Co chwilę sprawdzam,czy podskoczyła średnia temu wspaniałemu filmowi przynajmniej o 0,01. No i efektów nie widać. Szkoda, bo ten film na to zasługuję. Na początku jak wchodziłem na ten film, myślałem,że jest w pierwszej dwudziestce a tu zaskoczenie:183 miejsce!!
A jakie są przed nim, żal po prostu:
Gladiator 11 ( film dobry ale 11?? może tak z 30, ale nie 11)
Siedem 14 ( nie zasługuje na pierwszą setkę)
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia 22 (jak dla mnie NUDY DUDY NUDY)
Władca Pierścieni: Powrót Króla 25 (jw)
Władca Pierścieni: Dwie Wieże (jjw)
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona 46 (:D bie wiem czemu aż tak wysoko jest co najmniej na 7/10)
Król Lew 64 ( Rozumiem animacje tez mają prawo ale król lew??)
WALL.E 67 ( tu miejsce spoko ale i tak za wysoko)
Obcy 68 ( bez komentarza)
Efekt Motyla 82 ( Gniot, gniot i jeszcze raz gniot,)
Seksmisja 91 (film spoko ale tak na 150 miejsce, bo za wybitny nie jest)
To są moje odczucia kierowałem się własnymi upodobaniami i gutami, ale też jakością filmu.
TBM dla mnie spokojnie pierwsza 30, ale niestety nie ja o tym decyduję
Ręce opadają po prostu - w oczach innych nieważne czy jest dobry, tylko o tym że jest o gejach i że "propaguje to zboczenie". Wysokie noty na filmwebie dostają filmy nie tyle co świetne ale te bardziej popularne. Przykłady - "władca pierścieni", "ojciec chrzestny", "gladiator", "leon zawodowiec"(byłam zresztą zaskoczona czemu taką wysoka note dostal - owszem przyjemny w oglądaniu, ale żadna rewelacja) Ehh...
A na co Ty liczysz ? To jest film, który ma zarazem najwięcej 10, 9 i 8 procentowo a potem jedynek ... tak uważam, czytając komentarze niektórych osób ... 5 osób wejdzie i da np. 10, 10, 10, 9 a jedna 1 i już Ci średnia spada ...
Ja się cieszę, jak widzę, że Brokeback idzie w górę, ale żeby awansował tu w rankingu do top 50, to nie da rady ... w ogóle już sam ten ranking jest niesprawiedliwy ...
Dla mnie ważne jest to, że w moim osobistym rankingu jest na 1. miejscu i nic go nie przebije :)
Pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie czemu nie jest wyżej?? - homofoby :) (bez obrazy jeśli to kogoś poruszy) W moim rankingu jest też na 1 wraz z Doonie Darko, zresztą sami se możecie zobaczyć. :D.
No tak zapomniałem. Przecież dużo osób daję 1 za to że film jest o gejach:( Ten kto dał 1 pogratulować inteligencji!!!
Tak wysoko jest jak na polskie warunki ,mnie nie przypadł do gustu ,dla mnie w sam raz na 180+ miejscu,tak ludzie głosują i trzeba to uszanować ,wiele gorszych filmów jest wyżej ,ale też wiele lepszych od TBM jest niżej generalnie o gustach się nie dyskutuje
Zauwazyłem ze dziś od rana zagłosowało ok 30 osób. Czyli ktoś się nim interesuje, ale ciekawi mnie na którym miejscu ten film będzie tak za 3 może 5 lat. Mam nadzieję ze ni odejdzie w zapomnienie.
Ten film na pewno nie odejdzie w zapomnienie.
Ja twierdzę nawet, że ten film otwiera nową epokę w podejściu do spraw gejów: pokazuje ich jako ludzi, a nie jako monstra.
Dzięki temu filmowi wielu ludzi zauważyło człowieczeństwo w gejach.
Sądzę nawet, że wrażliwa i inteligentna młodzież, która obejrzała i przeżyła ten film, za 10-20 lat zmieni podejście polskiego prawa do spraw gejów.
Przedtem wprawdzie też powstawały takie filmy (np. Trylogia miłosna, Moja piękna pralnia), ale historie w nich opowiedziane nie były tak nośne i uniwersalne jak opowiedziana w tym filmie.
Hmm no ja nie mam nic przeciwko osobom, które dały na przykład 4 czy poniżej i potrafiłyby napisać, co im się dokładnie nie podobało ... w znaczeniu racjonalne argumenty
Natomiast gustem dla mnie nie jest oddanie głosu na 1 i komentarz w stylu, np. ten film nie powinien powstać, albo film o gejach - bleee ... a wiadomo, że ponad 90% jedynek jest właśnie dlatego ... albo jak ostanio wszedłem na profil aktorki o nazwisku Bielle (chyba tak się nazywała) i zadebiutowała na 6 miejsce w top aktorach ... i co zobaczyłem ... daje jej 1, bo o niej nie słyszałem ... paranoja jakaś, oceniać film, aktora itp. którego się nie widziało ...
To na tyle :) ... idę obejrzeć "Tsotsi"
A ja dam 10/10 m. in. dlatego, że pokazuje przepiękną miłość, został zrealizowany w przepięknym miejscu - krajobrazy rewelacyjne, a do tego muzyka... Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiadomo,że nasyp głosów jest po filmie przeważnie w tym dniu w którym jest emitowany albo na DRUGI DZIEŃ.
Dokładnie.
I później mamy takie opinie na forum, jak
"ładne krajobrazy, dobr agra aktorska. Mimo tego, film dostaję jeden, za to jak promuje chorobę psychiczną. "
Szkoda aż komentować.
Niestety to okropne, ludzie głosują 10/10 albo 1/10, tylko dlatego, że film im się nie spodobał. To jest niekończąca się walka :P. Przed wyemitowaniem tego filmu w telewizji miał wyższą notę, na moich oczach spadł o 0,01 w dół.
Drogi miłośniku statystyk wszelkich.Tajemnica Brokeback Mountain była już w TOP 100.Bodajże po ukazaniu się tego filmu z gazetą "Dziennik' jesli mnie pamięć nie myli.Wskoczyła wtedy na krótko na pozycje w okolicach 90 miejsca może ciut niżej.Niestety zaraz potem spadła aż pod koniec czwartej setki.Jest na filmwebie jednak dużo wyzej niż n.p na IMDB gdzie nie mieści w top 250.Ciekawy jest rozkład głosów w ocenianiu tego filmu.Najwięcej procentowo jest 10-38,9%,potem 9 i 8 po niecałe 16%,7-10%,od 6 tki do 2jki procentowy udzial tych ocen zmniejsza się stopniowo od 5% ażdo 1.Aż tu nagle jedynke dało filmowi aż 8 procent głosujących.Gdyby odjąć glosy tych pożal się Boże znawców . Nawet gdyby dali oni filmowi o 1 punkt więcej jego średnia ocena wzrosłaby aż o 0,08 pkt co moim zdaniem jest dużo .Gdyby poszli po rozum do głowy i nie oceniali filmu ,ktorego nie widzieli to jego srednia ocen nie byłaby 7,9 a 8,5!Pozdrawiam fanów filmu.
trafna uwaga, też się nad tym zastanawiałam...
i fakt, może denerwować ocenianie filmu tylko i wyłącznie na podstawie własnych uprzedzeń i stereotypów, bez głębszego zainteresowania samym FILMEM i jego treścią, ale cóż, są niestety i tacy.
nie wszyscy będą najwyraźniej w stanie dostrzec prawdziwe piękno tego filmu, ale bynajmniej mi to nie przeszkadza ;>
jak u poprzedników - u mnie jest numerem 1.
Jakby w takim tempie rosły jego oceny, to do końca roku doszedł by do TOP100. Już mu dużo nie brakuje do 10tyś ocen, a jak wiadomo liczba też decyduje, chociaż większą wagę mają oceny.
No żenada , ze jakies glupkowate badziewia sa przed tym filmem. No , ale kazdy lubi jak lubi. ;D. Mam nadzieje , ze bedzie ciagle szedl w gore. ;P
No ja też się nie pogodzę z tym,że Shrek ma 55 miejsce!! Bez przesady! Pogratulować inteligencji,że takie badziewie jest doceniane a taki hit nie!!
filmaniak_1042882
Mam pytanie.
Co do ci to że ten film będzie w TOP 100 a nawet jak by był na pierwszym miejscu?
Rankingi oraz oceny powinniście traktować jak informacje o danym filmie a nie jak prawdę ostateczną.
Ile jest filmów starszych które nie mają nawet 300 głosów i nie mają szansy na wejście do rankingów. I co mamy żalić się na każdym kroku.
Ja to traktuje jak info. Jeżeli zainteresuje mnie jakiś film to patrze jak inni go ocenili, jeżeli ma dobra notę znaczy że jest większa szansa że mi się spodoba, że nie stracę czasu. Jeśli ma słabą notę to raczej omijać.
Jeśli miałbym patrzeć tylko na ocenę filmu to bardzo duża ilość bardzo dobrych filmów, która nie miała by szans abym je obejrzał. Ja głównie patrze na to jaki to jest gatunek, kto w nim gra, o czym jest, a ocena filmu to ostatnia rzecz jaka może mnie zmusić do obejrzenia, bądź odtrącenia od niego. Każdy na swój sposób znajduje film w sam raz dla siebie.
Elmapet: Większość ludzi kieruję się ocenami i rankingiem top 100, a przegapić taki film to naprawdę wielka szkoda!!!
Wydaje mi się, że każdy odczuwa żal, kiedy widzi, jak jego ulubiony film jest tak nisko, albo, że ktoś go dosadnie krytykuje. Choć nie mam nic wspólnego z tym filmem było mi naprawdę bardzo przykro, jak ktoś (nawet z bliskich) powiedział mi, że ten film to totalne dno i obrzydliwa była ta ehm "miłość". Tak samo jest z tym rankingiem. Każdy, który do dzisiaj jest zauroczony tym filmem i przeżywa go tak jak przeżywał go tuż po obejrzeniu, jest zaskoczony i wręcz może i nawet zbulwersowany, że film o tak wysokim poziomie jest tak mało doceniony przez innych, przez co zajmuje tak niską pozycję w rankingu ... A inne filmowe "paści", które śmieszą, a nie bawią, szczycą się swą tandetą zajmują o stokroć za wysokie miejsca (poniżej 100).
Są gusta i guściki.
Jak by ten film wszedł do TOP100 to inni mogli by pisać o nim że są przecież lepsze filmy i nie dostają się.
Irytujące na pewno jest to że ktoś daje 1 tylko dlatego że nie odpowiada mu tematyka.
Co do tego jęczenia o TOP100. Ja lubię filmy wojenne. Wchodzę na jakiś wyśmienity film a on ma albo 200 głosów i średnią powyżej 8.5 ale co zrobić. Nie ma szans. Innym razem film ma też średnią 8.47/1050głosów i miejsce 550. I co? W top100 na 35 miejsce Szeregowiec Ryan.
Musze jakoś z tym żyć. Dramatu jednak nie ma.
Mogli by zwiększyć top100 do top1000 albo w ostateczności do 300.
Uuuu spada w dół ,nie wiem co w tym złego ,że komedie ,animacje ,s.f. są wyżej od dramatów ,melodramatów, mnie te filmy nie podchodzą i wysoko nie głosuje na nie ,było by smutno jakby same poważne filmy o miłości itp. były w 1 setce
Nie chodzi o sam gatunek, a raczej o filmy które tam są, nie które nie zasługują na top100. Większość jest po prostu przereklamowana i ma głośne premiery wiec ludzie idą do kina, a że film jest naszpikowany wielkimi gwiazdami i efektami specjalnymi dają mu 10. A takie filmy jak ten gdzie nie ma tych rzeczy i są jeszcze o trudnym temacie, nie są doceniane. Nie pisze tu już tylko o Tajemnicy, ale o dziesiątkach podobnych filmów.
Aż byłem w szoku jak zobaczyłem Ciekawy przypadek Benjamina Buttona na 40 pozycji zaraz po premierze!
Homofoby pozakładały z 10 kąt i dały oceny 1 nie ma się co dziwić. Widziałem wielu takich tutaj, TBM ma 1, a np wszystkie inne mają 10. Ludzie nie umieją docenić dobrych filmów, tylko dlatego że żyjemy w zacofanym społecznie kraju, gdzie geja najchętniej palono by na stosie. (bez obrazy)
Dokładnie, pewnie nawet nie widzieli tego filmu, tylko ze względu na temat dają 1. A przecież na jakość filmu wpływa wiele czynników. Jeżeli ktoś kierując się tylko uprzedzeniami głosuje, to ta lista Top 100 jest mało wiarygodna.
A kto je zrozumie?? Chyba że same nam to wytłumaczą.
Ja to interpretuje tak: Fajna komedia, przeklinali, był seks, śmiałem się, była krew, odlatywały głowy to dają 10, film trudny do zrozumienia, o homoseksualistach, o życiu, to nie komedia, nie jest śmieszny to należy się 1. Tak ja to odbieram.