PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197539
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Wa żny.

ocenił(a) film na 9

Dotyka w sposób bardzo wysmakowany bardzo trudnego tematu. Pokazuje, że gej to nie facet z błyszczykiem na ustach i obcisłych spodniach. Łamie stereotypy, pozwala ich choć trochę zrozumieć.

ocenił(a) film na 9
Lulu_7

To akurat nie jest główny aspekt tego filmu, ale co nim jest było już na tym forum poruszane setki razy, więc pozostaje mi się z tobą zgodzić, że to też jest bardzo ważne przy odbiorze tego filmu. Wśród ludzi pokutuje beznadziejny stereotyp, że facet przesadnie dbający o wygląd, wystylizowany, wytapetowany, wygolony, pachnący to od razu gej. Najlepiej, żeby do tego mówił cieniutkim głosikiem, był miły i rozumiał kobiety. A taki facet nie musi być homoseksualistą. Jest wielu metroseksualnych mężczyzn (metro- nie równa się homo-), którzy są jak najbardziej hetero, a posądza się ich o bycie gejami. Gejem może być też bardzo męski, szorstki facet, tak jak w tym przypadku kowboj. Generalnie wszelkie stereotypy powinny być zwalczane, ale ten ostatnio przybrał na sile i co najgorsze wielu facetów traktuje słowo gej(lub jego obraźliwe, wulgarne formy, których nie zamierzam rozpowszechniać)jako wyzwisko. Trudno mi to zrozumieć, ale jestem kobietą, a z moich obserwacji wynika, ze 3/4(jeśli nie więcej) homofobów to faceci. Ale ich fobia jest jednostronna- lubią patrzeć na lesbijki, często marzy im sie nawet trójkącik i absolutnie homoseksualizm u kobiet im nie przeszkadza, za to gejów byliby gotowi zlinczować lub ukamienować. Znam wielu takich niestety. I za nic nie dadzą się przekonać.

ocenił(a) film na 9
Laura_Melody

Z głowy mi to wyjęłaś dobra kobieto ;)
Pozdrawiam :)