PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Obejrzałam go bo kumpela mi poleciła, że taki piękny i wzruszający. Obejrzałam i co? I nic. Nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że gdzieś już widziałam podobne historie (dwóch zakochanych gejów przeżywających rozterki z tym związane). A także temu, że gdyby to był film o miłości kobiety i mężczyzny to nikt by sobie nim pewnie głowy nie zawracał. Zakończenie też było przwidywalne. To musiało się skończyć śmiercią jednego lub obydwu z bohaterów. Do tego dwóch przystojnych facetów tuli się do siebie...brrr....nie jestem homofobką ale robiło mi się mdło... Nic na to nie poradzę. No, ale cóż o tym był film. Był jeden, jedyny moment, kiedy poczułam się poruszona. Który? Ten, który większość tutaj wielbicieli filmu, uważa za taki poruszający i piękny. Dla mnie taki nie był. A mianowicie, kiedy żona jednego z bohaterów widzi jak jej mąż nachalnie całuje się ze swoim kochankiem. Po prostu żal mi było tej obrzydliwie oszukanej, zakochanej kobiety. Modliłam sie w duchu, żeby mnie nie spotkało nic podobnego. Takie coś to...jakby cały jej świat zawalił się w gruzy. Makabra. Nie żałowałam ani jednego ani drugiego z bohaterów. Sami zgotowali sobie ten los. Jakoś nie mogłam zapałać sympatią do nich (a nie jestem nie czułą osobą). Film lekko rozmemłany i tak jak już pisałam przewidywalny jak holera. Nie zauważyłam w nim żadnego przesłania ani innych „znaków szczególnych”. Osobiście, z gatunku gejowskich filmów z romantyzmem i tragedią w tle, wolę "Całkowite Zaćmienie" Agnieszki Holland. "TBM" niczym mnie nie zachwycił i nie poruszył. PRZEREKLAMOWANY

użytkownik usunięty
Meg_23

No trudno, bywa. ......................................

ocenił(a) film na 10
Meg_23

Jasne sami sobie zgotowali ten los? W jaki sposób? Ze byli gejami?
Przecież jakby zamieszkali ze sobą to jaki los Ja Jack'a spotkałby i
Ennis'a.. Ten los zgotowali nie oni sobie tylko ludzie o poglądach
podobnych Twoich..

aree1987

Nie mam "takich" poglądów, bez przesady. Jednak czasami można być nie tolerancyjnym np. będąc na miejscu żony takiego faceta. Czułam, że jak napisze to zdanko o "losie" zaraz zostanę osądzona o nie tolerancje :). Jednak z tego co wiem gejowskie środowiska też są baaaardzo nie talerancyjne(z powodu swojego gorszego i trudniejszego losu), więc ok. Dalej jednak sądzę, że nie chodzi o fakt że oni byli homo tylko o to, że film jest ogólnie mdławy i tylko dzięki temu, że oni właśnie byli homo został tak rozreklamowany.

ocenił(a) film na 7
Meg_23

Ogólnie też uważam, że film był trochę mdły i trochę się ciągnął. Nie mam nic do gejów, uważam, że aktorzy na prawdę świetnie zagrali, ukazana historia ich miłości jest na prawdę poruszająca. Ale niestety coś nie zagrało... Chyba spodziewałam się czegoś innego, chociaż sama nie wiem czego. Pozdrawiam.