PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197539
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback mountain...z tym filmem miałem do czynienia dopiero niedawno. Jakoś wcześniej nie zainteresowałem się nim. Przed obejrzeniem czytałem i oglądałem różne treści dotyczące tego filmu. Wielu użytkowników,fanów bardzo poleca i chwali ten film. Dzięki temu do filmu podeszłem bardzo optymistycznie i nie mogłem doczekać się, by go zobaczyć. Obejrzałem...Niestety bardzo się zawiodłem. Film bardzo długo się ciągnął i nie zaciekawił mnie specjalnie. Były momenty, że czułem się wstrząśnięty totalną niemoralnością ze strony Ennisa i Jacka. Nie mam tu na myśli ich romansu i scen związanych z ich miłością, lecz zdradzanie i ranienie najbliższych co było ukazane bardzo dobrze. Uważam również, że sam romans obojga kowbojów był bardzo nieprzekonujący i sztuczny. Można uznac, że więcej się bili(nie oczekiwałem niewiadomo jakich scen erotycznych)niż kochali . Nie podobały mi się również częste dygresje w tym filmie, które przeciągały go a nie były za bardzo potrzebne(np. spotkania Ennisa z córką). Brokeback mountain ma jednak w sobie coś, że nie zapomina się o filmie dzięki:przepięknej muzyce, miłości dwóch mężczyzn, który jest dość powszechny w naszych czasach i może naprawde prowadzić do takich scen jakie były pokazane w filmie między Ennisem a rodziną, oraz urzekły mnie piękne krajobrazy.Pozwolę sobie na dygresję: Zastanawia mnie po co i kto dodał to słowo Tajemnica?? Denerwuję mnie inne tłumaczenie tytułów. Oceniam wysoko to dzieło lecz czuję niedosyt. Pozdrawiam