PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Nie rozumniem co Ennis w ostatniej scenie filmu przysięga Jackowi...jeden z najlepszych momentów. Ten żal w jego oczach... Mam wiele domniemań ale ciekawi mnie wasz odbiór tego... dzięki

filmfandt

Ja mam kilka własnych interpreatacji może przysięgał mu że jeśli by wiedział jak to się wszystko potoczy to byłoby inaczej ,bądz mógł mu też przysięgać wierność i miłość na zawsze i to że go zachowa w swoim sercu i nigdy nie zapomni,no albo że te koszule zatrzyma aż do śmierci .

ocenił(a) film na 8
filmfandt

myślę podobnie tak jak dani1992 ;)
ale to właśnie czar tego filmu, że nie daje zbyt wielu konkretnych odpowiedzi, tylko zmusza nas do myślenia.

astronaut

Zdecydowanie ten film daje do myślenia , a poza tym różne lektorzy różnie tłumaczą końcówkę np Jack... ty suk..nsynu /Jack .. a niech cię .Ja się skłaniam ku temu przysięganiu ..

dani1992

było tez cholera jack;-) hehe, tłumaczonka filmów z innego na nasz sa zawsze takie różnorodne i wymagające wielokrotnej analizy... hmmm....

ocenił(a) film na 10
filmfandt

podobnie to odebrałem jak wy,ale dla mnie to jeszcze wygląda jakby on przysięgał Jackowi, że jeszcze się zobaczą... Wymowne w tej scenie jest też to, że koszulę Jacka okrył własną, a w domu rodziców Jacka -jak ją znalazł- bylo odwrotnie. Ale wciąż obie razem...jak oni na zawsze.

ocenił(a) film na 9
filmfandt

Ennis powiedział dokładnie "Jack, I swear..." - Czyli, że "Przysięgam".
Może faktycznie było to zaczęcie myśli na głos, a reszta to była analiza w myślach. Mam podobne przeczucia jak wy, przysięgał mu, że gdyby wiedział od początku, może by to się inaczej potoczyło ... z drugiej strony zanim znalazł koszulę upłynęło sporo lat, wziął rozwód i czarno na białym Jack ujawniał swe uczucia do Ennisa, a ten ... tak jakby nie do końca wierzył w tą miłość. Jack proponował mu mnóstwo rzeczy, wspólne ranczo, wspólny dom, wspólne życie ... a ten jakby przekładał i mówił w myślach "Potem, jeszcze nie teraz, poczekajmy" - aż w końcu było za późno.

ocenił(a) film na 8
XIX_wieczna_Dama

a to nasuwa pewien morał: nigdy nie odkladajmy ważnych dla nas i dla innych decyzji na później. bo może być... za późno.

filmfandt

Ja myślę, że motyw koszul jest tutaj niezmiernie wymowny, taki też był zapewne dla Ennisa, znajdując je, zrozumiał lepiej cały ogrom tęsknoty jaką Jack odczuwał przez te wszystkie lata i jego wrażliwość. Może uświadomił sobie też, że Jack w chwili śmierci był w pewnym sensie sam z tą swoją tęsknotą, niejako opuszczony przez tego, kogo najbardziej kochał, to musiało Ennisa niewyobrażalnie zaboleć, kochał przecież Jack'a najbardziej na świecie. Myślę że te odwrócone koszule symbolizują właśnie to że Ennis nigdy już Jack'a nie opuści, nie zapomni, symbolizują swoistą bliskość i opiekę nad nim, na zawsze.

ocenił(a) film na 10
melancholik

jestem identycznego zdania co do koszul. i myslę że to właśnie mu przysięgał...

ocenił(a) film na 10
filmfandt

każdy ma inną interpretację. przez caly film kręcila się łza w oku oglądałam go czując coś czego nie da się opisać.
JEdyne co mi w tym momencie się nasuneło to to że Jack(Jake.G) umiera w filmie a Ennis(Heath.L) pare lat po nakręceniu filmu naprawdę. ;((