PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Nie wiem czy jest to tylko moje odczucie, ale odebrałem ten film, jako bardzo realistyczny i surowy. Zauważcie, że często słychać chociażby szum otaczających drzew, płynącego potoku i wiele innych., muzyka bardzo piękna odznacza się prostotą potęgującą to wrażenie. Do tego realizm prowincjonalnego miasteczka, wiele drobnych szczegółów z codziennego życia. Może nawet sposób pokazania nagości bohaterów podczas scen w górach. Wszystko to bez upiększania. Myślę, że to wpływa na odbiór tego filmu. Ogrom gór potęguje wrażenie samotności i potrzeby zbliżenia się do drugiego człowieka , W scenie kiedy Ennis wchodzi do pokoju Jacka słychać szum wiatru i jakieś ptaki za oknem, skrzypienie podłogi, co tylko potęguje poczucie pustki. To wszystko sprawia wrażenie realizmu i jednocześnie koncentruje uwagę na bohaterach i tym co w filmie najbardziej wyraziste, pragnieniu bycia blisko, tęsknocie...

Czy też odnieśliście takie wrażenie?

ocenił(a) film na 10
melancholik

Przez realizowanie obrazu w taki sposób, z dbałością o szczegóły, widz nabiera przekaonania jakby sam osobiście był świadkiem przedstawianych wydarzeń.
Jednak aby to zauwarzyć, należy oglądać z tłumaczeniem tekstu a nie lektorem.

filmfandt

Właśnie, myślę, ze to jest atutem tego filmu, bardziej odbieramy go jako coś co się dzieje naprawdę, a nie stworzony, sztuczny obraz.
Myślę, że każdy film lepiej się ogląda z napisami, ja zawsze tak robię.

ocenił(a) film na 6
melancholik

Po prostu kręcili i tyle tak jak jest ,film był niskobudzetowy wiec jakby chcieli upiększać to i tak kasy nie mieli na to,takie widoki można zobaczyć np. na discovery albo w naszych górach nic nadzwyczajnego :)

wojce

Małe nakłady finansowe na pewno miały wpływ, ale myślę, że właśnie realizowanie obrazu w taki sposób było celowe. Pisząc o górach nie chciałem zwrócić uwagi na ich niesamowitość, choć oczywiście są piękne, ale na poczucie samotności jakie możne mieć człowiek wobec ich ogromu, co potęgował jeszcze choćby szum wiatru. Myślę, że takie rzeczy także wpływają na odczucia jakie mamy oglądając film, ale może to tylko moje wrażenie :)