PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

1.Jestem osobą, która toleruje istnienie miłości homoseksualnej.

Nie mam bezpośredniego kontaktu ze zdeklarowanymi homoseksualistami więc moje wyobrażenie na temat takich związków jest kreowane głównie przez media. Chce myśleć o tym jak o normalnym uczuciowym związku dwóch ludzi, ale dlaczego wszystko zewsząd(również w tym filmie) pokazuje, że te związki w dużym stopniu koncentrują się na miłości fizycznej?
Nie jestem pewna czy wszyscy mnie dobrze zrozumieją, ale po prostu ja zauważam takie rzeczy np jeden z bohaterów nie widząc się dłuższy czas z drugim decyduje się na współżycie z innym mężczyzną, po czym tłumaczy się że uwaga-nie mógł wytrzymać(?!)nie wiem...po prostu ostatnio sporo myslę o sprawach które w jakiś sposób mogą kreować ten negatywny wizerunek homoseksualistów i to chyba są takie "sprawy"...

ocenił(a) film na 10

Miłość fizyczna jest również częścią miłości. On zdradził Ennisa, być może chcąc w pewnym sensie "zagłuszyć" tęsknotę, bo widywali się naprawdę rzadko, ale ten, kto w tym filmie nie zauważył jak wielkie uczucie było między głównymi bohaterami najwyraźniej kompletnie nie zrozumiał jego sensu.

użytkownik usunięty
Jeanne

Zagłuszyć mógł sobie grając na perkusji.

ocenił(a) film na 10

Jak zwykle mało inteligentna odpowiedź w twoim wykonaniu...

użytkownik usunięty
Jeanne

Za to jaka.. głośna.

użytkownik usunięty

Beznadziejna wypowiedż,; głośna i nierytmiczna!

ocenił(a) film na 10

Wiele filmów o hetero też skupia się głównie na seksie, tam również występują zdrady z przypadkowymi ludźmi, więc problem który opisujesz nie dotyczy tylko homo

Myślę że ten film raczej koncentruje się głównie na silnej więzi emocjonalnej miedzy bohaterami, co jest jego ogromnym atutem, ale to nie jest bajka, film jest bardzo prawdziwy, stąd także kontakty seksualne. Mężczyźni ze swej natury odczuwają silny pociąg seksualny, dlatego też męski homoseksualizm jest znacznie bardziej naznaczony tego typu kontaktami, mamy tu do czynienia z dwoma mężczyznami. W związkach mężczyzny z kobietą, długotrwała rozłąka też często kończy się niestety zdradą, częściej ze strony mężczyzny, jak mawia mój kolega "mężczyzna musi", to bardzo smutne, ale to nie jedyna smutna rzecz w życiu, na szczęście nie umniejsza to wcale siły pięknych uczuć i trzeba wierzyć w ich siłę
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
melancholik

twoja wypowiedź nie stawia mężczyzn w zbyt dobrym świetle;)
ale przyznajcie że to straszne-tzn fakt że w wielu sytuacjach popęd seksualny zostaje przedłożony nad uczucie, i niestety w większości przypadków przez mężczyzn

Wiesz Amelie, napisałem o pociągu seksualnym ponieważ odniosłem wrażenie, że tego typu kontakty przedstawione w filmie uznałaś za coś co może zniechęcać, czy to do filmu czy też do homoseksualistów. Zapewne chciała byś, żeby siła przedstawionej w filmie więzi pokonała wszystkie przeciwności, ja też bym chciał, ale to nie ten rodzaj filmu. Mnie też nie podoba się, że Jack dopuścił się zdrady, ale tutaj akurat piękne uczucia nie przegrały z popędem, tylko ze światem w którym się rozwinęły. Popęd jest częścią ludzkiej natury i w normalnych warunkach stanowi cześć tego co zwykliśmy nazywać miłością, czasem większą część, czasem mniejszą, ludzie różnią się poziomem libido, mężczyźni maja większy, choćby z przyczyn hormonalnych, między innymi dlatego to mężczyzna zazwyczaj zabiega o względy kobiety, jest w tej dziedzinie bardziej aktywny, ale to złożone sprawy i nie ma tu miejsca na takie dyskusje. Nie usprawiedliwiam zdrady, zwracam tylko uwagę na złożoność tej problematyki. Sama miłość a przynajmniej ten jej rodzaj, który przejawia się pragnieniem bliskości, wcale nie seksualnej (choć w pewnym stopniu także) z ukochaną osobą jest zagadnieniem złożonym. "Tajemnica Brokeback Mountain" jest filmem o niespełnieniu, ponieważ miłość niespełniona najlepiej pokazuje istotę tego uczucia. Myślę że dlatego wykorzystano motyw homoseksualny. Miłość homoseksualna rożni się od miłości heteroseksualnej, tak jak mężczyźni różnią się od kobiet, ale tylko w szczegółach, w swojej istocie jest dokładnie tym samym
Życie to nie bajka, ale bardzo mnie cieszy, że wierzysz w piękne uczucia, w miłość, bo to przecież stanowi o naszym człowieczeństwie
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
melancholik

celna uwaga na temat niespełnienia. Dodałbym, że celowo jest to właśnie historia homoseksualnych mężczyzn a nie kobiet, dlaczego ...bo stereotypowo uważa sie, że milośc dwóch kobiet nie jest jeszcze niczym złym. Dwaj mężczyźni to zboczeńcy,itp. Co oczywiście jest krzywdzące. Dla mnie jst to dziwne myślenie i niezrozumiałe. Każy ma prawo kochać i być kochanym. Jeśli innym to nie odpowiada, to niech zrezygnuja z własnych milości....będzie po równo....Ci co nie toleruja emocjonalnej więzi kochających się mężczyzn czy kobiet, powinni kiedyś doświadczyć podobnej pustki wynikającej z niemożności spełnienia sie z inną osobą.

użytkownik usunięty
melancholik

OMG wyjaśniłeś i rozjaśniłeś mi wszystko! ale na razie tylko odnośnie tego filmu...dziękuję
Prawdopodobnie jestem JESZCZE idealistką(co pośrednio wynika z mojego wieku)i dlatego patrzę na pewne sprawy inaczej, przez co ciężej jest mi zrozumieć motywację np. zdrady, ale na razie nic nie wskazuje na to żebym miała w najbliższym czasie zmienić swoje poglądy;)

odnośnie poniższego postu-nie zgadzam się z tym że miłość homoseksualna mężczyzn jest gorzej odbierana przez społeczeństwo niż ta, która rodzi się między kobietami. Natomiast zgadzam się z poglądem przedstawionym wyżej tzn, że miłość homoseksualna różni się od heteroseksualnej i myśle że nie ma w tym niczego złego.

pozdrawiam

Mam nadzieję, że zawsze pozostaniesz idealistką.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
melancholik

Zamiast słuchać rad kolegi pomyśl swoją własną główką. A kobieta to już 'nie musi' co?

Ja także toleruję homoseksualistów gdyż miłość nie wybiera .
Bohater chciał pewnie zmniejszyć to uczucie tęknoty , myślał że może zapomni albo że Ennis stanie się dla niego mniej ważny .Tak naprawdę nigdy nie przestał go kochać .

użytkownik usunięty
dani1992

Miłość nie wybiera - wybierz Pickera.
Nie no, nie mogłem się powstrzymać.;)