Popłakałam się, gdy Ennis znalazł swoją koszulę w pokoju Jacka. Może ktoś nie przychylnie patrzec na ten film, pogardzac homoseksualistami, ale chyba każdy przyzna że Ledger i Gyllenhaal odegrali swoje role znakomicie. Jak dla mnie film cudowny!
Ja natomiast płakałam jak zobaczyłam, że te koszule wiszą później w szafie Ennisa i są zawieszone na odwrót. Kiedy koszula Ennisa była na wierzchu, to tak, jakby obejmował Jacka...
Piękny film!
Chociaż takie zapytanko, myślicie że żona Jacka wiedziała. Kurcze, tak bym chciała żeby nie wiedziała i żeby jej wersja jego śmierci była prawdziwa. Chociaż to chyba złudna nadzieja :/
Wydaje mi się, że wiedziała albo podejrzewała, tak po rozmowie z Ennisem wyglądało
O matko, nie mogę ochłonąć po tym filmie. Sam jestem gejem i ten filmik (chociaż klasyka homoseksualna) był mi zupełnie obcy. Przypadkowo się dowiedziałem, że jest emitowany. Jakieś 30 minut przed końcem płakałem jak bóbr, a gdy Ennis znalazł tę koszulę w szafie w pokoju Jack'a to już zupełnie się rozkleiłem. Myślałem, że już bardziej nie mogę, ale stwierdziłem, że to jednak możliwe na sam koniec, kiedy to Ennis otworzył szafę i jak już ktoś tutaj zauważył - koszule były ułożone na odwrót. Nawet teraz czuję jeszcze na twarzy łzy i mam zapuchnięte oczy. Ten film zapamiętam na bardzo długie lata, jak nie na zawsze. Jest jedyny w swoim rodzaju. Jak dla mnie dzieło sztuki. Może dlatego tak bardzo mnie poruszył, że sam należę do grona osób homoseksualnych.
http://www.filmweb.pl/film/Tajemnica+Brokeback+Mountain-2005-116327/discussion/D zi%C5%9B+na+Polsacie+%3A%29,1847187
A ja bym się bardzo chciała dowiedzieć jak postrzegasz cały ten film?
Jak to się ma do twojego związku?
Ale oczywiście w nic się nie zamierzam wtrącać.
Wydaję mi się, Illm ma rację. Nawet specjalnie się nie wzruszyła, kiedy mówiła o jego śmierci... Ale tutaj można tylko spekulować albo spytać się tych, co pisali scenariusz :P
Film obejrzałam po raz drugi,tym razem w całości i totalnie mnie zaskoczył. Po obejrzeniu,doszłam do wniosku że to nie tylko film o homoseksualistach,ale historia o niezwykłej więzi jaka łączy dwoje ludzi,którą jest przyjaźń a nawet miłość i która potrafi pokonać wiele przeszkód i wiele znieść. A co do tego czy ta więź jest pomiędzy kobieta a mężczyzną,kobieta a kobietą,mężczyzna a mężczyzną nie jest aż tak ważne. I jeśli chodzi o końcówkę filmu to wiedziałam,że ona się tak skończy że któryś z nich zostanie zamordowany a nawet jeden i drugi zginie bo tych dwoje nie mogło żyć razem pod jednym dachem w tamtych czasach,chodź w tych też to czasami nie wygląda za różowo,może nie ma aż tylu morderstw ale nie tolerancja nadal się szerzy.