PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197519
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

wzruszający

ocenił(a) film na 10

Popłakałam się, gdy Ennis znalazł swoją koszulę w pokoju Jacka. Może ktoś nie przychylnie patrzec na ten film, pogardzac homoseksualistami, ale chyba każdy przyzna że Ledger i Gyllenhaal odegrali swoje role znakomicie. Jak dla mnie film cudowny!

ocenił(a) film na 10
ala_90k

lubi to.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
ala_90k

Ja natomiast płakałam jak zobaczyłam, że te koszule wiszą później w szafie Ennisa i są zawieszone na odwrót. Kiedy koszula Ennisa była na wierzchu, to tak, jakby obejmował Jacka...

ocenił(a) film na 9
ala_90k

Piękny film!
Chociaż takie zapytanko, myślicie że żona Jacka wiedziała. Kurcze, tak bym chciała żeby nie wiedziała i żeby jej wersja jego śmierci była prawdziwa. Chociaż to chyba złudna nadzieja :/

ocenił(a) film na 10
Deddlith

Wydaje mi się, że wiedziała albo podejrzewała, tak po rozmowie z Ennisem wyglądało

ocenił(a) film na 9
ala_90k

no właśnie też tak mi się wydaje, niestety .

Deddlith

O matko, nie mogę ochłonąć po tym filmie. Sam jestem gejem i ten filmik (chociaż klasyka homoseksualna) był mi zupełnie obcy. Przypadkowo się dowiedziałem, że jest emitowany. Jakieś 30 minut przed końcem płakałem jak bóbr, a gdy Ennis znalazł tę koszulę w szafie w pokoju Jack'a to już zupełnie się rozkleiłem. Myślałem, że już bardziej nie mogę, ale stwierdziłem, że to jednak możliwe na sam koniec, kiedy to Ennis otworzył szafę i jak już ktoś tutaj zauważył - koszule były ułożone na odwrót. Nawet teraz czuję jeszcze na twarzy łzy i mam zapuchnięte oczy. Ten film zapamiętam na bardzo długie lata, jak nie na zawsze. Jest jedyny w swoim rodzaju. Jak dla mnie dzieło sztuki. Może dlatego tak bardzo mnie poruszył, że sam należę do grona osób homoseksualnych.

Darkglory

http://www.filmweb.pl/film/Tajemnica+Brokeback+Mountain-2005-116327/discussion/D zi%C5%9B+na+Polsacie+%3A%29,1847187

A ja bym się bardzo chciała dowiedzieć jak postrzegasz cały ten film?
Jak to się ma do twojego związku?
Ale oczywiście w nic się nie zamierzam wtrącać.

Deddlith

Wiedziała na bank a śmierć Jacka to nie był przypadek.

lllm

Wydaję mi się, Illm ma rację. Nawet specjalnie się nie wzruszyła, kiedy mówiła o jego śmierci... Ale tutaj można tylko spekulować albo spytać się tych, co pisali scenariusz :P

ocenił(a) film na 9
ala_90k

Film obejrzałam po raz drugi,tym razem w całości i totalnie mnie zaskoczył. Po obejrzeniu,doszłam do wniosku że to nie tylko film o homoseksualistach,ale historia o niezwykłej więzi jaka łączy dwoje ludzi,którą jest przyjaźń a nawet miłość i która potrafi pokonać wiele przeszkód i wiele znieść. A co do tego czy ta więź jest pomiędzy kobieta a mężczyzną,kobieta a kobietą,mężczyzna a mężczyzną nie jest aż tak ważne. I jeśli chodzi o końcówkę filmu to wiedziałam,że ona się tak skończy że któryś z nich zostanie zamordowany a nawet jeden i drugi zginie bo tych dwoje nie mogło żyć razem pod jednym dachem w tamtych czasach,chodź w tych też to czasami nie wygląda za różowo,może nie ma aż tylu morderstw ale nie tolerancja nadal się szerzy.