Obejrzałam wczoraj ,,Tato" ponownie - po latach i muszę stwierdzić, że pan Ślesicki w swoich filmach często cytuje zachodnie produkcje. W tym zauważyłam podobieństwo między sceną gdy Michał (LInda) podtapia żonę w łazience, a potem ona wstaje z nożem do sceny z Gelnn Close z ,,Fatalnego zauroczenia". Do tego później gdy Michał zamyka się z dziewczynką w pokoju, i żona wbija nóż w drzwi - to kadrowanie i sytuacja przypomniała mi o ,,Lśnieniu" i słynnej scenie z siekierą. Czy wy jeszcze zauważyliście jakieś cytaty z innych filmów?
Co do filmu, to ja go uwielbiam! Podobał mi się i jak byłam młodsza i teraz. Świetne role: Lindy, SEGDY (!!!) , Lipowskiej, Jandy i małej Oli Maliszewskiej.
Polecam i uważam, że takie kino powinno wrócić... Czekam na jakiś fajny film Ślesickiego..
Ech...Co się z tym filmweb'em porobiło. Coraz więcej czepialskich, zakompleksionych osób. Szkoda.
Nie jesteśmy czepialscy ani zakompleksieni. Po prostu stoimi na straży poprawności języka polskiego ;)
rzeczywiście, też mi się rzucił w oczy cytat ze Lśnienia w tej scenie w łazience i jak Ola stała w oknie ze skrzypcami też mi się z czymś skojarzyło, ale już sobie nie przypomnę z czym. btw zauważył ktoś, że filmy z lat 90 mają jakiś taki inny klimat, i nie chodzi tylko o inne czasy, ale w ogóle są jakoś tak specyficznie kręcone?