PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1192}

Tato

1995
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 105450
6,4 27 krytyków
Tato
powrót do forum filmu Tato

drama....

ocenił(a) film na 6

Są już wakacje więc bez żadnych przeszkód obejrzałem sobie film "Tato", który skończył się o 1.10! Teraz mogę powiedzieć że "chyba" warto było...Jest to kolejny przykład że Polacy specjalizują się wyłącznie w dramatach. Film dosyć smutny, ale w końcu taki ma być. Aktorsko film stoi na różnym poziomie. Linda, Janda i mała Maliszewska - zagrali świetnie, szczególnie filmowa Kasia. Według mnie pasowała ona idealnie do swojej roli. Wielkie brawa.... ale np: Dorota Segda w ogóle nie pasowała mi do swojej roli :/ Muzyka przyjemna dla ucha i oczu, ponieważ wpasowała się w klimat filmu. Ale nie odeszło się bez minusów. Kiepskie zdjęcia i bardzo nędzna końcówka....naprawdę można było to o wiele lepiej zrobić.
Podsumowując - tak czy siak film ogląda się przyjemnie.

6/10

użytkownik usunięty
kAMSON

Podumowując piosenka końcowa lepsza od filmu. Może trochę przesadzam,w każdym razie dobra fabuła,tyle że reżyseria taka sobie,a scenariusz momentami szokująco groteskowy(ocierało się to o kicz-ta pierwsza sędzina,Dowbor pytająca Kasię o 'nowego tatę').To wszystko było takie mało wyważone,ale przekaz jest jasny,a film wypada dobrze na tle polskiego kina lat 90. Dziewczynka i Segda to moim zdaniem największe atuty filmu.To ważne,że dziecko-które w końcu było w centrum uwagi w filmie-gra przekonywująco.Na minus Pazura,ale chyba jestem do niego uprzedzona.Wspomniana już ''Tylko kołysanka'' Gintrowskiego do słów J.Holm-absolutnie przepiękna.Mimo wszystkich wad i niedociągnięć-warto, nie tylko oglądnąć ''Tatę'' raz,ale też wracać do niego.

Z wielkim bólem doczytałam do końca Twoją wypowiedz. Matko!!! Tragedia!! Mam wrażenie, że polskie kino jest Tobie niesamowicie odlegle.. A to przykre. Film "Tato" to klasyk... Ślesicki ukazał sie w najlepszej odsłonie.
Serce mnie kłuło, jak przeczytałam, że końcówka kiepska. Bo przecież jest .. Piękna. Ujmująca. Wspaniała w swej prostocie, a jednocześnie cóż może być piękniejszego od słów: "Tato, co będzie jutro? Jutro .. też będzie dzień." Na tle całego filmu, to nieamowite zakończenie. Kwintesencja!
Może do tego filmu trzeba dojrzeć? Przykro mi, że tyle w Tobie negatywnych wrażeń.. Ale o gustach sie nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 6
kAMSON

"O gustach się nie rozmawia" - wiele osób o tym zapomnia, naszczęcie sa takie osoby jak ty, które nadal słuchają starego przysłowia
pOZDRAWIAM