PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831653}

Tenet

2020
6,7 87 tys. ocen
6,7 10 1 87079
5,8 77 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Widzę sporo narzekań na to, że scenariusz jest dziurawy i zawiera on wiele błędów. Ja zaraz po seansie nie widzę praktycznie żadnych błędów i wszystko wydaje mi się całkiem ładnie dopięte na ostatni guzik w przeciwieństwie na przykład do Incepcji. Dzięki temu, że wszystkie akcje dzieją się w jednej linii czasowej umyka on praktycznie wszystkim typowym paradoksom podróży w czasie, a także jest to odpowiedzią na pytanie gdzieś z połowy filmu "to, że tu jesteśmy oznacza, że wszystko się udało?" i odpowiedź to tak.

Także nie wydaje mi się, żeby ten film szczególnie "grzał umysł". Może to dlatego bo jestem fizykiem, ale sam koncept wydaje się całkiem sensownie i możliwie prosto zrealizowany i po pierwszych 20-30 minutach praktycznie wszystko wydawało się jasne. Oczywiście fizyka jest tutaj podana w taki sposób aby przebieg filmu był w ogóle możliwy ze wszystkimi uproszczeniami i uogólnieniami, ale sam film nie narusza za bardzo zasad, które zostały w nim przedstawione.

Także zakładam ten temat by zapytać o różne dziury, nieporozumienia i błędy jakie sam nie zdołałem się dopatrzyć.Może razem damy radę je rozwiązać lub ewentualnie uznać, że rzeczywiście są niedopatrzeniami scenariusza.

hevi129

Dzięki - chyba scenarzysta sam się pogubił... obejrzałem wątek wyjaśniający w linku poniżej i doszedłem do wniosków, że odwróconą fizykę rozumiem ale głupotę postaci nie kumam. Dlaczego ten cały protagonista tak biegał wokół aseksualnej, płaskiej jak deska Kate? Jego głównym zadaniem było ratowanie świata czy ochrona dziecka Kate lub wykradanie kopi obrazka z lotniska? Kate dostała strzała, to mógł odpuścić niech zdycha ale on postanowił odwrócić fakty. Głupota. Co do rozkminy fizyki. Link tutaj. https://pl.gameme.eu/wyjasnienie-zakonczenia-zalozenia-odpowiedzi-na-twoje-najwi eksze-pytania/ miłego wieczoru.

hevi129

Także słownik by ci się przydał...