PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256192
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

Film, który w pewnym sensie zrewolucjonizował kino akcji. Poprzez swój bardzo dobry scenariusz, na którym trzyma się film, wprowadził absolutnie czarny charakter. Postać w 100% zła została dobrze zagrana przez Arnold Schwarzeneggera. Śmiem nawet stwierdzić iż była to jego jak dotąd najlepsza kreacja w życiu(co ukazuje jak przeciętnym jest aktorem).
Muzyka w filmie była niezła, jak i również reżyseria. Na uwagę zasługują również efekty specjalne. Nie były one wcale rewelacyjne, lecz pracochłonne. Nie zastosowano efektów wizualnych lecz męczono się tworząc je w nie zbyt nowoczesny sposób.
Film jest obowiązkową pozycją dla fanów kina akcji i sci-fi. Pozostali oglądają na własną odpowiedzialność ;-)

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

Ale pomyśl. 6 milionów $, tak strasznie niski budżet, a wyprodukowali takie cudo. Nie wiem jak ty ale ja jestem pod wrażeniem. A co do sprawdzonych metod i nowoczesności to wtedy były takie czasy, w których robiono takie efekty, a nie inne, nie było możliwości tworzyć innych efektów. Ale pojawił się Terminator 2, który zrewolucjonizował efekty specjalne. Gdyby nie T2 to poprostu nie byłoby teraz Matrixów itp. itd. I teraz jest tak jak wtedy, czyli, że w każdym filmie, efekty specjalne produkowane są na sprawdzonych metodach tych które zapoczątkował T2, czyli efekty komputerowe. I wg mnie nowa era efektów specjalnych już nie nastąpi.

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

Ale pomyśl. 6 milionów $, tak strasznie niski budżet, a wyprodukowali takie cudo. Nie wiem jak ty ale ja jestem pod wrażeniem. A co do sprawdzonych metod i nowoczesności to wtedy były takie czasy, w których robiono takie efekty, a nie inne, nie było możliwości tworzyć innych efektów. Ale pojawił się Terminator 2, który zrewolucjonizował efekty specjalne. Gdyby nie T2 to poprostu nie byłoby teraz Matrixów itp. itd. I teraz jest tak jak wtedy, czyli, że w każdym filmie, efekty specjalne produkowane są na sprawdzonych metodach tych które zapoczątkował T2, czyli efekty komputerowe. I wg mnie nowa era efektów specjalnych już nie nastąpi.

ocenił(a) film na 9
tomekd

Cholera. Sorry za powtórki, ale ten serwer filmwebu jest beznadziejny.

tomekd

Tak, jest beznadziejny, błędy, powtórzenia, różne "cuda" się zdarzają.

ocenił(a) film na 9
tomekd

Mi sie zawiesza tylko jak mam włączone emule ...

Szajba

Mi nie tylko, jak mam włączonego emulka, normalnie też się zdarza, chyba.

ocenił(a) film na 5
tomekd

Mylisz się. Efekty wizualne, które ty nazywasz komputerowymi zaczęły się pojawiać przed T1. Podałem przykłady: Indiana Jones i świątynia zagłady, Powrót Jedi czy E.T.. Nie stały one na zbyt wysokim poziomie ale jak na tamte lata to było już coś i to coś zostalo nagrodzone Oskarami. T2 wprowadził efekty wizualne na wysokim poziomie. Kolejne lata to wyparcie efektów specjalnych komputerowymi, które do złudzenia zaczęły przypominać rzeczywistość (forrest gump).

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

Pisząc efekty komputerowe mam na myśli animację komputerową (np. postać T-1000 z T2).

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

Napisałeś, że efekty komputerowe zaczęły się pojawiać przed T1, a potem napisałeś:"Kolejne lata to wyparcie efektów specjalnych KOMPUTEROWYMI" i podałeś przykład Forresta Gumpa. No to jak wreszczie jest u ciebie z tymi efektami?

ocenił(a) film na 5
KYRTAPS

Zauważyłem, iż po tym jak urosły mi dwa nowe łby [szczególnie ten złoty], stare tematy typu: moja niska ocena- 50 odpowiedzi, zaczęły żyć własnym życiem ;-]

Również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

W pewnym momencie az wazelina zalecialo... ;)

ocenił(a) film na 5
Loszo

tzn?
moja linijka wskazuje, iż uważasz że ja ją rozsmarowuje

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

No, troche ;) Ale odrobina wazeliny jeszcze nikomu nie zaszkodzila. ;)