PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256192
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

Gdy terminator kończy pościg za Sarah i Reesem, a jego radiowóz się rozbija, mógł bez problemu wysiąść i szybko ich zaatakować, tym bardziej, że sami mieli odciętą drogę ucieczki. Przecież to był jego priorytet, co najwyżej później mógłby poddać się autodestrukcji. Zresztą, mniejsza z tym, przecież bez sensu wydaje się fakt, że uciekłby przed nadjeżdżającymi radiowozami.

ocenił(a) film na 7
hbk06_qbas

"niecałe dwie minuty między tymi momentami " hmm to chyba jakoś mi szybko czas minął albo to jest wersja rozszerzona (choć nadal uważam, że ta scena powinna być jakoś bardziej przekonująco podana np. jak terminator choć próbuje otworzyć drzwi od samochodu, przy czym tego czasu jest mniej - bo zauważ że te uderzenie w ścianę było po długiej jeździe prosto - potem tuż za nimi nadjeżdżający policjanci długo widzieli oba samochody rozbite o ścianę, na pewno nie jest tak że w tedy gdy policjanci mówili do Kyla i Sary to byli tak zajęci, że nie zauważyli że obok jakiś "człowiek" wypełza z samochodu i próbuje uciec, ponadto GDYBY to było 2 minuty to kurcze policjanci na pewno straciliby kontakt i wzrokowy i jakikolwiek z wozem - wiesz ile set kilometrów można przejechać w ciągu 2'uch minut pędząc jak oszalały - a oni tak pędzili, po prostu wcześniej widać było że między ściganym i ścigającym jest kilka sekund a później naaaaaaaaagle 2 minut, albo że policjanci patrzyli tylko na jeden wóz itd. - dla mnie to jest nieścisłość), ale oczywiście masz racje że to błahostka, którą można wybaczyć, w duchu tego co powiedział kiedyś Dostojewski "dobrej sprawy nie zepsuje kilka błędów":)

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

sorry trochę się zagalopowałem z tymi niecałymi dwiema minutami :-)
looknąłem raz jeszcze i jest niecała minuta :-) 00:50:51 - moment uderzenia, 00:51:30 - podejście policjanta do rozbitego radiowozu. zrobiłem nawet screenshoty :-)
http://www.voila.pl/200/hnezx/?1 - moment uderzenia
http://www.voila.pl/200/hnezx/?2 - podejście policjanta

aczkolwiek akcja jest tak zawiązana że jest uderzenie, potem rzut kamery na ulice, gdzie zjeżdżają się radiowozy, wnętrze samochodu gdzie Reese chce dalej uciekać a Sarah go powstrzymuje w obawie że policja go zabije, wyciągnięcie przez policje obydwojga z samochodu i podejście glin do rozbitego radiowozu. jak pisałem, na siłę można uznać że cyborg w międzyczasie dał dyla, no ale fakt że to było w zagadkowo którkim czasie. :-)

ocenił(a) film na 7
hbk06_qbas

z dwóch minut jest 39 sekund (tak myślałem że to jednak krócej trwa, bo kiedyś to b. dokładnie analizowałem), ale trzeba jeszcze odjąć od tego jakieś 10 lub 15 sekund gdy policjanci jechali tą długą prostą widząc z oddali dwa rozbite samochody - na pewno gdyby zobaczyli że ktoś wychodzi z niego i próbuje zbiec to by za nimi wszczęli pościg. Tymczasem w tri miga uszkodzony terminator z zakleszczonym pojeździe po zderzeniu ot tak w ciągu kilku sekund niepostrzeżenie udaje się zbiec a policjanci nawet nie interesują się KTO TO BYŁ W TYM DRUGIM WOZIE? Nie ma nawet najmniejszej próby poszukiwań.... no przyznasz że to jest GRUBYMI NIĆMI SZYTE :):):)

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

ano jak by się dłużej zastanawiać to jest, jak to określiłeś, grubymi nićmi szyte :-)

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

Ja po prostu nie cierpię kiedy ktoś beszta klasykę kina i szuka ch.. wie czego zamiast oglądać ;p
Nie wiem ile czasu upłynęło, szczerze to mi to powiewa, bo nie zwracałem na to uwagi.
Obudź się - to jest tylko film.

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

take your easy man ;-) zalookaj jak ocenili ów film ci ludzie, bo jak dali mu wysoką note i w dodatku "serduszko" to jest to polemika fanów, a wręcz fanatyków i jeśli jest konstruktywny, normalny dialog to luz, możemy sobie popisać.

...gorzej jak wpier.doli się troll, po złości filmowi dając pałe i w dodatku spamuje bzdurami, to wtedy tak, niech wyje.buje w podskokach z tematu ;-)

ocenił(a) film na 10
Ceglas

Właśnie z tym się nie ujawniał że jest cyborgiem ;p

cameron_baum

Cały ten temat to doszukiwanie się czegoś na siłę.Terminator miał zabić pewną Panią i kiedy już wiedział że to ona to miał w d... czy go ktoś rozpozna czy nie.Liczyło się tylko to jedno BY WYELIMINOWAĆ konkretną osobę,nie zabijał tak ot sobie bez powodu,nie był agresywny kiedy nie musiał.Zanim zabił zadawał pytania,pankus sam prosił się o śmierć.

ocenił(a) film na 10
wreathchlors

Tak. Liczyło, dopóki go nie rozpoznał tej właściwej to nic nie było w stanie go zatrzymać, mimo wszystko w scenie na posterunku, założył okulary. Później w cysternie był już nieco mniej subtelny :D

cameron_baum

Okulary go kamuflowały bo nie był pewien czy na posterunku jest ofiara.Komputer tak sobie ustalił co ma zrobić.Facet pyta się w hotelu czy ma w pokoju zdechłego kota więc możliwości odpowiedzi były trzy.Mógł wybrać po prostu "nie" ale miało być śmiesznie więc wybrał inną.

ocenił(a) film na 10
wreathchlors

Zapamiętał tę kwestię z samego początku kiedy chciał zabrać ubrania tym bandziorom :-D

cameron_baum

Mniej przekonujące wydaje mi się to że w T2 Arnold zrobił się wybitnie rozmowny:)

ocenił(a) film na 10
wreathchlors

W dwójce jest przyjacielem Johna, tak więc musiał się z nim jakoś porozumiewać, ucząc się jednocześnie ;-)
Komendy Fak ju ashol to już za mało żeby się dogadać.
I niestety nikt już nie ginie z jego ręki ;-)

cameron_baum

T2 to już jest trochę kino familijne aT3 to jest całkowita Akademia Pana Kleksa heh

ocenił(a) film na 10
wreathchlors

T2 jest trochę łagodniejszy jeśli chodzi o ilość zabitych, ale nadrabia to efektywnością :D

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

kurna oglądałem ten film sto pare razy i jakoś tego nie połączyłem, ale faktycznie to ma logiczny sens :-)))
kapitalny smaczek!!!

ocenił(a) film na 10
hbk06_qbas

Nie wiem o co chodzi :D ?

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

wiesz wiesz Ziomuś i nie wkręcaj hehehehe :-)

ocenił(a) film na 10
hbk06_qbas

Właśnie nie. Nie wiem o co chodzi z tym smaczkiem. Chodzi o tę scenę z cysterną?
- GET OUT.

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

"f.uck you asshole" na początku filmu wypowiedziane przez cyberpunka do Arniego, a potem wypowiedziana ta sama kwestia przez Arniego do gościa w motelu. do tej pory nie połączyłem tego, ale po tym co napisałeś to ma sens dlaczego T-800 właśnie tak odpowiedział facetowi z mopami :-)

ocenił(a) film na 10
hbk06_qbas

Aa... trochę się zakręciłem.
Ja to załapałem chyba jako dzieciak jeszcze, i tak mi w głowie już zostało.
Albo to, że kiedy Arnold idzie w stronę tych bandziorów to przez jakieś 2-3 sekundy, pomimo ciemności, widać mu pindola :-D

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

"f.uck you asshole" na początku filmu wypowiedziane przez cyberpunka do Arniego, a potem wypowiedziana ta sama kwestia przez Arniego do gościa w motelu. do tej pory nie połączyłem tego, ale po tym co napisałeś to ma sens dlaczego T-800 właśnie tak odpowiedział facetowi z mopami :-)

ocenił(a) film na 10
hbk06_qbas

Arni przez całe T1 i T2 używał tekstów które nauczył się w przeciągu filmu.
To tylko jeden z wielu przykładów. Np.: w T2 podczas rozmowy z Johnem, John przekonuje go, że nie wolno mu zabijać ludzi. Terminator nie może zrozumieć czemu, więc John kończy rozmowę mówiąc: "Zaufaj mi".
Później, tuż przed sceną z minigunem, T-800 mówi, że zajmie się policją. John na to, że przecież obiecał, że nie będzie zabijał, a terminator: "Zaufaj mi".

użytkownik usunięty
Ceglas

James Cameron jest reżyserem filmowym, który chętnie korzysta z efektów specjalnych kosztem fabuły. Nie siedzę w jego głowie, ale sądzę, że jako filmowiec bardziej stawia na widowiskowość filmu (i przyszłe zyski z niego), niż na ekwilibrystykę logiczną. Pewnie, że najprościej byłoby zrobić film o terminatorze idącym z A do B i strzelającym do każdej Sary Connor, na chłopaka współlokatorki Sary wystarczyłby jeden cios itd. Ale pytam się - kto by to oglądał? Taki "Avatar" to bzdurka fabularna, ale wizualnie jest prawie perfekcyjny. Oglądałby to ktoś, gdyby nie owe efekty specjalne i tzw. "zwroty akcji"?

ocenił(a) film na 10

To taka jest prawda, że Cameron bardziej wchodzi w efektywność, bo można porównać to jak wygląda ALIEN a ALIENS.
Tylko jeszcze pomimo tej efektywności, to nie zatraca się na zobrazowaniu i charakterach bohaterów swoich filmów, co jest mocną stroną, bo któż nie pamięta Bishopa albo Kaprala Hicksa? :D
Awatar mam chyba już rok i nie oglądałem do tej pory :D

użytkownik usunięty
cameron_baum

Podobnie jak George Lucas - rzekł był kiedyś, że od początku planował zainwestować zarobione na Star Wars pieniądze w ulepszanie dźwięku (firma THX) i efektów specjalnych. No i epizody I-III są olśniewające wizualnie, ale scenariusz... A "Avatara" nie żałuj - nu, chyba że masz jeden z tych 2-3 metrowych telewizorów, bo na moich 21 calach nawet nie podchodzę...

ocenił(a) film na 10

Nie widziałem też żadnej części z tych nowych gwiezdnych wojen :)
Avatara jakoś nie chce mi się szczególnie oglądać, i chyba nigdy nie obejrzę już :D

użytkownik usunięty
cameron_baum

Ja też wolę stare, dobre epizody IV-VI - sentyment dla Dartha Vadera... :-))

ocenił(a) film na 10
Ceglas

Po wypadku miał uszkodzoną prawą dłoń i oko. Być może żywa tkanka z okolicy oka przesłaniała mu układ celowniczy? Ja tak to interpretuję:-) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Ceglas

Znalazł błąd , ekspert jeb*any...

ocenił(a) film na 10
accadacca

debil debilowi odpisuje

ocenił(a) film na 10
deconstramus

No własnie odpisałeś debilu