PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256192
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

wlasciwie niezly, ale tylko dzieki scenom z arnoldem. pozostale aktorstwo slabe. efekty specjalne i cala technika na bardzo niskim poziomie.najglupsza scena z ciezarowka. niby terminator w ciezarowce nie mogl dogonic biegnacej kobiety? glupota. cala historia ciekawa ale jak na dzisiejsze czasy wypada przecietnie. mozna raz zobaczyc i wlasciwie filmu nie wracac.

ocenił(a) film na 10
kdbw

ile ty masz lat kolego?

kaylah7

uwielbiam argumenty tego typu. brawo pustaczku

ocenił(a) film na 10
kdbw

Jaki pustaczku? To było proste pytanie. Chciałam wiedzieć ile masz lat, czy jesteś z pokolenia Neo czy bardziej Polonii 1, i czy warto w ogóle wdawać się w dyskusję. Bo jeżeli ktoś uważa, ze efekty specjalne w T1 są na bardzo niskim poziomie, to musi mieć albo nie po kolei, albo wychować się na grach komputerowych. Ten film jest z 1984!!! To był kamień milowy w dziejach kina! To tak, jakby mówić, ze stara saga Gwiezdnych wojen jest do kitu, bo efekty są słabe.. No ludzie.. Masz nową sagę, bardziej komputerową i co? Przerost formy nad treścią!
TEN film jest początkiem serii, ale mimo upływu lat wiąż jest świetny. jest genialnym uzupełnieniem T2, który jest już doskonały technicznie . Ale tak na prawdę te dwie części są sobie równe (reszta to już odcinanie kuponów - T3 to kompletne nieporozumienie, T4 to już bardziej Transformersy niż Terminator, TSCC - momentami zakrawa na Archiwum X, a czasami nie wiadomo co). TEN film ma swój niepowtarzalny klimat (wiesz co to?), historię, przesłanie.. Mówisz, ze pozostała gra aktorska jest słaba? Sarah Connor to najlepsza, życiowa rola Lindy Hamilton, Kyle Reese w wykonaniu Michaela Biehna to wciąż niedościgniony wzór, a Ty zauważasz tylko Arnolda? No brawo!

ocenił(a) film na 10
kaylah7

Popieram. Ten film to klasyka i mimo biegu czasu, wciąż fascynuje. Jak na tamte czasy, chyba ostatnią głupotą jest zaniżanie oceny filmu przez efekty specjalne. Również żałosne jest gnojenie kogoś ponieważ "ja mam naście lat i ja wiem". Jak Kali obrażać kogoś, to dobrze. Jak ktoś Kaliego, źle.

ocenił(a) film na 10
kaylah7

100% racji

ocenił(a) film na 10
kaylah7

Podpisuję się w 100%, jedynka terminatora ma swój klimat, dwójka, oj, pamiętam jak przed TV się zachwycaliśmy gdy terminator powstawał z cząsteczek. Niestety nie zmienimy różnicy pokoleniowej, zauważyłam już, że w zależności od tego kiedy się urodziliśmy co innego jest dla nas klasykiem.

ocenił(a) film na 10
emkagoska

Dokładnie. I to jest przykre.. Bo współczesne filmy, to przecież spuścizna tego, co albo było dopiero w powijakach, albo w niektórych przypadkach było na samym szczycie, a teraz odchodzi pomału w zapomnienie.. To jak ze wszystkim - nie zna się korzeni, nie zna się niczego.

ocenił(a) film na 10
kaylah7

po obejrzeniu już nie wiem raz który ( ale jak leci w tv, to pozycja obowiązkowa) pozostaje mi jedynie podpisać się pod Twoim postem, uwielbiam ten film !!! pozdrowienia dla wszystkich, którzy oczekują czegoś więcej , niż oszałamiających efektów specjalnych:)

ocenił(a) film na 10
kaylah7

dzięki kolego

ocenił(a) film na 10
dieselltechnic

hehehehe koleżanko ;)

ocenił(a) film na 10
kaylah7

oj przepraszam :( nie spojrzałem na Twój śliczny s-f profil, jeszcze raz przepraszam.

ocenił(a) film na 10
dieselltechnic

hehehehe, nic nie szkodzi ;-)

użytkownik usunięty
kdbw

"wlasciwie niezly, ale tylko dzieki scenom z arnoldem."

Ja tam wolałem scenę z gołymi cyckami Lindy Hamilton :)

użytkownik usunięty
kdbw

"historia ciekawa ale jak na dzisiejsze czasy wypada przecietnie."

Bo to zapewne według Ciebie remake dwójki, a nawet trójki, hehe.

kdbw

Powiedziałabym, ze jest raczej odwrotnie. To Arnold nie wykazał się niczym szczególnym, wypowiada tylko parę słów w całym filmie, a chodzić z karabinem każdy chyba by potrafił /co nie znaczy, ze był do bani, taka rola po prostu /. Zagrało wtedy bardziej jego nazwisko, bo reszta obsady to młodzi, wtedy nieznani, ale obecnie uznani aktorzy, którzy dzięki temu filmowi właśnie i doskonałym kreacjom stali się rozpoznawalni na całym świecie. A efekty specjalne...jak na tamte czasy były genialne, film ma przecież już 28 lat!. Co do uciekającej kobiety to jest na to proste wytłumaczenie. Biegnąca kobieta jest bardziej 'zwrotna' niż wielka ciężarówka :) Ja dałam mu 10/10.
btw brawo Kaylah!

użytkownik usunięty
bimis

Tu się cześciowo nie zgodzę, bo jeśli chodzi o Arnolda to jedyna rola w jego karierze, która wyszła mu po prostu genialnie. Biehn istotnie niezły, Hamilton też, ale więcej czadu dała w drugiej części.

użytkownik usunięty

Ach, gdzie te czasy, kiedy czekało się na kinową premierę T2 :(

ocenił(a) film na 10
bimis

Dzięki Bimis! Wiesz jak kocham ten film.. a takie absurdalne zarzuty zawsze mnie wpieniaja..

kaylah7

Wiem... ja też bardzo lubię i cenię ten film.

ocenił(a) film na 10
kdbw

Oj kolo gdzie ty sie chowałeś ? Co ty morzesz wiedzieć o dobrym filmie ?

ocenił(a) film na 10
kdbw

dawno się tak nie uśmiałem...

ocenił(a) film na 10
kdbw

apeluję o niekarmienie trolla

Sztocky

Masz 100% racji.

ocenił(a) film na 10
kdbw

No cóż... hahahaha xD

ocenił(a) film na 8
kdbw

Technika na niskim poziomie? TO BYŁ 1984 rok. Lepszych efektów nie szło uzyskać w tym czasie. Oceniając cokolwiek miej to na uwadze. Wtedy był to szczyt techniki. Więc twoja wypowiedź jest zupełnie chybiona i słusznie się ciebie pytają, czyź nie gówniarz.

ocenił(a) film na 10
Brian_6

Otóż to! Powiem więcej. Ja osobiście obejrzałam T1 jakoś w krótkim czasie po T2 (w tej kolejności właśnie), a mimo wszystko film powalił mnie na kolana. Efekty to nie wszystko. Liczy się klimat. To dlatego tak wiele osób wciąż kocha stare filmy z lat 80-90tych. Moza dzisiaj nie są już tak rewelacyjne jak kiedyś, może nie są doskonała technicznie i nieco naiwne, ale mają to "coś", czego brakuje tym najnowszym filmom - DUSZĘ.

Brian_6

no dobrze ale moglbym sie zachwycac ta technika 30 lat temu a nie teraz kiedy jest ona na duzo wyzszym poziomie. rownie dobrze moglbym podziwiac montaz filmow przedwojennych bo wtedy to byl szczyt techniki.

ocenił(a) film na 10
kdbw

No widzisz, ty dalej nic nie rozumiesz..

kaylah7

no widzisz a twoja nachalna proba wmówienia twojego pogladu sprawia ze mam twoje zdanie w d***e

ocenił(a) film na 10
kdbw

a to już twoja sprawa.. :/

użytkownik usunięty
kdbw

Rozumiem, że według Ciebie "Casablanca" czy "Popół i Diament" to złe filmy, bo nie były nakręcone w kolorze, hehe.

nie ale technicznie sa gorsze. ja akurat lubie popatrzec na osiagniecia wspolczesnosci a starocie zostawic dla emerytow

ocenił(a) film na 7
kdbw

Co za głupie dziecko z gimnazjum. Po co karmicie trolla? Toż to z daleka widać, że on celowo chce zrobić syf żeby się tu zlecieli ludzie i próbowali mu tłumaczyć, że jest idiotą.

Xsaav

gimnazjum to ja przynajmniej skonczylem a co do ciebie to mam watpliwosci widzac sposob wypowiadania sie

ocenił(a) film na 7
kdbw

To, że skończyłeś gimnazjum nie zmienia faktu, że jesteś głupim gimbusem.

ocenił(a) film na 10

Innymi słowy, klasyka to starocie dla emerytów.. :/

ocenił(a) film na 10
kaylah7

nie rozmawiajcie z tym kretynem wystarczy przeczytać jego wypowiedzi i wszystko jest jasne...

goro84

nawet umiesz obrazac choc slabo sie starasz. brawo! kretynie...

ocenił(a) film na 10
kdbw

a to przepraszam pomyliłem sie jednak jesteś skończonym kretynem... nie dziękuj

goro84

upadles na dno. nie oplaca mi sie juz odpisywac

ocenił(a) film na 10
kdbw

cóż........bo jesteś idiotą :)

ocenił(a) film na 10
kaylah7

Zatem zostałam emerytem w wieku 20...paru lat...;)

ocenił(a) film na 10
emkagoska

Witaj w klubie :P

kdbw

Czy wiesz że za 30 albo 40 lat wszystkie filmy które ty teraz uważasz za technicznie idealne ktoś kiedyś oceni i powie o nich że to filmy dla emerytów. Oczywiście to idiotyczne stwierdzenie, ale ciekawe co wtedy powiesz. Czasem najlepsza technika i 3 D to za przeproszeniem o kant dupy... Takie np. Przeminęło z Wiatrem - żenada (nawet 3 D nie mieli) a tyle oscarów. Film ten przez wiele lat był niedościgniony. Stary żeby dzisiaj choć trochę spuścili z tych efektów i postawili na fabułę i klimat to bym się bardzo ucieszył... Ale nie łam się może będzie Terminator 5: Transplantacja, na pewno cię w pełni zadowoli. Niestety... mnie w tym gronie szczęśliwców nie będzie...

ocenił(a) film na 10
Excalibur

Dokładnie to samo pomyślałem, ale szkoda mi było na niego klawiatury.

ocenił(a) film na 10
Brian_6

"Lepszych efektów nie szło uzyskać w tym czasie." A cóż Ty za bzdury opowiadasz?

użytkownik usunięty
kdbw

To co tu napisałeś to żal dupe ściska .

ocenił(a) film na 8

Żal jak cholera.Sądzę jednak że to nie wychodzi tylko z głupoty ale też z tego jakie teraz filmy ogląda te nowe pokolenie.Zupełnie inne kino.
Po prostu odbiorca się zmienił.A jeśli chodzi o efekty specjalne to jednak bitwa w przyszłości z maszynami wygląda bardzo realnie,ruiny dobrze zrobione jak nieprawdziwe,efekty pirotechniczne,widać surowość a nie jak w tych nowych filmach wszystko takie kolorowe itp.

ocenił(a) film na 8
wonski221

miało być dobrze zrobione jak nie prawdziwe.
Chodzi mi oczywiście o bitwę w Terminatorze.
W 2 też wymiata choćby jedno doskonałe ujęcie gdzie wszystko widać,normalne rozmiary,wybuchy itp.Lepiej zrobionej sceny w tym klimacie to chyba jeszcze nie widziałem

użytkownik usunięty
wonski221

Zupełnie masz racje .
A przyjdzie taki koleś wytknie niby same "wady" tego filmu i cieszy morde ...
pozdro dla kolesia ... znawca sie znalazł Film z roku 84" i dlatego mu sie nie podoba wolałby pewnie T4 i pisałby że jest najlepszy . :p