PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=602101}
7,9 127 tys. ocen
7,9 10 1 126928
7,4 88 krytyków
Top Gun: Maverick
powrót do forum filmu Top Gun: Maverick

Na CinemaCon w zeszłym tygodniu pokazano nowy trailer i pierwsze 13 minut filmu. Według obecnych tam fanów i krytyków filmowych może to być jeden z najlepszych kasowych filmów ostatnich lat. Sceny, muzyka, cały aranż - podobno epicki i dający ogromnie dużo nawiązań do pierwszej części. Sam fakt, że Cruise sam lata odrzutowcami dodaje gęsiej skórki. Myśle że naprawdę jest na co czekać

ocenił(a) film na 8
elax

Wizualnie Kosiński zawsze dostarcza perełkę. Cruise to klasa sama w sobie. Pytanie jak mocno scenariuszowo będzie podobny do oryginału, bo mam wrażenie, że to trochę powtórka z jedynki, z akcentem przesuniętym z adeptów na instruktorów. Obojętnie jak będzie, nawet jeśli historia nie dojedzie, to widać, że fajerwerki na ekranie wynagrodzą wszystko.

ocenił(a) film na 10
icenumerocinq

Myślę, że jeśli chodzi o scenariusz to nie ma co zbytnio liczyć na jakieś cudowne rozwinięcie akcji. Myślę, że to będzie bardziej powielenie schematów z nutą świeżości i czegoś nowego. Maverick stanie się mentorem młodych adeptów, takich jakim kiedyś on sam był, wiec typowy zarys idol - uczeń. Wątek miłosny tez się pojawia, konfrontacja z demonami przeszłości, czyli z synem Goose’a, co zreszta będzie chyba jednym z głównych wątków tego filmu, jak i nie docelowym. Dramat tez się pojawi, bo w zwiastunie widać scenę jakiegoś pogrzebu (niektórzy spekulują że umrze sam Maverick, ale kompletnie w to nie wierze, bo to byłoby zbyt drastyczne). Sam Maverick pewnie nic się nie zmienił, nadal kocha latać, dlatego tez mimo wieku nie został nadal admirałem, ciagle ma w sobie dzieciaka, który kocha ryzyko i adrenalinę a na dodatek chce to zaszczepić w aspektach, w których widzi samego siebie. Więc myśle że schematy i sam scenariusz będzie czymś schematowym, aczkolwiek być może gdzieś pojawi się jakis elementy zaskoczenia - liczę na to. Ale wszystko będzie nadrabiane przez grę Cruise’a, wyczyny kaskaderskie i epickie ujęcia oraz kadry. Film nie oscarowy, ale powrót do korzeni i dzieciństwa wielu osób. Może stać się tez filmem, który w pewien sposób połączy epoki i w jednym miejscu będziemy mieli schyłek lat 80 z latami współczesnymi, a dzięki obecnie technologii może to wyjść jedna z niewielu kontynuacji legendarnych filmów, która będzie w dużej mierze tak samo dobra tak ta pierwsza - przynajmniej czysto filmowo, bo nie mentalnie i sentymentalnie :D