PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=602101}
7,9 134 tys. ocen
7,9 10 1 134333
7,3 103 krytyków
Top Gun: Maverick
powrót do forum filmu Top Gun: Maverick

I Feel The Need The Need for Speed

36 lat. 3 lat brakuje mi, by mieć tyle samo lat, co pierwsza cześć Top Gun. Nie mógłbym nazwać go, filmem swojej młodości, ale fakt już za pierwszym razem, dla młodego gościa, był czymś wyjątkowym. Gdy już człowiek trochę podrósł, a film nadal się podobał, wyszła pierwsza wzmianka o możliwym powrocie Mavericka. Każdy fan poczuł delikatny dreszcz emocji. Przeżył rozłam słysząc, że reżyser pierwszej części, Tony Scott zmarł. Na lata film został odłożony na półki, ale teraz powraca. 36 lat. Wow. Lata minęły zarówno dla widzów jak i dla twórców pierwszego Top Gun. Było one jednak bardzo łaskawe, dla Toma Cruise’a, który w końcu siada ponownie za sterami myśliwca. Tym razem już nie na F-14 Tomcat ( na pewno?  ) i przesiada się na F/A-18E Super Hornet. Wiemy co wydarzyło się w pierwszej części, znamy te muzykę, pilotki, RayBany, uśmiechy i film, który dla wielu stał się kultowym. Te kilkadziesiąt lat po premierze stał się tęsknotą za czasami dawno minionymi. Dla mnie ten film również jest czymś niezwykłym, filmem do którego chętnie wracam. Kończąc wspominki i chcą użyć kilku słów, by ocenić Top Gun Maverick mogę jedynie napisać: „Top Gun wciska w fotel”. Robi to dosłownie i w przenośni, bo niestety nie mamy możliwości, przeżywania tych samych emocji co aktorzy na planie. Film dosłownie rozpiera energia, wszystko to co widzimy na ekranie to jedna wielka eksplozja. Absolutnie jest to widowisko nie do zapomnienia, czujemy się jak byśmy byli w środku tego wszystkiego. Mamy akcje, mamy moc, mamy szybkość, mamy również nostalgię, wszystko to czego widz oczekuje. Tom Cruise o tym wie, stał się bohaterem, broniąc rękoma i nogami tego filmu przed platformami streamingowymi. Oglądanie tego filmu na dużym ekranie to po prostu czysta przyjemność. Zapewne Lady Gaga już musi robić miejsce na kolejnego Oscara. Top Gun Maverick na pewno nie jest filmem, który podejmie analizę polityczną, ten kto na to liczy, niech zajrzy do gazet. Tam od 3 miesięcy jest wiele analiz. Ja również, nie będę tutaj tworzył kolejnych wywodów a jedynie powiem. Marsz do kina 

Top Gun Maverick 9/10

FOR TONY SCOTT