PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=602101}
7,9 134 tys. ocen
7,9 10 1 134333
7,3 103 krytyków
Top Gun: Maverick
powrót do forum filmu Top Gun: Maverick

Czy tylko ja odnoszę wrażenie że ten film będzie znów kręcony jako reklama dla marynarki wojennej i profesji pilota. Nie wiem czy też tym razem Pentagon będzie mieć wpływ na produkcję, ale czuję że możemy spodziewać się kolejny obraz marynarki mający zachęcić młode osoby do wstąpienia do wojska.

Jerry Bruckheimer odpowiedzialny za pierwszą część, powraca znów jako producent.
W zwiastunie przebijają się współczesne odtworzenia momentów z pierwszego filmu: -Cruise jadący na motorze przy startującym odrzutowcu. Jak w pierwszym filmie gdy leciało "Danger Zone")

-Mamy błysk kolejnej sceny plażowej siatkówki, jak w oryginale.
-Trailer ukazuje minimum fabuły i myślę że można rokować że będzie równie oszczędna co w pierwszej części, mimo wątku Mavericka-kapitana który nie chce awansować na wyższą rangę.

Na 80% mam pewność że to z zamiłowania głównego bohatera do latania i potrzeby ciągłej adrenaliny, a także tego że na wyższych stanowiskach bardziej koordynuje się działania niż bywa samemu w ogniu akcji. Myślę że można założyć że film będzie mieć scenę, "przekazywania pochodni" przez bohatera Cruise'a do innej postaci które też zostanie utalentowanym pilotem. Maverick wtedy spełniłby się jako mentor i przyjął wyższe stanowisko.

Zwiastun był bardzo prosty a nawet minimalistyczny. Skupienie na prezentowaniu maszynerii, odrzutowców stojących w rządku i sceny z wnętrza kokpitu.
Wygląda na to że będzie remake bazujący głównie na nostalgii (przynajmniej zwiastun na niej głównie bazował.), skupieniu na Cruisie latającym odrzutowcem i raczej odtwarzanie poprzednich oszczędnych wątków z oryginału.

Co sądzicie?

ocenił(a) film na 9
JazzTheCat

Myślę, że są teraz dużo większe możliwości oraz pieniądze i zdjęcia mogą być naprawdę kozackie. Mam nadzieje, że będzie jak najmniej komputerowych renderów. Jeśli będzie tak jak piszę to mogą dla mnie bazować na nostalgii, ale God damn it chciałbym zobaczyć te ujęcia samolotów na ekranie IMAXA które nie są wygenerowane przez komputer.

ocenił(a) film na 10
JazzTheCat

Myśle że nawet jeśli będzie to „prosty” film oparty na przesłaniu i chęci pokazania pilotów i całej marynarki czy tez zachęcania aby pójść do wojska czy zostać pilotem, to i tak zarobi kupę pieniędzy, tak samo jak i 1 część. Film może banalny niczym titanic, ale legendarny. I zgadzam się z przedmówcą - teraz są o dużo większe możliwości, a zdjęcia (co zreszta pokazał zwiastun) naprawdę będą epickie. Powrót starych postaci nie spowoduje, że będą wątki odsmażane niczym stary kotlet z 1 serii. Oczywiście - będą nawiązania, ale jestem pewna, że fabuła będzie dużo bardziej rozwinięta, głównie za sprawa syna Goose’a, z którym Maverick będzie musiał się zmierzyć, czyli poniekąd demony przeszłości. Na CinemaCon, które odbyło się tydzień temu pokazano nowy trailer i 13 pierwszych minut filmu. Osoby i krytycy którzy byli tam obecni stwierdzili, że to będzie jeden z najlepszych i najbardziej kasowych filmów ostatnich lat i potwierdzili, że ujęcia i zdjęcia są po prostu niesamowite, więc myśle, że warto czeka. Poza tym bądźmy szczerzy, każdy z ochota pójdzie zobaczyć ten film, chociażby po to żeby sprawdzić jak wypadł sequel