PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=288207}
6,1 34 tys. ocen
6,1 10 1 33837
4,4 7 krytyków
Tower Heist: Zemsta cieciów
powrót do forum filmu Tower Heist: Zemsta cieciów

Uwaga: ta komedia jest inteligentna. Cały czas miałem skojarzenia z lepszymi czasami przy niektórych scenach widziałem a to "Nieoczekiwaną zamianę miejsc" a to "Wolny dzień Ferrisa Buellera". Eddie Murphy znowu jest wyciągany z pierdla i on po prostu jest stworzony do takich ról. ON ZNOWU JEST ZABAWNY! Ogłaszam jego powrót - Brett Ratner musiał mu powiedzieć - "wracamy do lat 80. hommie". Z tego też powodu zaczęli chyba myśleć o czwartej części "Gliniarza z Beverly Hills". A teraz dlaczego jest inteligentna? Bo przez pierwsze ileś tam minut praktycznie nie ma się z czego śmiać, prezentuje się tylko smutną obserwacje. Twórcy przypominają, że wątki dramatyczne budują pozycję do prawdziwego śmiechu. Dużo dobrze dobranych ról - mnie rozwalała Tea Leoni i Michael Pena, Casey Affleck miał mniej momentów, ale ma najmocniejsze wejście. Więc nie przeoczcie jej z powodu kretyńskiego tłumaczenia. Zawyżam nawet przy względzie na przygłupią i przeciągniętą akcję końcową.

ocenił(a) film na 5
Picu

Muszę się zgodzić z dobrą grą Eddiego, natomiast co do komedii inteligentnej już nie. Nie ma tu tej inteligencji dowcipów znanej chociażby z Simpsonów czy Pulp Fiction. Do tego nie wybuchnąłem, niestety, ani razu śmiechem.

ocenił(a) film na 8
Trekmi

Ale zgodzisz się, że humor "American Pie-podobny" również nie? Ja nie mówię, że to w stylu Woody Allena tylko, że jest tutaj pewne ciepło i pokrzepienie, które biło z komedii kiedyś.

ocenił(a) film na 9
Picu

Ale jemu chodzi o co innego . Inteligencja tego filmu polega na tym , że jest on mocno zakorzeniony w realiach społeczno - politycznych dzisiejszej Ameryki i w ogóle świata. Że można go włąsnie odczytać w kontekście walki klas 99% zwykłych Amerykanów kontra 1% bogatych, że nawiązuje on żywo do ruchu oburzonych. Choć oczywiście jest to "ukryte dno " które nie każdy uchwyci, zwłaszcza za granicą