PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712}

Truposz

Dead Man
1995
7,6 45 tys. ocen
7,6 10 1 44656
7,8 48 krytyków
Truposz
powrót do forum filmu Truposz

Kluczowym momentem filmu (SPOILER) wydaje się być postrzał w pierś. Od tej chwili Blake ma kulę w klatce piersiowej i nie można jej usunąć, o czym mówi Indianin. Od tego momentu właściwie jest skazany na śmierć z powodu rany i cała jego wędrówka na wybrzeże to tylko droga na własny pogrzeb, czego główny bohater nie jest do końca świadom w przeciwieństwie do Nobady'ego. Pocisk utkwił w płucach więc rana nie boli, ale Blake z upływem czasu traci siły - tuż przed drugim postrzałem po zabiciu misjonarza mówi jak bardzo jest zmęczony.

użytkownik usunięty
stalowoki

powiem więcej, według jednej z podstawowych interpretacji filmu on od tej chwili nie żyje ;)

Pamiętasz świętą wizję Nobody'ego po pejocie? On widzi Blake'a już jako trupa ;)

Można tak to interpretować, ja myśle że nie nie żyje tylko umiera

ocenił(a) film na 8
stalowoki

" cała jego wędrówka na wybrzeże to tylko droga na własny pogrzeb" ciekawe sformułowanie, podoba mi się. W zasadzie, jest to jedna z możliwych dróg interpretacji. Zgadzam się co do tego, że to był kluczowy moment. Teoretycznie mógł dostać pracę i nie spotkać Nobody'iego. Jakby tak się doszukiwać to mogło mu starczyć na dużą flaszkę i zostać w barze.
Moim zdaniem strzał w pierś rozpoczął film. Wcześniej było wprowadzenie, nasuwające mi atmosferę jednego z wierszy Jima Morrisona.
"Za pięć chwil film się rozpocznie..." :)
Nie mówię, że to było zbędne, dzięki temu poznaliśmy Billa przed przemianą, która moim zdaniem jest jednym z bardziej istotnych wątków w filmie.

MrMateusz

Ciekawym wątkiem była również "przepowiednia" maszynisty i jego "wywody" o płynięciu łodzią ;)