PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712}

Truposz

Dead Man
1995
7,6 44 tys. ocen
7,6 10 1 44476
7,7 45 krytyków
Truposz
powrót do forum filmu Truposz

jak dla mnie dyszka na dziesięć! Oto dlaczego!
Jim Jarmusch zawsze planował zrobić film z gatunku westernu, ale nie mial pomyslu, nie chcial powielac filmow typu "Rio Bavo" czy np. "Bonanza" (zartowlem z tym ostatnim). Tak jak chcial obalic wszystkie filmy drogi w "inaczej niż w raju" i oczywiscie udalo mu sie to/ale to juz inna historia/ tak w "Truposzu" obala Jarmusch klasyke-western. Ale nie robi tego bezczelnie, jak na przyklad parodie Krzyk czy tym podobne ale oczywiscie zachowuje cechy gatunku-intryga, pościg, strzelanki, plan amerykański, itd itp. ,a le wprowadza tu swoja wizje westernu z wlasna wizja rezyserska,z wlasnym stylem,z tym co dla niego najbardziej charakterystyczne.
Juz sam bohater tu William Blake jest typem odrzuconym przez spoleczenstwo- jak na przyklad w "poza prawem" czy przeciętniakiem jak np. w "inaczej niz w raju", "kawa i papierosy" ostatnio "broken flowers". I we wszystkich jego filmach tak ...dla zrozumienia... zauważam nie jakies szokujace sytuacje, ale te najprostrze, zyciowe, majace soke zrodlo gdzies z zewnatrz bohatera! Tu cala akcja oparta jest na grze bohaterow,aktorow albo tak jak tu w "trup

ocenił(a) film na 10
depeszszsz

dla ciekawszych i lubiacych filbografie Jarmuscha polecam ksiązke Ewy Mazierskiej "Jim Jarmusch" ...z zamiłowania:)))
pozdrawiam!!!

depeszszsz

Jim Jarmusch nie jest dla każdego, to prawda, ale jest to twórca niezwykle ciekawy i tworzący kino niebanalne, dla koneserów, mógłbym rzec.
"Truposz" jest wyjątkowy, jak dla mnie najlepszy tego reżysera (drugim świetnym jest dla mnie "Ghost Dog"). Tempo jest powolne, co dla niektórych może być denerwujące i szybko zrezygnują z seansu. W dodatku jest on dosyć trudny w odbiorze, ale jak już człowiek wczuje się całym sercem w klimat tego arcydzieła (to mocne słowo, ale adekwatne do "Truposza"), będzie miał kupę zabawy i nie zapomnie seansu do końca życia. Może trochę przesadzam z ostatnim zdaniem, ale uważam, że na próżno szukać drugiego tak wyjątkowego i w ogóle podobnego filmu. Nie ma takiego drugiego!
Pozdrawiam.

Motortown

Twój nick depeszszsz sugeruje, że jesteś fanem muzyki Depeche Mode? Chyba tak. Dla mnie to najlepszy zespół.

ocenił(a) film na 10
Motortown

dzieki za odpowiedzi.
Cieszę się że jest jeszcze ktoś komu takie filmy się podobaja, ja mam właśnie swojego ulubionego rezysera - jim jarmusch.

Jestem fanem DM, ale dawno juz nie odwiedzałem swojego profilu na filmwebie i być może zmienię ten nick, który jest pozostałością po dawnej wielkiej fascynacji DM. Teraz dalej słucham i nie mowię że przestałem, ale nick już bym zmienił. pozdrawiam..... Endrju depeszszszsz