PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10022041}
6,1 29 tys. ocen
6,1 10 1 28913
6,8 49 krytyków
Twisters
powrót do forum filmu Twisters

Twisters,to kolejny remake hitu lat 90,stworzony przez pryzmat nostalgii pierwowzoru żeby odcinać kupony i sprawdzić czy przyjmie się tak świetnie,jak miało to miejsce prawie 30 lat temu,czy to się udało z mojego punktu widzenia nie,jednak nie jest tak kiepsko jak w przypadku innego remaku.
Twisters wypada na tle oryginału gorzej dlatego że nie był robiony z taką starannością wykonania,akcja bohaterowie nie są już tacy ciekawi właściwie obojętni na minus efekty specjalne kolejny raz nie mogę pojąć dlaczego pomimo że technika poszła tak do przodu przez tę lata to efekty trącą sztucznością i ekipa już nie dba o stronę techniczną nie to co kiedyś,aktorzy tak sobie, wyjątkiem jest Powell naprawdę po Top Gun ewidentnie ma teraz swój czas lubię gościa reszta bez wyrazu nie to co obsada jedynki,Hunt,Paxton,Hoffman czy nawet Elwes byli rewelacyjną grupą łowców aż chciałoby się do nich dołączyć w trakcie seansu.
Następna kwestia klimat i wizerunek trąb powietrznych,klimat odpowiedni do czasów,ładnie i kolorowo, obowiązkowo(PG-13) nie mogę znieść tego w filmach przygodowych-katastroficznych,jedynka była naprawdę mroczna tornada naprawdę robiły wrażenie i wizualnie były wykonane dużo lepiej niż obecnie dodatkowo fajny był ich odgłos,choć to był bajer, czytałem że przy tworzeniu efektów specjalnych do pierwowzoru pracowało ponad 100-specjalistòw.
Pomimo tego wszystkiego obraz ogląda się naprawdę szybko, najważniejsze nie ma wciśniętego na siłę wątku miłosnego i co za tym idzie dłużących się scen tego typu,film nie porywa,ale też nie nudzi i co ważniejsze jest lepiej niż z całą nową serią Jurassic World,na której sam bardzo się zawiodłem,mając na względzie pierwsze dwie genialne części Spielberga,dla fanów oryginału polecam nawet by po prostu mieć porównanie obu produkcji.
TWISTER-1996 9/10.
TWISTERS-2024 7/10(naciągane).