PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10022041}
6,1 29 tys. ocen
6,1 10 1 28913
6,8 49 krytyków
Twisters
powrót do forum filmu Twisters

Kto lubi filmy katastroficzne to polecam Twisters (2024).
Daaaawno temu oglądałam "Twister" (1996) i pamiętam, że mi się nie spodobał. Lata później, na fali moich przypominajek kina katastroficznego, obejrzałam go ponownie i w moim prywatnym rankingu ma ocenę 4/10, czyli bardzo słabo.
Tego lata miał premierę "Twisters". NIE JEST to kontynuacja filmu z 1996.
Jakoś tak mi to umknęło i dopiero kilka dni temu postanowiłam go obejrzeć nie spodziewając się jakiegoś wielkiego kina (pamiętając słaby pierwowzór)...
I tu miłe zaskoczenie. U mnie: 7/10.
Pomijając fajne efekty specjalne (dla których pewnie większość ogląda ten film :-) ) to spodobała mi się opowiedziona historia.
Nie była to kiczowata historyjka miłosna, czy bohaterskie powiewanie amerykańską flagą.
Trójka głównych bohaterów-naukowców, których motywacje są bardzo różne, jest dobrze rozpisana scenariuszowo i zagrana z wyczuciem.
Oczywiście, nie jest to kino psychologiczne czy dramat społeczny, ale uważam, że twórcy znaleźli balans między scenami akcji, a spokojniejszymi momentami, gdzie widz może poznać lepiej bohaterów i ich "tło".
U mnie pozytywne zaskoczenie, bo dostałam więcej niż oczekiwałam po tym gatunku filmowym.