PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11306}

Ucieczka z Alcatraz

Escape from Alcatraz
1979
7,6 82 tys. ocen
7,6 10 1 82021
7,4 30 krytyków
Ucieczka z Alcatraz
powrót do forum filmu Ucieczka z Alcatraz

Ogląda się go bez większych emocji. Były owszem sceny budzące napiecie ale jako całość wydaje się trochę nijaki. Po prostu ogląda się go obojętnie. Moze gdyby wymiana zdań przez bohaterów nie była taka sucha i minimalistyczna to widz bardziej by się z nimi utożsamił i zaczął bardziej przejmować akcją. Poza tym pokazanie jak zdobywają potrzebne materiały i narzędzia na pewno by podsyciło akcję. A tak, to po prostu Frank obmyślił akcję, wydłubali kraty i wyszli. Koniec, kropka. Czy nawet sceny z więźniem, który chciał go zabić.... widziałem wiele nowszych, może i gorszych filmów więziennych gdzie podobny motyw się przewijał a jest to bardzo popularne, i było to zrobione lepiej. Tutaj natomiast jakoś sie za wiele nim nie przejmowałem. On sie po prostu pojawiał, frank robił z nim co trzeba i znikał. A to powinien być jeden z filarów napięcia, w którym widz by sie bał czy któregoś dnia nie pokrzyżuje im planów zanim wyjdą.
Nie pokazali też o co chodziło z tymi płaszczami. Posklejali z nich jakiś materac? No dobra ale to nie takie proste żeby po paru minutach nie tonął. To musiał być całkiem spory kawałek folii. Gdzie to kleili? Gdzie chowali? Eh...

ocenił(a) film na 7
mangomel

Film jest świetny! Ciężko wymagać od niego tego wszystkiego o czym piszesz... aczkolwiek zgadzam się... byłoby lepiej gdyby jeszcze dodali muzykę przez którą rosłoby napięcie w odpowiednich chwilach! Bo było jakoś tak cicho. W podobnych filmach było to wszystko o czym mówiłeś bo... mieli na czym się wzorować. Popatrz teraz na to tak - Prison Break 1 edycja - wszystko to co tutaj plus te dodatki o których wspomniałeś i efekt był niesamowity! Ale fakt faktem nie byłoby PB i wielu filmów gdyby nie "Ucieczka z Alcatraz" tak więc należy się filmowi wysoka nota!

Mati86

Film ten utorował drogę i słusznie piszesz, że w nowszych produkcjach reżyserzy zawarli to, czego brakowało im w Ucieczce z Alcatraz. Wiem też, że w tamtych czasach kręcono filmy trochę inaczej. Rezygnowano z wielu szczegółów uważając je za zbyteczne bo niekorzystnie zagęszczają fabułę i akcję. Nie mniej mimo wszystko gdyby dało się choć część moich zarzutów poprawić w filmie (a było to jak najbardziej do zrobienia), za pewne na resztę bardziej przymknąłbym oko. Jak dla mnie film jest klasykiem i jest dla wielu kultowy. Nie mniej obiektywnie rzecz biorąc należy powiedzieć, że jest po prostu OK.

ocenił(a) film na 10
mangomel

zgadzam się z Mati86 - temu filmowi brakuje muzyki. ale to i tak Arcydzieło! dałem 10/10 i film wylądował w moich ulubionych. :)

ocenił(a) film na 6
mangomel

Zgadzam się z każdym twoim słowem. Dokładnie tak samo postrzegam ten film. "A tak, to po prostu Frank obmyślił akcję, wydłubali kraty i wyszli. Koniec, kropka."