PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11306}

Ucieczka z Alcatraz

Escape from Alcatraz
1979
7,6 82 tys. ocen
7,6 10 1 82021
7,4 30 krytyków
Ucieczka z Alcatraz
powrót do forum filmu Ucieczka z Alcatraz

dwa najlepsze filmy więzienne w historii kina.

ocenił(a) film na 10

zgadzam sie w 100% Oba filmy to arcydzieła

użytkownik usunięty

w skazanych duzo motywow skopiowanych z ucieczki, ale sprawne zreżyserowanie "shawshanka" pozwala na spędzenie z nim trochę czasu :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
VincentVanGlock

niby czemu ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
VincentVanGlock

to jest bardzo dobry film ogólnie (w sumie to jeden z najlepszych w historii), czy więzienny to już kwestia dyskusyjna, Tobie pewnie w nim brakowało więziennej brutalności

ocenił(a) film na 8
VincentVanGlock

no sorry, a Alcatraz to nie bajka? Tam wszystko idzie jak po sznurku, w zasadzie nie ma żadnych zwrotów akcji czy niepowodzeń, więziennej brutalności też nie, jest tylko jeden grubas z nożem, który nikomu nie zrobił krzywdy.

Tak czy inaczej dobry film 9/10.

ocenił(a) film na 9

Moim zdaniem Ucieczka z Alcatraz jest o niebo lepsza od Skazanych na Shawshank. Może i dobry film ale takie wysokie notowanie w rankingu światowym to nieporozumienie.

siwaa86

Oj koledzy, nie bez powodu Skazani są TOP1, bo dla mnie ten film jest znakomity. Ten też jest fajny, ale skazani to jest Arcydzieło. A jeśli chcecie nowsze filmy o więzieniu, to "Więzień nienawiści", "Skazaniec" i ew. "Cena prawdy". Tylko w tych filmach chodzi już o coś innego. A jak chcecie fajną bajeczkę, to może być "Undisputed III: Redemption"

Bardzo dobry jest też Last Castle z Redfordem - choć na typowo hollywoodzki sposób patetyczny. No i świetny Green Mile, choć znowu ktoś powie, że bajka. Ale tam jest fajnie ukazana kwestia godności umierania.

Dokładnie. Te dwa tytuły i 'Zielona Mila' jak napisał kolega wyżej to jest elita więziennego kina, że się tak wyrażę.

ocenił(a) film na 8

Polecam jeszcze "Midnight Express". Ja po tym filmie byłem w lekkim szoku...

tego filmu nie widziałem jeszcze ale uważam że nawet nieco lepszy od Skazani na Shawshank jest "Morderstwo pierwszego stopnia". radze się zapoznać z tą pozycją :)

ocenił(a) film na 6
maxizer

Dokładnie to chciałem napisać, rola życia Kevina Bacon'a... Podobno też był dość mocno naciągany ale wciągająca, muzyka, zdjęcia i gro moich ulubionych aktorów...

ocenił(a) film na 8
maxizer

Cela 211 też dobry.

ocenił(a) film na 7

Uciekający pociąg i tak jest kilka klas przed każdym z tych filmów...