ale plan ucieczki został przedstawiony nieprzekonywająco.
Cała otoczka która miała być z zasady niezwykle groźna nie stanowi żadnej przeszkody...Spawanie w celi, wiercenie wiatrakiem, stworzenie pontonu - marnie to widzę.
Na szczęście jest Clint który idealnie pasuje do swojej roli bo już tak ma, że dobrze gra. Film dobry, ale nie powala.
Pozdrawiam,
Masz rację co do planu ucieczki, zapowiadało się bardzo trudne przedsięwzięcie a wszystko wyszło zbyt prosto. Nie zmienia to faktu, że film należy do najlepszych w swoim gatunku, ma znakomity, realistyczny klimat a dodatkowym plusem filmu jest więzienie w Alcatraz i jego historia.
Historia Alcatraz to typowo amerykański szajs. W filmie pokazano właśnie całą ,,legendę" tego miejsca, które do dziś fałszywie jest spostrzegane przez miliony osób jako więzienie, z którego nikt nigdy nie uciekł.
Film bardzo dobry, do momentu jego obejrzenia nie wiedziałem, że ,,Skazani na Shawshank" jest aż tak wiernym odzwierciedleniem tego obrazu...
Skazanych oglądałem dużo wcześniej i jakoś lepiej przypadł mi do gustu. Widać, że King nieco wzorował się na Alkatraz, masa rzeczy wydawała się być podobna. ;>