Kto zauważył na paskach TVN24 informacje o Siarze i eksperymencie hibernacji z Seksmisji?
Dodatkowo kuratorka grana przez Ostrowska trzyma książkę Wisząca małpą samego Machulskiego :) a na końcu Machulski z żoną w scenie niespodzianki z prawnuczką damy z łasiczką :)
Był we wszystkich wczesnych filmach Machulskiego - "Vabankach", "Kingsajzie", a także w "Seksmisji" - gdzie oczywiście był kobietą.;) Taki znak rozpoznawczy.
Mi się wydawało, że było to nawiązanie do prologu z części pierwszej. Cuma i Szerszeń włamali się do pewnej posiadłości i ukradli cenne monety. Uciekając zatrzymali się na stacji benzynowej, bo Szerszeń musiał iść za potrzebą
No i kiedy Szerszeń poszedł razem ze szkatułką z monetami do auta Cumy podeszli ci dwaj policjanci i kazali mu otworzyć bagażnik, bowiem szukali rabusiów, którzy okradli posiadłość. Wewnątrz owego bagażnika znaleźli oni czarne kominiarki i wytrychy do włamań, co wystarczyło do aresztowania Cumy. Szerszeń z kolei poczuł, że droga jaką wybrał była zła i postanowił się nawrócić zaciągając się do sił policyjnych.
Owszem znaleźli kominiarki, ale zawinęli go za pudełko z szachami, które było na stole w domu i spodobało się Szerszeniowi, a Cuma kazał mu je zostawić, no a ten go nie posłuchał i schował je do bagażnika.
Jak najbardziej masz rację, ale to było bardzo oczywiste, chodziło mi o późniejsze wydarzenia, gdzie pada kwestia: "to go goń" - Siara i Wąski, a za chwilę dziewczyna przelatuje przez maskę, jak Dona kiedy zderzyła się z Kilerem :)
A ja myślałem, że to po prostu społeczny komentarz Machulskiego dotyczący użytkowników hulajnóg elektrycznych i tego jak ich zachowanie może utrudniać nam życie.
Coraz częściej słychać bowiem o przygłupach, którzy pędzą taką "zabawką" na złamanie karku bez oglądania się na innych.
pudło :) - to akurat idealne odtworzenie sceny z pierwszego Vinci, gdzie (w czarno-białych wspmpominkach) dowiadujemy się jak Cuma wpadł na stacji w ręce policji po pierwszym skoku z Szerszeniem, za co trafił do pudła. To dokładnie ta sama scena odtworzona, ten sam kadr i teraz Cuma (znowu mając fanty w bagażniku) sam oferuje Wilkowi, że może bagażnik otworzyć żeby sobie sprawdzili czy nie ma trefnych fantów. W tamtej wersji to Dorociński kazał Cumie otwierać bagażnik i Cuma wpadł :)
Chodzi o późniejszą scenę, jak Kornelia na hulajnodze wpada na maskę auta, scena prawie taka sama jak w Kilerów 2, gdzie Dona wpada na maskę auta Kilera i jeszcze tekst policjanta to go goń, jak Siary do Wąskiego :)
Dodałbym jeszcze:
- Dorociński przyjeżdża ze Stanów. W rzeczywistości grał tam w kilku filmach.
- Wystrzał pistoletem na komendzie. Nawiązanie do zdarzenia z granatnikiem.
Wielowieyska z Wyborczej. To ta maruda podczas kupowania przez Więckieicza sprzętu do nurkowania.
Wielowieyska z Wyborczej. To ta maruda podczas kupowania przez Więckieicza sprzętu do nurkowania.