PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10059550}
6,1 18 tys. ocen
6,1 10 1 17791
4,9 27 krytyków
Vinci 2
powrót do forum filmu Vinci 2

Easter Egg

ocenił(a) film na 7

Kto zauważył na paskach TVN24 informacje o Siarze i eksperymencie hibernacji z Seksmisji?

thekly

Aż się człowiek uśmiechnął. I sam fakt, że "W Krakowie powstają zdjęcia do filmu Vinci 2" ;)

ocenił(a) film na 9
thekly

Dodatkowo kuratorka grana przez Ostrowska trzyma książkę Wisząca małpą samego Machulskiego :) a na końcu Machulski z żoną w scenie niespodzianki z prawnuczką damy z łasiczką :)

ocenił(a) film na 8
thekly

Końcówka na stacji benzynowej i nawiązanie do Kilerów dwóch :)

PawelG7

Czarnoskóry wyprowadzający psa - Vabank.

xavi91

Był we wszystkich wczesnych filmach Machulskiego - "Vabankach", "Kingsajzie", a także w "Seksmisji" - gdzie oczywiście był kobietą.;) Taki znak rozpoznawczy.

ocenił(a) film na 8
PawelG7

Mi się wydawało, że było to nawiązanie do prologu z części pierwszej. Cuma i Szerszeń włamali się do pewnej posiadłości i ukradli cenne monety. Uciekając zatrzymali się na stacji benzynowej, bo Szerszeń musiał iść za potrzebą

ocenił(a) film na 8
religawojtek

No i kiedy Szerszeń poszedł razem ze szkatułką z monetami do auta Cumy podeszli ci dwaj policjanci i kazali mu otworzyć bagażnik, bowiem szukali rabusiów, którzy okradli posiadłość. Wewnątrz owego bagażnika znaleźli oni czarne kominiarki i wytrychy do włamań, co wystarczyło do aresztowania Cumy. Szerszeń z kolei poczuł, że droga jaką wybrał była zła i postanowił się nawrócić zaciągając się do sił policyjnych.

ocenił(a) film na 4
religawojtek

Owszem znaleźli kominiarki, ale zawinęli go za pudełko z szachami, które było na stole w domu i spodobało się Szerszeniowi, a Cuma kazał mu je zostawić, no a ten go nie posłuchał i schował je do bagażnika.

ocenił(a) film na 8
religawojtek

Jak najbardziej masz rację, ale to było bardzo oczywiste, chodziło mi o późniejsze wydarzenia, gdzie pada kwestia: "to go goń" - Siara i Wąski, a za chwilę dziewczyna przelatuje przez maskę, jak Dona kiedy zderzyła się z Kilerem :)

ocenił(a) film na 8
PawelG7

A ja myślałem, że to po prostu społeczny komentarz Machulskiego dotyczący użytkowników hulajnóg elektrycznych i tego jak ich zachowanie może utrudniać nam życie.
Coraz częściej słychać bowiem o przygłupach, którzy pędzą taką "zabawką" na złamanie karku bez oglądania się na innych.

ocenił(a) film na 8
religawojtek

Też tak to można interpretować ;)

religawojtek

mieszkam nieopodal tej stacji benzynowej i zaufaj mi- strach iść chodnikiem...

PawelG7

pudło :) - to akurat idealne odtworzenie sceny z pierwszego Vinci, gdzie (w czarno-białych wspmpominkach) dowiadujemy się jak Cuma wpadł na stacji w ręce policji po pierwszym skoku z Szerszeniem, za co trafił do pudła. To dokładnie ta sama scena odtworzona, ten sam kadr i teraz Cuma (znowu mając fanty w bagażniku) sam oferuje Wilkowi, że może bagażnik otworzyć żeby sobie sprawdzili czy nie ma trefnych fantów. W tamtej wersji to Dorociński kazał Cumie otwierać bagażnik i Cuma wpadł :)

ocenił(a) film na 8
mecenas17

Chodzi o późniejszą scenę, jak Kornelia na hulajnodze wpada na maskę auta, scena prawie taka sama jak w Kilerów 2, gdzie Dona wpada na maskę auta Kilera i jeszcze tekst policjanta to go goń, jak Siary do Wąskiego :)

thekly

do skonstruowania bomby mu jeszcze trochę lat zostało ;-)

farmerps

Bomba była dużo wcześniej, odkopali ich w 2044.

thekly

A w pracowni portret Santiego z twarzą Machulskiego z czasów Va Banku :)

ocenił(a) film na 7
thekly

I jeszcze Petru był z tym drugim posłem cameo :D

wiesiekpuchacki

I oczywiście Grzegorz Turnau miał swoje cameo ;)

ocenił(a) film na 7
mandy_bedevere

Tak - tam chyba w hotelu za instrumentem :D

wiesiekpuchacki

nie tylko Petru ale i obecny Prezydent Krakowa Mieszalski ;)

ocenił(a) film na 7
mecenas17

Tak tak :D

mecenas17

musiał gdzieś zabłysnąć, bo jako prezydent na razie błyszczy jak brokat.

wiesiekpuchacki

a właściwie to po co Petru się tam objawił?

thekly

Dodałbym jeszcze:
- Dorociński przyjeżdża ze Stanów. W rzeczywistości grał tam w kilku filmach.
- Wystrzał pistoletem na komendzie. Nawiązanie do zdarzenia  z granatnikiem. 

ocenił(a) film na 6
thekly

Wielowieyska z Wyborczej. To ta maruda podczas kupowania przez Więckieicza sprzętu do nurkowania.

ocenił(a) film na 6
thekly

Wielowieyska z Wyborczej. To ta maruda podczas kupowania przez Więckieicza sprzętu do nurkowania.

ocenił(a) film na 7
thekly

-No jak? Udało się? -Dostałeś to? -No a jak! Kiler