PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11669}

Wielka ucieczka

The Great Escape
1963
7,8 30 tys. ocen
7,8 10 1 30113
7,5 20 krytyków
Wielka ucieczka
powrót do forum filmu Wielka ucieczka

zmarnowany temat

ocenił(a) film na 1

Wkurza mnie ten film... to co tam widzimy ma sie zupelnie nijak to rzeczywistosci obozowej z okresu tej wojny. Bochaterscy amerykanie, anglicy i francuzi, siedza sobie w barakach, maja swoje pokoje, ksiazki, naczynia. Siedza jak u siebie. Kojarzycie motyw gdy jeden z nich probuje ucieczki w wozie z sianem? Wychodzi z niego gdy orietuje sie ze niemiec zaczyna przekowac siano bagnetem. Odchodzi sobie jak gdyby nigdy nic, a szwab pokiwal mu tylko palcem.Przypomina to wszystko zabawe w kotka i myszke uczniow z nauczycielami na wyjezdzie wakacyjnym pod domki. Albo ta zabawa pilka... to juz bylo przegiecie. Karmi sie ludzi takimi bzdetami a pozniej caly swiat rozpisuje sie o POLSKICH OBOZACH ZAGLADY i nie potrafi zrozumiec dlaczego my tak na nasza przeszlosn narzekamy. Nie tak to wygladalo, nie bylo miejsca na honorowe, szarmanckie zagrywki. Oficer nie oficer, za zle spojzenie mozna bylo dostac w morde, a za nawet najniesmielsza oznake niesubordynacji lub protestu kula w leb i do rowu. W najlepszym wypadku, bo pilnowali tam oprawcy i sadysci... takze nie zachwycajcie sie tak nad tym filmem. Aktorstwo ok, zgodze sie, jest na poziomie ale w filmach tego typu liczy sie realizm, a smiac mi sie chce i krew jednoczesnie mnie zalewa gdy widze tego typu produkcje

ocenił(a) film na 10
malloy1

Przede wszystkim kolego to film jest z 1963 roku, i pokaż mi jakiś film wojenny z tamtych lat oddający realia II wojny światowej. Po drugie to film jest amerykański, a jak to w takich produkcjach, są tylko zwycięstwa i bohaterowie. Teraz kręci się filmy o II wojnie w miare realistyczne, a nie w tamtym czasie(bo i duzo więcej wiemy o latach wojny), a więc nie przesadzaj.:)

malloy1

Film nie odzwierciedla identycznego „klimatu” panującego w obozie, ale po części tak było. Zestrzeleni lotnicy np. RAF-u podlegali bezpośrednio Luftwaffe w mniejszym procencie innym np. Geheime Staatspolizei oraz niekiedy Waffen-SS. Te dwie ostatnie formacje nie miały szacunku dla drugiego człowieka i w 99% jeńcy byli skazywani bezpośrednio na śmierć. Z inicjatywy Hermanna Göringa powstał obóz Stalag Luft III gdzie byli przetrzymywani lotnicy. Nie był to obóz koncentracyjny typu KL Auschwitz, Treblinka gdzie ludzie pracowali do utraty tchu i umierali z wycieńczenia, chorób czy eksperymentów medycznych. Lotnicy mieli w dobrych warunkach przetrwać do zakończenia wojny. W obozie zostali osadzeni ci, którzy próbowali już niejeden raz zbiec. Ucieczce przewodził oraz wymyślił cały ten plan Roger Bushell. Nie będę tutaj się rozpisywał, co i jak to wyglądało, bo zajęłoby mi to 4 strony, ale zbiegło 80 jeńców. Do celu dotarło jedynie trzech. Wszyscy schwytani mieli być rozstrzelani bez sądzenia z rozkazu Hitlera. Po interwencji Göringa rozstrzelano 50. Göring miał szacunek dla lotników, ponieważ sam był numerem jeden za czasów I wojny światowej. Więc nie myl całkowicie faktów oraz nie porównuj Stalag Luft III( gdzie przestrzegano prawa) do obozów zagłady. Są świadkowie, są zeznania, są zdjęcia i są filmy dla pasjonatów II wojny światowej. Ja ma tego cały pokój.

ocenił(a) film na 8
frediiii

Film zresztą powstał w dużej mierze na podstawie książki "Uciekinier" Williama Asha, który był jednym z uczestników Wielkiej Ucieczki.

_Andrzej_

Zacznijmy od tego, że nie można porównywać obozów jenieckich dla Anglików czy Amerykanów, do tych dla Żydów czy jeńców z państw Słowiańskich. Dla Hitlera Żydzi i Słowianie byli gorszą rasą, ale ludzie z państw zachodnich byli zupełnie inaczej traktowani. Dotyczy to zarówno cywilów w państwach okupowanych, jak i żołnierzy. W dodatku w filmie widzimy tylko obóz dla oficerów, którzy zawsze są lepiej traktowani.

_Andrzej_

No trochę się pan zagalopował z tym Williamem Ashem - William Ash, owszem, napisał książkę "Uciekinier", ale w 2005 roku. Nie jest więc prawdą, że film z 1963 roku był na niej oparty. Scenariusz "Wielkiej ucieczki" powstał na podstawie książki Paula Brickhilla o tym samym tytule, wydanej w 1950 roku. Brickhill był wtedy w Stalag Luft razem z innymi, ale nie brał udziału w kopaniu tunelu ani w samej ucieczce, bo miał klaustrofobię (za wikipedią).

ocenił(a) film na 9
malloy1

Przygodowy, wojenny... Sam typ filmu mówi że nie będzie to wielki dramat ukazujący tylko prawde. Jak na film 1963 roku to jego mega!

kobial

zgadza sie, nie wiem w ogole dlaczego autor porownuje obozy jenieckie do obozow koncentracyjnych
wiezniowie w obozach jenieckich byli traktowani lepiej niz cywile w obozach koncentracyjnych z paru prostych przyczyny m.in. dotyczyla ich konwencja haska i genewska
oczywiscie, ze Polacy w obozach jenieckich byli traktowani o wiele gorzej niz Francuzi, Anglicy czy Amerykanie ( ale i tak o wiele lepiej niz wiezniowie w obozach koncentracyjnych ) m.in. z tej przyczyny, ze o jencow polskich nie mogl kto sie ubiegac , pozatym sami Niemcy bali sie odwetu ze strony aliantow dlatego starali sie szanowac zlapanych wiezniow ( odwet taki nie grozil ze strony Polski ) oczywiscie bylo wiele przypadkow rozstrzeliwania jencow ( rozkaz Kommandobefehl dotyczacy rozstrzeliwania komandosow oraz Sagan-Befehl dotyczacy rozstrzelania lotnikow ktorzy uciekli z Stalag Luft III )

taka ciekawostka, Stalag Luft III ( z ktorego dokonano prawdziwej "wielkiej ucieczki" miescil sie w Zaganiu miescie ktore obecnie znajduje sie w wojewodztwie Lubuskim ) a co do filmu REWELACJA i tyle

monsieur_dawid

Rozumiem niesmak, któren po obejrzeniu komedii osadzonej w czasach II wojny światowej mógł odczuć założyciel tematu. dla Polaków to w koncu temat wciąż drażliwy i nie będą mnie dziwić, a już tym bardziej irytować podobne, bo rozwiewające obawy o jako taką niepamięć, reakcje. Dla znawców tematu oczywistym jest, że obozy jenieckie funkcjonowały na zupełnie innych zasadach aniżeli obozy zagłady. Zważcie tylko na fakt, że 80 % ludzi, którzy film obejrzą może być jeno miłośnikami kina i potraktuje ten obraz okrojowo jako odzwierciedlenie wojennych realiów. Podobnie to, że amerykański naród to bystrych nie nalezy, a co najwyżej do sprytnych wiadomo nie od wczoraj. Film niemniej wyszedł WYŚMIENITY i z całego serca polecam!

szelmahalek

Polski najwyraźniej też nie.

ocenił(a) film na 8
monsieur_dawid

nie jest prawdą, że Polacy (np. zestrzeleni lotnicy) byli gorzej traktowani od np. Francuzów. Przeczytaj sobie książkę Bohdana Artza "Niebo w ogniu". Pod koniec opisuje swe przeżycia z pobytu w Stalag Luft II. Padło nawet stwierdzenie, że jeńcy zaczęli przybierać na wadze dzięki paczkom czerwonego krzyża.

ocenił(a) film na 7
malloy1

Początek filmu jest faktycznie przegięty - seria coraz to dziwniejszych ucieczek, ale... Wszystkie te wydarzenia miały miejsce w obozie jenieckim dla lotników w Żaganiu. Oczywiście nie w formie przedstawionej w filmie - każda próba ucieczki była szczegółowo przygotowywana, a zgodę na nią dawał Komitet Ucieczkowy. Zgodne z prawdą są także projekty tuneli (zresztą według pomysłu polskiego oficera), a także okoliczności ucieczki. Przedstawione w filmie warunki życia lotników też znajdują potwierdzenie w relacjach ówczesnych więźniów: paczki z Czerwonego Krzyża, zajęcia edukacyjne, rekreacyjne, tylko z tym bimbrem przesadzili. Proponuje zajrzeć do starej książki Rajmunda Szubańskiego "50 z Żagania" - jest tam wszystko szczegółowo opisane. I faktycznie porównywać warunków życia w takim obozie, a takze innych stalagach i oflagach a w obozach koncentracyjnych nie ma sensu. To zupełnie inne sprawy.

ocenił(a) film na 8
Tigana15

A ja się nawet nieźle uśmiałam oglądając kolejne powroty do "karnego bunkra" czy jak to nazwać (dawno oglądałam). Fajna muzyka leciała w tle (ktoś wie, co to za utwór?). A potem ta Wielka Ucieczka i rozstrzelanie na "spacerze" i już mi nie było do śmiechu. :(

ocenił(a) film na 10
malloy1

maloy1 napisał "Bochaterscy amerykanie, anglicy i francuzi, siedza sobie w barakach, maja swoje pokoje, ksiazki, naczynia. Siedza jak u siebie"
Przypatrz się dokładnie.... wśród nich są też Polacy ,w tym jeden z głównych bohaterów tego filmu. !!!!

ocenił(a) film na 9
malloy1

Stalag Luft III z ktorego uciekali nie byl po pierwsze obozem zaglady, po drugie Stalagiem (obozem jenieckim dla szeregowcow)byl tylko z nazwy, faktycznie byl Offlagiem (obozem jenieckim dla oficerow). Nazwanie go stalagiem bylo tylko przykrywka

bobrolak

W dzisiejszej "Gazecie Wyborczej" w dużym formacie,jest opisana chwila ucieczki lotników ze Stalagu Luft III w Żaganiu.Nie wiem skąd autor brał te wiadomości,czy wzorował się na filmie.W każdym razie to co opisuje pokrywa się z tym co widzimy w filmie.

ocenił(a) film na 10
adrian90_2

Nie autor nie wzorował się na filmie tylko na autentycznych wydarz niech tak jak i twórcy filmu dlatego są do siebie podobne. :))

ocenił(a) film na 7
malloy1

A mnie wkurzają tacy frajerzy jak ty z małej litery, dający tak zasłużonej, kultowej produkcji 1/10 bo coś im nie pasuje, nie mając się przy tym ni jak to jakość filmu która jest tu oceniana, to przez takich baranów mamy tak kosmiczne średnie i rankingi na filmłebie.amen

malloy1

A mnie krew zalewa gdy czytam komentarze takich kretynów jak ty. Po przeczytaniu twojego komentarza myślałem, że wyjdę z siebie. jest róznica pomiędzy OBOZEM KONCENTRACYJNYM, a OBOZEM JENIECKIM DLA OFICERÓW, w którym nadzór nad jeńcami sprawuje Luftwaffe! Wypowiadasz się na filmweb-ie a z twojej wypowiedzi wynika, że nie oglądałeś tego filmu uważnie.

ocenił(a) film na 8
sniper15

Nie wymagaj od niego zbyt wiele. On jeszcze nie zdążył sprawdzić jak się poprawnie pisze:
- *Bochaterscy,
- *amerykanie, anglicy, [...] niemiec
- *orietuje sie (*oriętuje się?)
- *spojzenie,
- *najniesmielsza (?),
- takze (tak że?).
Jeszcze dużo nauki i czytania przed nim.

ocenił(a) film na 8
malloy1

1/10 serio? K...wa nawet nei chce patzreć w twe oceny.

ocenił(a) film na 9
malloy1

Człowieku, nie zdajesz sobie nawet z tego sprawy ale w takich obozach oficerskich więźniowie mieli bardzo dużą wolność. Dochodziło do tego, że konstruowali paralotnie, którymi później chcieli uciekać.

ocenił(a) film na 9
ciech007

Chyba troszkę puściły Tobie wodze fantazji? :)

ocenił(a) film na 9
Teppou

Nie. To prawda.

ocenił(a) film na 9
ciech007

Na jakiej podstawie? Możesz przedstawić źródło tejże informacji? Nie rób z niemców idiotów, którzy pozwoliliby na budowę takiego sprzętu. Jeszcze powiedz, że mogli chodzić po chleb do miasta.

ocenił(a) film na 10
Teppou

słuchaj, jeśli w super-strzeżonym Alcatraz więźniom udało się zrobić z płaszczów ponton, a następnie za jego pomocą uciec to czym było dla lotników zbudowanie takiej psuedo-paralotni ? zwłaszcza przy takim poziomie swobody jaki obowiązywał w obozach jenieckich

ocenił(a) film na 10
malloy1

Niesamowite. Kolegę chyba klątwa dopadła przez pieprzenie głupot o tym filmie, bo od czasu swojej oceny przestał się udzielać na forum ^_^

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
malloy1

Byłeś kiedykolwiek w takim obozie? Czytałeś kiedykolwiek o takich obozach?

Na początek odsyłam do fachowej literatury i dowiesz się kilku najważniejszych faktów - obóz jeniecki to nie obóz koncentracyjny. Jeńcy wojenni przebywający na terenach niemieckich lub przez nich zajętych mieli prawo do korespondencji z rodzinami czy też paczek żywnościowych. Jeńców nie głaskano ich tam po głowach ale też i nie torturowano jak w średniowieczu.

Poza tym istniał pewnego rodzaju konflikt pomiędzy lotnictwem a wojskami lądowymi i decyzjami Hitlera. Luftwaffe nie chętnie podejmowało rozkazy od tych dwóch. Poczytaj jak Luftwaffe zrzucało zmniejszone racje jedzenia walczącym wojskom czy też zmieniały swiadomie miejsca zrzutów. Po takich wybrykach i niesubordynacji, która miała miejsce w stalagach zapadła decyzja o zmianie dowódcy obozu, który podobno miał odmówić wykonania rozkazu rostrzelania lotników.

Film jest "oparty na faktach", nie jest dokumentem. Przeczytałem sporo artykułów i wspomnień jeńców obozowych i powiem szczerze, że ten film jest bardzo dobrze nakręcony. To, że są w nim "komiczne" to wynika z opowiadań jeńców, którzy widzieli może to inaczej niż my widzowie.

Osobiście mam tylko nadzieję, że nie będzie nam dane przeżywać tego ponownie i że takie obozy będą nauczką dla przyszłych pokoleń. Może oglądając takie filmy, czytając książki nie dopuszczą do tak krwawego i rozległego konfliktu jakim była II Wojna Światowa.

Odsyłam do "Demonów wojny" to jest ekstra realistyczny film...

użytkownik usunięty
malloy1

Panie Malloy1 chciałbym zaznaczyć iż film został nagrany w 1963r! to oznacza iż były to czasy 18 lat po wojnie która była wtedy tematem tabu, Wydanie w takim czasie np. Listy Schindlera lub Pianisty byłoby wielkim skandalem! A sam film mógłby zostać krytycznie przyjęty choćby w Niemczech czy Rosji, dlatego reżyser "Wielkiej ucieczki" musiał przedstawić tę historię w bardziej kolorowym świetle, niejednokrotnie film wydaje się komedią np. Kradzież kluczy do celi w bunkrze i oddanie ich strażnikowi.
Gdyby film miałby zostać przedstawiony inaczej, to mogło by to się nie najlepiej skończyć, w końcu cały świat a szczególnie Niemcy chcieli zapomnieć o II wojnie i tragediach jaka wojna ze sobą niosła, a tu pewien gość wydaje film gdzie niemcy regularnie mordują palą itd. oczywiście to prawda ale nikt nie chciałby tak szybko po wojnie zostać w taki sposób przedstawiony na filmie...tym bardziej iż przecież w 1963r nadal żyło wiele osób i zbrodniarzy z okresu wojny....dziś to co innego gdyż mamy inne pokolenie które nie żyło w tamtych czasach i można im śmiało zaserwować film ze zbrodniami Niemców i Rosjan choćby w celach edukacyjnych, dawniej takie coś byłoby uznawane za zwalanie wszystkiego na Niemców itp.

ocenił(a) film na 9
malloy1

Malo to inteligentny wpis...

ocenił(a) film na 9
malloy1

Film rewelacyjny. Bohaterowie są oparci na prawdziwych postaciach, które rzeczywiście były osadzone w Stalagu pod Żaganiem.
A jeśli chodzi o te wygody, których wiele osób się czepia - na samym początku filmu Komendant obozu mówi, iż chce, aby ci "mistrzowie ucieczek" zamiast uciekać wykorzystali swoją energię na inne czynności. To tłumaczy obecność w obozie biblioteki, boiska czy ogródków przy barakach. Picie bimbru na 4 lipca, chór i odbijanie piłki baseballowej od ściany też było im na rękę. Lepiej, żeby osadzeni śpiewali, pili i bawili się, niż knuli plan ucieczki.