PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163719
7,3 65 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Chcę go obejrzeć, ale zastanawiam się, czy będę narażony na liczne naturalistyczne sceny. Zdaję sobie rzecz jasna sprawę z okrucieństwa rzezi wołyńskiej, nie lubię jednak oglądać tak drastycznych scen, wyobraźnię mam aż za dobrą. Czy pokazane zostały szczegółowo metody zabójstw dokonywanych przez UPA, czy też raczej średnio wrażliwa osoba przetrwa projekcję bez mdłości?

ocenił(a) film na 9
Najgorszy_Zbrodniarz

jak lubisz Smarzowskiego to ogladaj a jak nie to nie

Szybszy

To nie do końca odpowiedź na moja pytanie. Interesuje mnie konkretnie ten film i pytam, czy nie epatuje scenami rodem z fimów typu slasher i gore.

ocenił(a) film na 9
Najgorszy_Zbrodniarz

Film jak film, rezyser jest wyjatkowy jakj na warunki polskie. To jeden z filmow Smarzowskiego nic po za tym.

Najgorszy_Zbrodniarz

Moim zdaniem Smarzowski dość łagodnie podszedł do sprawy.
Nie ma zbyt wiele pokazanych takich scen i dzieją się głownie w tle.
W porównaniu do tego co czytałem o sposobach mordowania ludzi przez UPA to bajka.
Mel Gibson dużo dosadniej, by ukazał okrucieństwo tej rzezi..

returner

Ok,dzięki.

ocenił(a) film na 6
Najgorszy_Zbrodniarz

Osobiście nie mam problemów z oglądaniem takich filmów. Pytanie czy przetrwasz odrywanie skóry żywcem i rozrywanie na pół?

lorster

Przetrwać przetrwam, pytanie tylko czy przekaz i walory filmu wynagrodzą mi nieprzyjemność wynikającą z oglądania jatki.Skoro wystawiłeś ocenę 6, najpewniej uważasz, że nie.

ocenił(a) film na 6
Najgorszy_Zbrodniarz

Jestem zdecydowanie w mniejszości. Chociaż rzeczywiście uważam że film nie jest dobry, to są w nim dobre momenty. To czy film ci się spodoba zależy od tego czy spodobają ci się główne postaci. Bo to one są w centrum przez prawie cały film.

użytkownik usunięty
Najgorszy_Zbrodniarz

Wtrącę się:-) Tak naprawdę bardzo brutalnych scen jest tylko kilka. Nie są one długie. Możesz zakryć oczy na te kilka sekund. Natomiast sam film tylko niezły. Zbyt dużo wątków, postaci, które się pojawiają i jeszcze szybciej znikają. Chaos i montaż sprawiły, że oglądałem ten film jakoś tak bez emocji... Film warto zobaczyć, ale jeśli oczekujesz kina wybitnego możesz być rozczarowany tak jak ja.

Dzięki. Oczu raczej nie będę zakrywał,nie jestem dzieckiem. No ale taką sensację filmową wypada obejrzeć, nawet jakbym miał się rozczarować ;)

ocenił(a) film na 10

Nie wydaje mi się aby Twój zarzut był trafny. Z punktu widzenia Polaka żyjącego w roku 1943 na Wołyniu poczynania Ukraińców musiały wyglądać, właśnie w taki chaotyczny sposób jaki jest pokazany na filmie.

użytkownik usunięty
Najgorszy_Zbrodniarz

Jest kilka mocnych scen ale co to za problem dla "Najgorszego_Zbrodniarza" :-).

Najgorszy_Zbrodniarz

Nie, film nie skupia się tylko na samej rzezi - kilka okrutnych scen pojawia się pod koniec filmu. Muszę przyznać, że są dobrze zrobione - na pewno są dużo wyżej niż manekiny w nieszczęsnym polskim "Quo vadis?". Jeśli jesteś wrażliwy, to może Cię to osłabić, ale jeśli masz jakieś pojęcie o tym, co się tam działo, to raczej nic złego nie powinno się stać.

ocenił(a) film na 10
Najgorszy_Zbrodniarz

Nie bardzo. Gdyby Smarzowski chciał pokazać to co UPA, realnie robiła z Polakami. to by wyszło coś w rodzaju filmu o japońskich eksperymentach medycznych (Jest taki i tam poczynania japońskich lekarzy są pokazane bez osłonek) Poza tym mordy na Polach w filmie Smarzowskiego nawet nie trwają przez cały film tylko są przedstawione już pod koniec filmu.