PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515048}

Wolverine

The Wolverine
2013
6,7 133 tys. ocen
6,7 10 1 133160
5,5 50 krytyków
Wolverine
powrót do forum filmu Wolverine

*** MOŻLIWE SPOILERY ***

Zastanawiam się, czym kierują się osoby stawiające "Genezę" ponad "Wolverinem".

Nie mam zamiar narzucać swojego widzi-mi-się, po prostu pytam z czystej ciekawości.

Aktorstwo ciężko oceniać, choć przyznam, że japońscy aktorzy "Wolverine'a" ( świetna Mariko ) sprawili, że
film był w tym elemencie, moim zdaniem, lepszy. Zdjęcia, montaż, dźwięk - to pozostawmy specjalistom.

Coś, co łatwiej jednak ocenić nam, przeciętnym widzom: muzyka, scenariusz. Według mnie, te dwa
elementy zdecydowanie na korzyść drugiej części. Żeby nie spoilerować, powiem tak - niedorzeczna
końcówka pierwszej części sprawiła, iż film ten stracił jedno oczko, z 6/10 na 5/10, przez co to właśnie
druga część wyszła na prowadzenie. Co mam na myśli mówiąc "niedorzeczna"? Chodzi tutaj o jakość,
zwłaszcza wątek Deadpoola. Natomiast druga połowa "Wolverine'a" ( i końcówka ) ma kilka bardzo
dobrych scen, chociażby wspomnienia Jean Grey, rozwinięty wątek romantyczny między Mariko i Loganem.
No właśnie, to przede wszystkim działa na korzyść "Wolverine'a" - film zdaje się być bardziej dojrzały,
psychologiczny, a mnie efekciarski i "wybuchowy".

Dlatego też, moja ocena pierwszej części to 5/10, drugiej zaś 6/10. Chciałby jednak poznać Wasze opinie,
jako że odczucia filmwebowiczów są odmienne. Dla przykładu, krytycy z rottentomatoes zdecydowanie
stawiają na drugą część i akurat w tym przypadku się z nimi zgadzam.

http://www.rottentomatoes.com/m/wolverine/

http://www.rottentomatoes.com/m/the_wolverine_2012/

ocenił(a) film na 6
Chirurg_Szczekowy

Przecież pierwsza część (tzw. Geneza) to jest trauma której ciężko się pozbyć. Nie dość że była niedorzeczna, słaba, pusta to jeszcze rozczarowała fanów wolverina na świecie dając mu taki gówniany film. Ja osobiście nie mogłem uwierzyć że pierwsza część była AŻ tak do dupy. W porównaniu do niej część druga, która jest niezła (nawet dobra w niektórych momentach) jest tysiąc (albo i więcej) razy lepsza.

ocenił(a) film na 7
Chirurg_Szczekowy

Jak dla mnie poziom obu filmów był zbliżony. W "Genezie" Deadpool był do bani i to wie każde dziecko. Do tego duża część filmu była powtórzeniem "X-Men 2". Z drugiej strony był to jeden z pierwszych filmów o mutantach Marvela jaki oglądałem, więc mam swego rodzaju sentyment. "Wolverine" też jakoś szczególnie nie porywał, ale obie produkcje to solidne kino rozrywkowe, dlatego oceniłem je na 8. Trochę na wyrost, lecz kiedy chodzi o ekranizacje komiksów, jestem bardzo wyrozumiały. :>

Chirurg_Szczekowy

jak dla mnie "Wolverine" powinien nazywać się "Logan znowu ma focha i szuka nowej dziewczyny" . W genezie podobała mi się zbliżona tematyka do X-Men, jeśli cały film byłby taki jak końcówka i scena po napisach byłoby cudownie :)

ocenił(a) film na 6
Chirurg_Szczekowy

Największe minusy filmu:
1. Słaby Wolverine
2. Brak widowiskowych walk
3. Głupia fabuła
4. Żadnych wyróżniających się postaci poza Wolverinem
5. Brak wyjaśnionych wątków z poprzednich części.