Byłem na nim w kinie i jestem naprawdę mile zaskoczony. Zacznę od tego, że akcje są
naprawdę mistrzowskie mimo, że czasami przesadzone. Jednak agresja Logana ukazywana
w tym filmie robi naprawdę wrażenie. Walki w pociągu, oraz walka z samurajem oraz
nagłośnienie kina - coś pięknego. Teksty momentami też niezłe aż przyznam, że całe kino się
śmiało. Do momentu kiedy Logan wyjął sobie ten syf z serca byłem skłonny dać filmowi 8.
Naprawdę byłem mile zaskoczony. Później zaczęło się już dziać za dużo moim zdaniem ale
najchętniej dałbym temu filmowi 7.5. Co było dziwne to brak krwi w tym filmie. Jedyne co to
krwawe rany po postrzałach Logana. Przecież on siekał wszystkich jak ogórki a nie poleciała
nawet jedna kropla krwi. Oczywiście jak w każdych prawie filmach teraz.. kluczową rolę
odgrywa scena po napisach końcowych. Wydaje się to być zapowiedzią kolejnego Wolverine
lub X-Men 4. A korzystając z okazji prosiłbym kogoś jeszcze o lekkie naprostowanie. Otóż X-
Menów oglądałem bardzo dawno więc i szczegółów nie pamiętam. Czy dobrze rozumiem, że
wszystko zaczęło się od Genezy Wolverine? Następnie X-Men Pierwsza Klasa, X-Men 1 , 2 , 3 a
wydarzenia z tego filmu to są wydarzenia po X-Men 3, tak? Przez pierwsze minuty filmu, kiedy
Logan wyglądał jak dziad, byłem przekonany, że to kontynuacja Genezy, w końcu stracił tam
pamięć o ile dobrze pamiętam.
A co do filmu, tak jak już mówiłem.. akcja naprawdę niezła i moim zdaniem warto obejrzeć.
Z krwią i w ogóle z brutalnymi scenami był problem od początku w tym filmie, bo reżyser miał swoją mroczną wizję a studio chciało kategorii od 12 lat - tak więc w kinie widziałeś bardzo poobcinaną wersję - prawdziwą wersję reżyserską zobaczysz dopiero na BluRay - oryginalna wersja trwa ponoć 2h 26 minut, więc będzie sporo nowego materiału - według reżysera będzie tam brutalność której nie mógł pokazać w wersji kinowej - chociażby ta scena z samurajami na końcu, która została totalnie pocięta ze względu na mocne ujęcia nmie nadające się do kategorii 12A.
U mnie na seansie było sporo rodziców z dziećmi, i w ciągu 25 minut wszystkie dzieciaki się zmyły z mamusiami, bo nawet reżyser wspominał że trailery są przekłamane i nie oddają brutalności filmu; z drugiej strony jakim trzeba być DEBILEM by brać na taki film dziecko w wieku 6-7 lat ?!
Wpierw Geneza, potem trylogia, teraz Wolverine, za chwilę nowy film czyli crossover starych i nowych X-menów z First Class, potem /może/ jeszcze jakiś osobny film z Loganem...
Film świetny, moim zdaniem absolutnie nie przesadzony.
Dlatego ja byłem w kinie w godzinach wieczorowych ale nie mogę się doczekać oryginalnej wersji bo naprawdę czuję jakąś pustkę/niedosyt. A przesadzona moim zdaniem była akcja na pociągu. A z dziećmi zawsze tak jest. Rodzice biorą je na film a później narzekają i oskarżają kina, że wpuszczają dzieci. Wystarczy przeczytać o tym filmie lub obejrzeć trailer, który zresztą nawet leciał w TV jeżeli nie chce im się sięgnąć do Internetu. Z jednej strony może dobrze, że puszczali taką wersję ale zawsze wyjdzie komuś na niekorzyść. Albo będzie dużo krwi i my będziemy zadowoleni ale dzieci nie, albo zupełnie odwrotnie. Mam nadzieję, że w przyszłości trochę inaczej to rozwiążą i będziemy mieli możliwość wyboru co do wersji zarówno filmu jak i tłumaczenia.
To nie pierwszy film który na potrzeby kina został ogołocony z wielu ważnych momentów, byle tylko kategoria wiekowa była jak najniższa. Prawdziwego Wolverine'a zobaczysz dopiero na BluRay - warto czekać moim zdaniem.
Teraz wszystkie te Batmany, Supermany, X-Meny czy Avengersy są robione pod 12A, dlatego są czasem takie puste, wyprane z emocji, naturalnej brutalności którą czasem powinny emanować by oddać to co się dzieje na ekranie - niestety, zysk przede wszystkim a wrażenia na samym końcu.
Pamiętam Obcego 3 w wersji kinowej - żenua na maxa. A wersja reżyserska, której nie pozwolono zaprezentować w kinie i którą dopiero po latach wydano na DVD ? Cud malina - zupełnie inny film, inne sceny, kompletnie przemontowany.