PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515048}

Wolverine

The Wolverine
2013
6,7 133 tys. ocen
6,7 10 1 133325
5,4 38 krytyków
Wolverine
powrót do forum filmu Wolverine

My tez chcemy. I nie chodzi mi tu o sex, wypruwanie flaków czy brzydkie słowa, ale o gwałcenie naszego dorosłego rozsądku i logicznego myślenia.

Dlaczego twórcy filmu nie mogą wykazać trochę staranności i wprowadzić do filmu trochę rozsądku, zarówno w działaniu fizyki jak i w podejmowaniu decyzji przez bohaterów?

ocenił(a) film na 6
Leszy2

Bo opierają się na komiksach?

ocenił(a) film na 5
zgrit22

A co to ma do rzeczy?
W jaki sposób komiks determinuje epatowanie głupotą?
Znam komiksy, które są zupełnie realistyczne.

ocenił(a) film na 6
Leszy2

To lepiej przy nich zostań jak tak Ciebie boli, że w formie pisanej, rysowanej czy innej artystycznej twórcy wyjątkowo nie są skrępowani zasadami panującymi naszym światem (i wielu miałoby im zazłe nie skorzystania z tego przywileju zwanego fantazją) oraz myślę, że przede wszystkim te komiksy pierwotnie były przeznaczone dla dzieci...
I tak komiks determinuje "epatowanie głupotą", że filmy o x-men'ach są wierne komiksom.
Nie masz poważniejszych problemów w życiu?

ocenił(a) film na 5
zgrit22

Trzeba umieć odróżnić fantazję od głupoty.

ocenił(a) film na 6
Leszy2

Według mnie po prostu nie podchodzi Ci to ;p
Fantastyka z założenia ma być irracjonalna.
Zawsze za najciekawszą dziedzinę nauki uważałem fizykę, a na studiach najlepiej radziłem sobie z mechaniką, ale jakoś nie przeszkadza mi to podejść z dystansem do takich produkcji i obejżeć je sobie na luzie jak bajeczkę, i jeśli Tobie brak tej umiejętności, no to cóż, sam sobie zawężasz pole swoim krytycznym podejściem.
Inna sprawa, że "wolverine" ogólnie jest słabiutkim filmem jak dla mnie...

ocenił(a) film na 5
zgrit22

Nie chodzi o irracjonalność tylko o głupotę. Nie chodzi o niezgodność z fizyką. Tylko o niezgodność z założeniami.
Z podejmowaniem przez bohaterów racjonalnych decyzji zgodnych z ich mocami itd.

Nie chodzi mi o to, że komiksy i fantastyka mi nie podchodzą.
Nie podchodzą mi głupoty. Których jest pełno w filmach akcji, nawet tych nie fantastycznych.
I nie ma to nic wspólnego z komiksami

ocenił(a) film na 6
Leszy2

A no prawda, ale czy wśród prawdziwych ludzi nie brakuje takich co rozsądkiem nie grzeszą? Chociaż fakt, mogli by sobie tych tępych poczynań podarować, bo bywa to irytujące i się czasem przez to odechciewa oglądać ;/

Leszy2

Bo filmy traktujące o superbohaterach mają przyciągać przede wszystkim dzieciaki. Wiem, że dorośli też je lubią, ale targetem w tym wypadku jest młodzież. Produkcje tego rodzaju często mają wysoki budżet, więc nikt nie będzie ich robił w kategorii R, bo to się nie opłaca.

Nie rozpaczaj. Są komiksy skierowane dla dorosłych i pewnie też doczekamy się ich ekranizacji. Próbowali z Constantinem (wyszło słabo), pewnie za jakiś czas przymierzą się do Kaznodziei czy czegoś w tym stylu.

Marzy mi się film o Lobo :)

ocenił(a) film na 3
Leszy2

Bo na tej grupie najwięcej się zarabia w USA. Nie mogą jeszcze iść do baru. ale do kina jak najbardziej. To nieuniknione przy wysokobudżetowych!