PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515048}

Wolverine

The Wolverine
2013
6,7 133 tys. ocen
6,7 10 1 133330
5,4 38 krytyków
Wolverine
powrót do forum filmu Wolverine

KOMIKS

ocenił(a) film na 4

Witajcie, mam do Was ogromną prośbę!
w tym roku matura i wybrałam sobie temat co do komiksu i adaptacji filmowej tego komiksu.
chciałabym omówić adaptację filmową Wolverina. Genezę oraz ten nowy z tego roku film o Nim.
tylko mam problem - nie wiem dokładnie na podstawie jakich komiksów zostały zrobione te filmy.
wiecie może? ktoś coś? pomożecie?

ocenił(a) film na 7
piratee

Dwaj goście: Chris Claremont oraz Frank Miller
"In September 2009, Gavin Hood, director of X-Men Origins: Wolverine, speculated that there would be a sequel, which would be set in Japan.[18] During one of the post credits scenes Logan is seen drinking at a bar in Japan. Such a location was the subject of Chris Claremont and Frank Miller's 1982 limited series on the character, which was not in the first film as Jackman felt "what we need to do is establish who [Logan] is and find out how he became Wolverine"."

Ogólnie zerknij tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wolverine_(film)
w 3 części "Development" masz to napisane i więcej ;).

ocenił(a) film na 4
dragula88

ech, żebym jeszcze umiała tak dobrze angielski:D hehe, ale dziekuje, powoli sobie przetlumacze i zrozumiem! :)

ocenił(a) film na 8
piratee

1.X-MenOrigins: Wolverine
Komiksy m.in:
- Wolverine Origin
- Weapon X
- Alpha Flight

2. The Wolverine
Komiksy m.in:
- Wolverine (możesz go zamówić tutaj: http://www.kolekcjakomiksow.pl/)
- Uncanny X-Men numery: 172-174

Tutaj masz streszczenia wielu komiksów o X-Men, w tym te podane przeze mnie: http://x-men.marvelcomics.pl/series/list/show/all

Wybrałaś niełatwy temat dla laika, tu trzeba znać źródło jeśli chcesz być wiarygodna. Przed tobą sporo lektury.
Polecam się zarejestrować na forach typu heroesmovies.pl. czy avalon.pl, gdzie masz sporo informacji, opinii na te tematy, poczytaj, a będzie łatwiej.

ocenił(a) film na 4
deamon82

dziekuję Ci:) bardzo mocno!
wybrałam ten temat, ponieważ tylko ten mi 'podszedł'. niestety albo stety. hehe. poza tym uwielbiam temat superbohaterów. uwielbiam postaci Marvela, DC Comics itd. chce jeszcze wziąć jako przykład Batmana i Iron-Mana.
dużo do czytania - masz na myśli komiksy? chciałabym w miare możliwości przeczytać wszystkie komiksy dotyczące moich przykladów. w najbliższych dniach mam zamiar się wybrać do takiej biblioteki, która się specjalizuje w komiksach. mam nadzieję, że będą tam numery które mnie interesują.

link do kolekcji komiksów mi nie działa. nie wiem dlaczego.

ocenił(a) film na 8
piratee

Wpisz w google: Wielka kolekcja komiksów Marvela.
Czwarty numer jest: Wolverine.
Jeśli tam nie zadziała, to możesz kupić na Allegro http://allegro.pl/wkkm-04-wolverine-i3613875007.html
Tutaj masz Weapon X http://allegro.pl/weapon-x-x-man-wolverine-gratisy-punisher-i3626034433.html

ocenił(a) film na 7
piratee

Zawsze możesz wrzucić w google translate lub ustawić w przeglądarce, żeby Ci przetłumaczyła ale deamon82 wypisał Ci co trzeba ;). Batmana możesz śmiało brać, bo jest o nim dużo polskich komiksów, natomiast z Iron Manem jest zdecydowanie mniej. Na Twoim miejscu skupił bym się na bohaterach z jednego uniwersum (DC lub Marvel) lub zrobił porównania. DC ma zdecydowanie więcej poważniejszych tytułów i dla starszej grupy odbiorców niż Marvel, więc porównania mogło by być dobre, dla ludzi, którym będziesz to przedstawiał (podejrzewam, że są laikami w dziedzinie komiksów, więc przejaskrawione przykłady były by jak najbardziej wskazane ;)).

Weapon X możesz dostać, bo został wydany jako MEGA MARVEL, natomiast Uncanny X-Men 172-174 tylko angielski, ewentualnie poszukaj strony (niestety już nie pamiętam nazwy :() gdzie chłopaki tłumaczą komiksy (dymki są po polsku). Może tam znajdziesz coś, czego nie będzie w księgarni no i nie będziesz musiał niczego tłumaczyć na własną rękę, skoro nie jesteś zbyt dobry z angielskiego ;).
Wolverine origin, wyszło 6 zeszytów w polsce ( http://www.alejakomiksu.com/seria/743/Wolverine-Origin/ )
No a reszte opisał Ci deamon82 ;).

Mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem :P.

ocenił(a) film na 4
dragula88

jestem dobra z angielskiego (tak, jestem dziewczyną:D) myślę, że jest na tyle dobry by zrozumieć te wszystkie teksty..., czytałam już trochę komiksów tutaj, gromadząc materiały do matury i wszystko zrozumiałam :) wiadomo - pojedyncze słówka musiałam sobie tłumaczyć. ale to zawsze tak jest.

naprawde, dużo pomogłeś :) dziekuje.
czyli myślisz, żeby skupić się na jednym wydawnictwie? bo jak juz mowilam, chciałabym omówić Batmana, Iron-Mana i Wolverina. ale chyba masz rację.. kolega z klasy też wziął taki sam temat i on tam wziął Spider-Mana. dalej nie wiem. może faktycznie masz rację. mówisz, że DC jest trochę bardziej... fajne? :) oni tam jeszcze mają Kobietę Kot, Supermana i Watchman'ów.. i inne. ale myślę, że było by to jakieś urozmaicenie - jak bym wzięła przykłady z różnych wydawnictw.

ocenił(a) film na 4
piratee

( zagubiłam się, nie wiem o czym mam już pisać ...)

ocenił(a) film na 7
piratee

Watchmen to klasyka, do tego wyszły w polsce before watchmen ale to było by dość ciężkie porównanie bo tam jest alternatywna rzeczywistość/historia stanów. Mieszają się fakty z fantazją na temat Stanów Zjednoczonych. Musiała byś dobrze przestudiować/znać historię USA, żeby to jakoś odnieść do realiów. Chociaż w nowym wydaniu Strażników jest wiele odniesień i większość tłumaczą. Z before watchmen wiele Ci nie opowiem, bo w PL wyszła dopiero pierwsza część, niedługo ma wyjść druga (są planowane 4, z tego co się orientuję). Więc tutaj trzeba by było sięgnąć po anglojęzyczna wersję co trochę utrudnia (alternatywna historia).

Ja osobiście porównał bym mrocznego Batmana (w stylu noir ;p) do Wolverina. Oboje mają zasady i i pewien kodeks. Z tą różnicą, że Batman jest bardziej prawy, niżeli Wolverine. Logan jest postacią balansującą na granicy, ma wszczepione adamantium i jest praktycznie nieśmiertelny (zdolności regeneracyjne) natomiast batman, jest zwykłym człowiekiem bez supermocy lecz z super gadżetami. Łączy ich oboje smutna przeszłość, lecz zarazem różna od siebie. Można by ich porównać na kilku płaszczyznach i uznać za bohaterów tragicznych (zerknij tutaj: http://www.sciaga.pl/tekst/48253-49-bohater_tragiczny_w_literaturze_antycznej_ro mantycznej_i_wspolczesnej_matura ) i pociągnąć temat o tych dwóch Panach. Batman z dojrzalszego DC, Wolverine z luźniejszego Marvela, dwa różne uniwersa, zwykły człowiek i nadczłowiek po przejściach (oprócz supermocy wszczepiono mu adamantium- komiks "weapon X" świetnie to opisuje).

U mnie znajomy robił sto lat temu porównanie filmu do komiksu i jakoś nie było problemu? A poza tym o czym tutaj gadka skoro komiks definitywnie zalicza się do literatury...

Działaj! No i chciał bym Cię przeprosić, że wziąłem Cię za faceta... :-P

ocenił(a) film na 4
dragula88

to chyba nie skuszę się na Watchmana...

wiesz co, ale moja praca nie polega na porównaniu. to jest matura. temat "komiks i jego adaptacja. przedstaw na wybranych przykładach". muszę przynajmniej 3 komiksy mieć. Batmana jakiegoś na pewno będe miała. ale nie wiem jeszcze jakiego. no i Wolverina także chciałabym dać jako przykład. oglądałam "Genezę". i z tego co wiem to właśnie były komiksy, na którym oparty był ten film prawda?

haha, nie ma sprawy:)) nie gniewam się.

ocenił(a) film na 4
piratee

jutro mam zamiar rozmawiać z polonistką swoją. co ona na to powie:D

ocenił(a) film na 7
piratee

Okay, rozumiem. Na początku podałem Ci angielską stronę wikipedi wraz z cytatem z tejże strony. Tam właśnie masz napisane z jakich komiksów czerpano przykłady dla Wolverina, a co do genezy to trzeba by było poszukać bo przyznam się szczerze, że nie wiem na chwilę obecną ;).

piratee

Maturę zdawałem ponad rok temu więc może źle kojarzę, ale czy przypadkiem temat nie musi być w jakiś sposób powiązany z literaturą?

ocenił(a) film na 4
Grievous

przecież są 3 działy tematów. język, literatura i pogranicza.

piratee

A to nie było przypadkiem język, literatura oraz związek literatury z innymi dziedzinami sztuki? Bo połączenie film-komiks pod to chyba nie podchodzi.

ocenił(a) film na 4
Grievous

jest taki temat - taki o którym mówię. więc dlaczego starasz mi się wmówić coś innego?

ocenił(a) film na 7
piratee

Wybralas fajny temat :) życzę Ci powodzenia.Najważniejsze to się wczuc i wybrać cos co Cię zainteresuje - dzięki temu łatwo będziesz o nim opowiadać. Ja miałam Czarny harakter jego cel i sposób kreowania w literaturze :)
Mysle że jeśli nawiązujesz do filmu dobrze zabezpieczyć sobie zaplecze multimedialne- laptopa ktorego ewentualnie podlaczysz do rzutnika by pokazać fragmenty filmu. Pogadaj też ze swoim nauczycielem-na pewno cos doradzi i pomoże

ocenił(a) film na 4
Cadavera

* charakter

dzisiaj rozmawiałam z polonistką, powiedziała, że mogę mieć skany komiksów i pokazać potem kadr z filmu. ale to bardziej dotyczy Batmana. zobaczę jak to będzie :))

ocenił(a) film na 7
Grievous

Mam wrażenie ze w kazdej szkole sa inne tematy. U nas nawet można bylo wymysleć wlasny i sprawdzić czy gremium nauczycieli go zaakceptuje i wciągnie na listę.

Cadavera

U mnie też, ale (o ile nie był to dział język) zawsze musiało to być powiązanie z literaturą. Osobiście omawiałem adaptację filmową książki na przykładzie "Sherlocka Holmesa" Guya Ritchiego :)

ocenił(a) film na 4
Grievous

literatura to też komiks.