PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515048}

Wolverine

The Wolverine
2013
6,7 133 tys. ocen
6,7 10 1 133325
5,4 38 krytyków
Wolverine
powrót do forum filmu Wolverine

Zastanawiam się dlaczego kiedy odcięto Wolverine'owi szpony to ten zregenerował je sobie z kości a nie z adamantium. Przecież jego szkielet jest z adamantium, więc teoretycznie nie powinien mieć zdolności wytwarzania normalnych kości tylko adamantium właśnie.

pinkthoughts

To niestety tylko jeden z wieeeeeelu logicznych gniotów w tym filmie, więc o odpowiedź raczej będzie trudno ;)

ocenił(a) film na 8
Haibane02

O, a co jeszcze wpadło Ci w oko?

ocenił(a) film na 7
Haibane02

Sam jesteś logiczny gniot. :) Szkielet Wolverina jest z kości, jego szpony również (polecam 6-częściową serię komiksu Wolverine origins). Dopiero podczas eksperymentu Weapon X zaimplementowano mu adamantium. Dlatego, gdy mu pazury odrosły, zrobiły to w sposób naturalny (jego ciało nie wytwarza przecież adamantium). No ale taki laik jak Ty może tylko hejtować.

ocenił(a) film na 9
Assassinek

On nie hejtuje. Weź się typie uspokój. Ty raczej go hejtujesz bez powodu. Zamiast normalnie wyjaśnić to rzucasz się jak hiena na pdalinę.

ocenił(a) film na 7
straightlines

I tu się z Tobą nie zgodzę. Nie spytał o wyjaśnienie, nie poszukał w google tylko zjechał film nie zrozumiawszy go. A przynajmniej tej części z adamantium i szkieletem. I dlatego mówię, że jest hejterem, gdyż deprecjonuje coś czego po prostu nie rozumie. Dlatego odesłałem go do źródeł komiksowych. Natomiast "logiczny gniot" to była parafraza jego słów. On nie rozumie filmu i nazywa go "logicznym gniotem". Ja nie rozumiem takiego zachowania i nazywam go "logicznym gniotem".
Co zaś się tyczy bycia hejterem. Wypowiedź wyżej wykazałem, że nie ma powodu, by hejtować film a jednak to robi (tak to przynajmniej wygląda, gdy ktoś używa argumentów z d..y wyjętych :)). Jeśli oskarżasz mnie o to, że naskoczyłem na hejtera to sorry, ale nie lubię tego typu ludzi. Czy przez to sam jestem hejterem? Chyba nie, bo to konkretny powód by kogoś nie trawić a nie wyssany z palca jak jego "logiczny gniot". Pozdrawiam. :)

ocenił(a) film na 8
pinkthoughts

Szkielet nie jest z adamantium,tylko jest nim pokryte ;)

ocenił(a) film na 8
tynarus120

To nie do końca prawda... w Genezie Stryker mówił Loganowi, że adamantium zostanie wszczepione w szkielet Wolverine`a. Z tego wniosek, że jeśli powstanie kolejna część związana tylko z Loganem wtedy to reżyser zadecyduje czy szpony będą z metalu czy z kości. Pozdrawiam.

ustsd17

ech to nie reżyser decyduje. jeżeli nikt nie wypełni mu tych kości adamantium to zostaną kośćmi. logan regeneruje wszystko nawet kości wysuwane z ręki (tak to zawsze były kości tylko wypełnione przez strykera w pewnym momencie adamantium) rosomak nie wytwarza adamantium w ciele więc to będą tylko kości.

Laurenor

Bardzo sensowna wypowiedź. W sumie nie pomyślałam, że faktycznie on przecież regeneruje także kości. To chociaż jeden minus mniej dla filmu ;)

Haibane02

jakie jeszcze widzisz minusy, z chęcią je rozwieję bo dla mnie film był idealny i od dawna żaden film mnie tak nie zaskoczył (mówię o końcówce)

Laurenor

To wytłumacz jeszcze w jaki sposób zostało odcięte to adamantium. Przecież jest ono prawie niezniszczalne. A do posobób na zniszczenie go na pewno nie zalicza się rozgrzany do czerwoności mieczyk.

ocenił(a) film na 8
regal20

Dobre pytanie... miecz prawie na pewno nie był z adamantium gdyż tylko 2 osoby potrafiły nadawać formę (w tym na pweno jedna nie żyła)... więc jak u licha odcięli mu szpony?
P.S. A jak dla mnie, jeżeli będą kontynuować Wolverine`a, to albo ktoś pokryje mu szpony na nowo tym niezniszczalnym metalem albo rosomak zacznie go sam wytwarzać

ocenił(a) film na 7
ustsd17

W najnowszym filmie umysł i pamięć tego Wolverina będzie przeniesiona do jego ciała z przeszłości, zatem zapewne tak odzyska swoje szpony i reszta filmów będzie już po prostu kontynuowana od tej jego wersji.

ocenił(a) film na 8
regal20

No własnie to było adamantium. Mowili o tym że przez lata gromadzili ten metal i uczyli się go wykorzystać, co doprowadziło firmę do bankructwa prawie...

cookie_eater

mnie to zastanawia również, to teraz co ? pójdzie do sklepu i kupi se szpony z tego super rzadkiego metalu :D

ocenił(a) film na 9
maximus_

będzie miał z kości. Przynajmniej w dodatkowej części miał z kości.

gigulina

nie ukrywam rozczarowania :D

ocenił(a) film na 7
maximus_

ePodczas ksperymentu Weapon X organizm Logana był w stanie zmienić strukturę standardowego adamantium, które mu wstrzykiwano, na tak zwany adamantium beta, który nie ma wpływu na wzrost kości (nie blokuje go), dlatego odrośnięcia szponów nie trzeba uznawać za coś kompletnie nielogicznego, a ponowne pokrycie (porośnięcie) ich przez adamantium można uznać po prostu za kwestię czasu.

ocenił(a) film na 5
Laurenor

np. czy przypadkiem Magneto w poprzedniej części nie stracił swojej mocy?

ocenił(a) film na 5
locopoma

Pod koniec ostatniego bastionu było widać, że jego moc wraca powoli. Czyli wychodzi na to, że ten środek robiący z mutantów zwykłych ludzi nie był na tyle trwały, żeby przemiana pozostała na zawsze.
Fajnie producenci i twórcy to wszystko rozegrali, bo teraz prequel i niby nowa wersja połączy się, z pierwszą i już w przyłszym roku większość, żeby się wyjaśni, a już miałem zamiar szukać komiksów, żeby dowiedzieć się jak to się wszystko dalej potoczy... zwłaszcza przez scenę, po napisach :)

ocenił(a) film na 6
pinkthoughts

jeden z wielu baboli w tym filmie, badziewny wątek

pinkthoughts

Jakby miał możliwość wytwarzania adamantium to byłby multimiliarderem i mógłby kupić cały świat;P Wolverine ma szkielet z unikatowej organicznej formy adamantium która nie blokuje procesów biologicznych kości. Jednak jak to sie ma do regeneracji to nie wiadomo.

ocenił(a) film na 7
pinkthoughts

No a nie wyssał od z niego tego adamantium? Czegoś nie skumałam?

aaa,dobra, już doczytałam że wysysał mu szpik regenerujący a nie ten metal :)

ocenił(a) film na 8
pinkthoughts

Spróbuję rozwiać wątpliwości:

彡 Na przestrzeni dziesięcioleci z Loganem działy się w komiksach najróżniejsze rzeczy (głupsze i mądrzejsze).
彡 Przecież swego czasu nawet został pozbawiony całego metalu z ciała, następnie na powrót nim wypełniony.
彡 A z kolei w historii 'Age Of Apocalypse' Wolverine (Weapon X) nie ma wcale lewej dłoni (bo został jej pozbawiony przez Cyclopsa).
彡 Jednocześnie istnieją różne rodzaje adamantium (w tym carbonadium), dlatego dla tak bogatej firmy nie musiało stanowić problemu 'podrasowanie' go na poziom mocniejszy od szponów Wolverina.
彡 Logan posiada zdolność regeneracji jedynie biologicznej struktury własnego ciała, owszem, ale ze względu na tą regenerację podczas eksperymentu Weapon X organizm Logana był w stanie zmienić strukturę standardowego adamantium, które mu wstrzykiwano, na tak zwany adamantium beta, który nie ma wpływu na wzrost kości (nie blokuje go), dlatego odrośnięcia szponów nie trzeba uznawać za coś kompletnie nielogicznego, a ponowne pokrycie (porośnięcie) ich przez adamantium można uznać po prostu za kwestię czasu.
彡 Pozostają jedynie pytania (trochę żartem):
- Dlaczego kostne szpony Wolverina różnią się zawsze kształtem od adamantowych? Ostrzy je jakoś?
- Dlaczego długie włosy i broda Logana po ich obcięciu przez japonki nie odrosły mu szybko do takiej samej długości? ;)

plooshack

Ja myślę że jeśli Logan widzi Jean w swoim umyśle to jego umysł jest wstanie kontrolować również to co się dzieje z jego ciałem, chce mieć szpony z metalu ma z metalu, chce mieć z kości to są to kości, generalnie wewnątrz bohatera toczy się walka z własnymi demonami przeszłości, tego jak żył kim jest i już sam się gubi w tym wszystkim. Wszyscy wiemy że Logan ma ten cały adamant więc tylko teoria o jego z niezrównoważonej psychice jest dla mnie logiczna, że facet po prostu chce to co widzi za realne w swoim świecie.

I w związku z tym padło pytanie czemu facet się nie zregenerował do tego aby wglądać jak Hevy metalowieć tylko wolał wyglądać dalej jak Logan? myślę że to psychika właśnie logana, na scenie z Bombą atomową zostało to pokazane jak w minute się regeneruje cały do swojej postaci jeśli się umotywuje to ze swoim ciałem zrobi wszystko. Logan jest mutantem własnego ciała, myślę że stać go na więcej i mógłby pokazać coś czego jeszcze nie widzieliśmy, dla tego siła jego umysłu jest dla mnie fascynująca co on potrafi robić.

pinkthoughts

Nie słuchaj ludzi z połową mózgu, nie ma znaczenia z czego ma szkielet, jak mu ucięto pazurki to regeneruje je takimi jakie były gdy się narodził, a te były z kości więc i takie regeneruje.

ocenił(a) film na 7
pinkthoughts

Adamentium zostało mu wszczepione tylko tyle, żeby pokryć "jeden komplet"... :) Późniejsza regeneracja dotyczyła tylko kości, bo przecież Logan nie miał umiejętności rozmnażania adamentium...

defy_you

Poza tym warto dowiedzieć sie jak wygląda proces odbudowy kości. Organizm w odbudowie kości kieruję się tym jak jest zaprogramowany, a wszczepienie adamentium wolverinowi przecież nie zmieniło jego DNA.

ocenił(a) film na 6
Jinno

Adamentium, amelinium, tego nie pomalujesz ;)