Wyczytałem w internecie, że od 63 roku powstają komiksy o x-menach. Mają różne rozgałęzienia i
nie wszystkie trzymają się fabularnie ze sobą w równym stopniu. Podobno w zależności od serii np.
wolverine ma mniejsze lub większe super moce i inne poboczne właściwsi. Nigdzie jednak nie pisze
od czego mam zacząć? Nie wiem, ile jest tych komiksów obecnie, ale na pewno wszystkiego od
deski do deski nie przeczytam. Co przeczytać, jeśli chce poznać komiksową historie postaci
poznanych w filmie?
Film w największym stopniu opiera się na komiksie "Wolverine" autorstwa Franka Millera i Chrisa Claremonta. W skład tego wchodzą 4 zeszyty, więc nie jest zbyt obszerna pozycja. Na allegro możesz znaleźć zbiorcze wydanie, opublikowane w ramach Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela.
Powiem Ci że raz miałem zajawkę zęby to ogarnąć w większości, ale nie ma na to szans. Tego jest cały worek bez dna. Jedyne co możesz ogarnąć to uniwersum Ultimate, które i tak na dzień dzisiejszy jest dosyć duże. Jest to wersja herosów Marvela opowiedziana na nowo.
Jeżeli chodzi o Wolviego to polecam ci przeczytać trzy serie komiksowe: "Weapon X", "Wolverine: ORIGIN" i jak wyżej "Wolverine" Millera i Claremonta.
Nie bierz się za Ultimate. Zacznij od Dark Phoenix Saga (1980). Następnie polecam iśc dalej z głównym wątkiem, czyli serią UNCANNY X-MEN, aż do 544. Jeśli nie chcesz czytać ok 400 numerów to proszę bardzo możesz przejść dalej do wątków związanych z dzisejszymi wydarzeniami w tytułach z X-menami. Mianowicie:
-House of M
-Deadly Genesis
-Decimation
-Civil War
-Rise and Fall of the Shi'ar Empire
-Messiah Complex
-Manifest Destiny
-Utopia
-Nation X
-Messiah War
-Second Coming
-Fear Itself
-Prelude to schism
-Schism
-Avengers vs X-men
Tak dojdziesz do dzisiejszego stanu rzeczy - dwóch odrębnych szkół prowadzonych przez Cyclops'a i Wolverine'a. Aż Ci zazdroszcze, że masz szanse poznać to po raz pierwszy!