Z tego co czytałem nie będzie to kontynuacja fabularna X-men Genezy: Wolverina. Nie ma dwójki w tytule, bo będzie to samodzielny tytuł, co nie znaczy że reboot, raczej nie wymagający znajomości poprzedników spin-off.
A mnie się zdaje, że to kolejna część poświęcona w pełni Loganowi (co oczywiście popieram) i skoro nie będzie kontynuacją, na pewno będzie nawiązywać do poprzednich części całego X-mena (jak wszystkie, choć nie do końca).
Ja słyszałem, że to będzie zupełnie inna część nie mająca związku z Genezą. Ma ukazać historię Wolverina w Japonii, a producentem ma być H.Jackman.
Mniej więcej tak. Chodzi tu o pojedynczy epizod z życia Wolverina - pomiędzy X-men Geneza, First Class a X-Menami 1-3.
Nie będzie tutaj żadnych nawiązań do części X-menów, gdyż to moment kiedy Wolverine stracił pamięć i tuła się po świecie. Zabraknie więc bohaterów powiązanych między częściami.
I nie źwdziwiłbym się gdyby rozwiązali ten występ jak zrobili to z White Quen w Genezie i pierwszej klasie.
Że White Queen z Genezy była córką tej z First Class? Za takie tłumaczenia to ja dziękuję bo dla mnie dalej to się nie klei fabularnie.
Może też chodzic o daleką przyszłość, nie mam żadnych informacji, jednak grałem w gre wolverine, która jest na podstawie filmu i na końcu po ostatnim bosie był pokazany świat owładnięty przez te wielkie roboty, które szukały mutantów. Może twórcy gry wiedzieli jaka będzie następna część filmu lub zrobili sobie furtke na następną część gry.
Części X-Menów chronologicznie:
X-Men Pierwsza Klasa
X-Men Geneza Wolverine
The Wolverine
X-Men
X-Men 2
X-Men 3 Ostatni Bastion
raczej nie do konca bo w genezie byly fragmenty dużo przed WW I. Swoją drogą logan jest dużo starszy niż xavier : E
Jego proces starzenia bardzo spowalnia regeneracja i szkielet z adamantium co czyni go niemal nieśmiertelnym :)
Tylko że nikt nie wpadł na to że Logana można udusić ;]
Na płycie DVD ,, Geneza Wolverine '' są sceny usnięte jedna z nich to gdy Wolverine jest w Japoni i próbuje sobie wszystko przypomnieć.
<Jego proces starzenia bardzo spowalnia regeneracja i szkielet z adamantium co czyni go niemal nieśmiertelnym :)
Tylko że nikt nie wpadł na to że Logana można udusić ;]>
Nic z tego, w niejednym komiksie tracił życie (Koleś który wybuchał jak bomba atomowa? Wolverine w głębokim dole ostrzeliwany przez kilka lat z Browninga?), otóż jedną z niewielu rzeczy jakie są w stanie go zabić to miecz (Masamune? nie pamietan nazwy), który nie pozwala leczyć się ranom.
Film może być o:
Mariko i Madripoor (Najprawdopodobniej)
Logan i Kapitan Ameryka (Szczerze wątpię)
Wojnie mutantów z Sentinelami
Najchętniej bym zobaczył film w których Wolverine zmierza się z Hulkiem, byłoby to świetnym pomysłem, gdyż Wolverine pierwszy raz pojawił się w #181 zeszycie Incredible Hulk.
Nie mieszajmy X-Menów z Capem, Hulkiem i resztą, bo wszyscy wiedzą, że prawa do poszczególnych bohaterów mają różne studia i nie ma możliwości, aby spotkali się w jednym filmie. No chyba, że zdarzy się cud i studia dojdą do porozumienia w kwestii pieniędzy.
dość bezsensowne jest układanie tych filmów w porządku chronologicznym skoro poszczególne części są od siebie odrębne ,
i tak - "Pierwsza Klasa" jest rebootem oddzielnym od X1, X2 i X3 , Można by to porównać do najnowszego Amazing Spider Man i poprzednich części które są tak samo spójne jak Pierwsza Klasa i X1. Sam Wolverine jest osobną historią tego bohatera niekoniecznie zgadzającą się z pozostałymi częściami, zresztą to nie jest w niej istotne.
Do mnie jakiś czas temu dotarły dziwne wieści, że takie filmy jak Geneza Wolverina czy Ostatni Bastion zostały wyjęte z kanonu (?), tj nie należą do oficjalnej listy/serii filmów o X-Menach - nie wiem kto niby podejmuje takie decyzje, na jakiej podstawie i czy to w ogóle prawda, czy jakaś durna plotka. Wie ktoś, coś na ten temat?
Nie zostały wyjęte z kanonu. Uniwersum filmowe to zupełnie inna historia, niż to komiksowe. W stosunku do uniwersum komiksowego, wszystko co dzieje się w tym filmowym jest faktycznie niekanoniczne ale utrwala się w realiach Earth-10005 (oznaczenie uniwersum filmowego)
Może odgrzebuję stary temat ale się nie zgadzam z tą chronologią :)
The Wolverine to historia po X-men 3: Ostatni Bastion ponieważ jest retrospekcja Marvel Girl(Jean Grey) która już nie żyje ale powróci jako Mroczna Pheonix.
to dlaczego w The Wolverine Logan nie ma adamantowych kości??? Aż się zdziwiłam..bo na taką wiedzę jaką mam o Wolverinie (no i Iron MAnie ale to nei teraz) sie pogubilam troszkę ;0
wiem o Jean Grey , owszem, ale fakt faktem on jedzie do Japoni tuż po Genezie.
Ponieważ niby go w filmie pozbawiają, a później je odzyskuje (filmu jeszcze nie widziałem, ale tak to było tłumaczone)
Nie nie, The Wolverine nie jest kontynuacją Genezy a X-men: Ostatni Bastion z tego względu iż on Jean Grey w Genezie nie znał:)
Geneza ma jednocześnie powiązanie z X-men: Pierwsza Klasa mimo iż są pewnie nie jasności fabularne (pewnie wina twórców).
Nie zawsze adamantium było w jego kościach:)
W The Wolverine gdzie jedzie do Japonii, nie pamiętam jak on się nazywał ale ten ktoś posiada Katanę która powoduje że Logan zostaje ranny i nie goją mu się rany:)
Nijak nie mogę w porządku chronologicznym ułożyć dwóch filmów: X-Men Origins: Wolverine i X-Men First Class z prostego powodu. Otóż w First Class Xavier jest młody, nie chce golić głowy na łyso, a w końcówce filmu okazuje się, że nie czuje nóg i ląduje na wózku inwalidzkim. Natomiast w Genezie Xavier jest już starszy, łysy, ale jednak porusza się bez wózka... I tu widać, że te dwie części nie są w żaden sposób połączone, bo zakładając, że "najpierw" były wydarzenia z First Class, to wyglądało by to mniej więcej tak, że Xavier jest młody i ląduje na wózku inwalidzkim, po czym swobodnie chodzi w Genezie i w częściach od 1-3 znów jest na wózku... Jeśli założymy, że to Geneza była przed First Class, to byłoby jeszcze ciekawiej - wyprostowany, starszy już Xavier chodzi, następnie młodnieje i ląduje na wózku, po czym znowu się starzeje... Także proszę - nie próbujcie układać First Class i Genezy w jakimkolwiek porządku, gdyż nie ma to sensu. Jedynie można przypuszczać, że Geneza była przed częściami 1-3, bo tutaj widać ten porządek i raczej jest to spójne. First Class, to inny film - inna adaptacja/interpretacja komiksu. Pozdrówka.
obiło mi się że w komiksach kilka razy odzyskiwał władzę w nogach i tracił ją. byłoby to zgrabne wytłumaczenie
Ciekawe, ja o tym nie słyszałem - mogło by to być wytłumaczenie postaci Xaviera, ale są jednak niuanse, które nie pasują do siebie :)
W komiksie jego utrata władzy nad nogami miała różne przyczyny. Raz czysto fizyczne (które zdarzało się tymczasowo niwelować poprzez obcą technologię itp), ale była też wersja w której wychodziło, że jego kalectwo wynika z jego mocy mutanta i po jej utracie odzyskiwał władzę nad nogami.
Problem w tym, że w serii X-menów na ten moment zmieniano kontinuum czasoprzestrzenne tak wiele razy, że ciężko stwierdzić co obecnie jest słuszne a co już nie.
1962 – First Class
Xavier 30
1974 – Wolverine Origins
Xavier 42
Jak napisał kolega wyżej, Xavierowi ,,uleczono" nogi w komiksach za pomocą technologi Shi'ar, później znów stracił władanie w nogach w trakcie walki z Shadow Kingiem, ale wątpię byśmy w filmie dostali pomocnych kosmitów, choć kto wie co zobaczymy w kolejnych filmach.
Ja tam nie widzę żadnej spójności między obiema produkcjami. O ile jeszcze X-G: Wolverine można dopasować pod trylogie poprzez epizod Stewarta. To "pierwsza klasa" to już zupełnie nowy twór raczej dający możliwość tworzenia nowych serii opartych na nowych aktorach, oprócz Hugh'a oczywiście :]
PS ktoś ma wiedzę ile nakręcono scen po napisach Wolverina? Widziałem scenę w japońskim barze, ale ostatnio Blueray mnie zaskoczył nową :P
Gdyby to był nowy twór, to by nakręcili od początku z oryginalnym składem z komiksu,a nie dopasowywali skład do trylogii. W Days of Future Past mają nawet być aktorzy ze starej trylogii.
W x men ostatni bastion gdy pokazuja scene jak on razem z Magneto sklada wizyte u malej Jean Grey chodzi normalnie wiec mozna jedynie przypuszczac ze byl w jego zyciu okres gdy tymczasowo udalo mu sie przezwyciezyc chorobe