PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610213
7,2 74 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Witam, oglądałem Wyspę setki razy i szczerze mówiąc jestem przekonany, byłem przekonany, że zakończenie jest jednoznaczne, świadczące o chorobie głównego bohatera. Niestety coś zburzyło mój światopogląd. Mianowicie, w pewnym momencie łysy Dr Mandaryn mówi do Leonarda, że ten brał udział w wyzwoleniu obozu Dachau, ale nie zabili żadnych strażników, otóż w rzeczywistości podczas wyzwolenia Dachau miała miejsce masakra SS-manów. Co o tym sądzicie, czy chodzi tu o fikcje literacką, czy łysy cwaniak rzeczywiście ściemniał? Pozdrawiam ;p

ocenił(a) film na 8
kawior2007

Przecież w jednej z retrospekcji widzimy scenę rozstrzeliwania strażników obozu.

ocenił(a) film na 9
kawior2007

może chodzi o to, że bohater ma świadomosć, że keidyś zabił - w jednej ze scen (chyba nawet poprzedzającej wątek rozstrzelania) mówił, że ma dość zabijania - ale nie chcąc przyjąć tego, co stało się naprawdę (zabił żonę), wytwarza własne fakty (zabicie SS-manów), które są łatwiejsze do zaakceptowania przez neigo. Wydaje mi się, że scena rozstrzelania jest tak makabryczna, że aż nierealna, że jest wytworem wyobraźni, ukazującym jego ogromne, a ukrywane przed samym sobą emocje związane z traumą, jaką doświadczył (śmierć dzieci, zabicie żony - właściwie w pewnym momencie stwierdza, że on zabił również dzieci przez swoją obojętność wobec problemów żony - stąd myślę ta masakra w obozie).

Swoją drogą w przypadku ludzi, ktorzy przeżyli wielką traumę często zdarza się, że zastępują fakty własnymi wyobrażeniami, które są bardziej akceptowalne dla nich. To jest - z tego co czytałam - taka samoobrona podjęta przez mózg, żeby nie doszło do zbyt wielkich uszkodzeń w sferze psychiki człowieka. Takie zastępowanie faktów wyobraźnią występuje niestety również często nawet u leczonych schizofreników. Mózg nam płata figle ;)
Swoją drogą mnie film mocno wkręcił śrubę - czy to, co wydaje mi się, że widzę, słyszę, to co uważam, że się dzieje, jest... obiektywnie prawdziwe? polecam :)