Teraz pojawia się coraz więcej filmów tak nakręconych,by widz był zdezorientowany w ostatecznym wniosku-że.."to"akurat jest prawdą..Filmów typu"Paranormal activity";"Czy czwarty wymiar-poziom"??-nie można porównać z filmem Scorsese..W tym filmie..interpretacji prawdy-jest tyle,ilu widzów będzie się chciało nad nią zastanowić..Bardzo cenię.."Rzeżnika"z tak wspaniałym dorobkiem;wiernemu sobie-nie goniącemu za tanimi efektami..Bazującemu na scenariuszu i psychologicznych portretach bohaterów..
W Dachau rzeczywiście miała spontaniczna egzekucja-dziś zwana "samosądem"-ponad 60-cioosobowej części obsady strażników SS-obozu>>To szok Amerykanów-na to,co zobaczyli po wkroczeniu do obozu..Amerykaniie wkroczyli o 17-tej-a na 21-wszą była przygotowana egzekucja tysięcy,już pozamykanych i czekających na śmierć--więżniów..Zszokowni Amerykanie-dokonali samosądu..Tu są zdjęcia z tego zdarzenia:
/www.humanitas-international.org/archive/dachau-liberation/
Sprawa napisu "Arbeit Macht Frei"..kompromitująca- i chyba ktoś z asystentów Scorsese..pokpił sprawę..Tej klasy mistrzowi-takie wpadki nie powinny się zdarzać..Szkoda,że znamionuje wiedzę współczesnych Amerykanów na temat obozów koncentracyjnych w Europie;naszym współczesnym chyba w tej kwestii też wiele brakuje-i myślę,że wielu jest takich absolwentów-nie tylko liceów-ale i studiów-którzy dopiero po kradzieży dowiedzieli się,co znaczy dokładnie ten napis..Kręta droga do Rzymu-ale zawsze..Hm;teraz mi przyszło do głowy-że jeśli zinterpretować Tedda jako szaleńca-a nie rzeczywistego agenta-to..on wcale nie musiał być w Dachau;a napis wykwitł z jego wyobrażni-rejestrującej doniesienia na świecie o choćby procesie norymberskim..Ale tak rozumując-w ogóle sceny scenariusza można tak rozszerzyć-że człowiek..sam w takim szpitalu mógłby wylądować..Co mi przeszkadzało??Miast skupić się na akcji filmu-wracał do mnie "Katyń" i ..muzyka Krzysztofa Pendereckiego-którą muzyka "Shutter.."przypomina..-rzeknę brutalnie-żywcem!Znającym twórczość Mistrza-przypomni także Jego "Czarną Maskę"..Taka dygresja..Szkoda-ale na wartość filmu to nie wpływa!Jest świetny-bo tak opowiedziana fabuła..nigdy nie mówi nic do końca..
Dlatego ukradli ten napis do filmu i po nakręceniu tej sceny oddali.
Wszystko fajnie ale w pewnych momnetach film się kupy nie trzyma.
Nawet Di Caprio nie ratuje filmu ino muzyka.
Napis jest prawidłowy.Podobnie jak w Auschwitz, na bramie obozu w Dachau widniał napis "Arbeit macht frei".
'Teraz pojawia się coraz więcej filmów tak nakręconych,by widz był
zdezorientowany w ostatecznym wniosku'
teraz sie pojawia? obejrzyj sobie klasyczne filmy Mameta sprzed 20 lat,
'Smiertelnie proste' Cohenów z '84, z nieco nowszych 'Gra' Finchera albo
'podejrzani'
od groma takich jest i to duzo lepszych niz 'wyspa tajemnic' więc nie gadaj
ze to jakas nowoczesna moda