PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610213
7,2 74 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Interpretacja zakończenia jest bardzo prosta, jeżeli zwróci się uwagę na każdy, nawet najmniejszy szczegół. Każde słowo i każdy gest. W filmie padają słowa: "Zgodzisz się, że kiedy widzisz potwora, musisz go powstrzymać." M. in. ten właśnie cytat świadczy o tym, że główny bohater takiego potwora dostrzegł w końcu w samym sobie i postanowił go powstrzymać, czyli "umrzeć jako dobry człowiek", a nie "żyć jako potwor", mając świadomość swoich czynów i z ryzykiem, że w każdej chwili choroba psychiczna może powrócić, a on sam może dopuścić się kolejnych zbrodni.
Mógłbym wymieniać wiele innych argumentów, które przemawiają za tym, że główny bohater wyzdrowiał i świadomie poddał się lobotomii, ale widziałem, że wiele osób już o nich pisało, a o tym, który ja przedstawiłem nikt nie wspomniał.

ocenił(a) film na 10
joeyg

Naturalnie w pełni zgadzam się z podaną interpretacją. Jednak nadal znajdzie się grono ludzi nieprzekonanych, dla których irracjonalna nadinterpretacja o spisku i zrobienia wariata ze zdrowego człowieka którego odurzano w tym celu narkotykami przez zbrodniarzy dokonujących barbarzyńskich eksperymentów w tajnych laboratoriach na wyspie, będzie prawdziwa. Cóż. Blisko 500 lat od publikacji "De revolutionibus orbium coelestium" niektórzy nadal uważają, że słońce krąży wokół ziemi (choć to akurat wydaje mi się być bardziej prawdopodobna teoria od spisku w "Wyspie tajemnic").