Jak dla mnie rewelacyjny film. Zaskakująca fabuła. Pomimo tego, iż film trwa 2:17 nie dłuży
się ani trochę. Świetna rola Dicaprio. Ciekawie naklreslone postaci, miejsce. Dobrze
dobrana obsada
Polecam
Zgadzam się w 100%, dla mnie decydującą rolę w ocenie miała fabuła, która kompletnie zbiła mnie z tropu, a nie często to się zdarza, zazwyczaj znam zakończenie po 20 minutach filmu. W tym filmie jest wszystko, z cała pewnościa nie jest na miarę arcydzieła, ale produkcja w sam raz uderzająca w mój gust.
Dołączam się do pochlebnych recenzji i film za dobrą fabułę, świetną rolę Di Caprio i klimat przerażenia oceniam na mocną 8-kę.
Sam fakt lobotomii ..Zaciekawił mnie temat; okazuje sie, że w samych tylko Stanach wykonano ponad 50tyś takich zabiegów!!
Jak najbardziej się zgadzam. Film niezwykle zaskakujący, no i swietny DiCaprio, po raz kolejny zresztą- ciekawe jak zagra u Tarantino.
A wie ktoś może jak można dokładnie przetłumaczyć tytuł Shutter Island? Zamknięta wyspa? Czy może coś w stylu Zasłonięta wyspa?
Myslę, że to raczej trochę ciężko trafnie przetłumaczyć na polski... skoro shutter znaczy okiennica, migawka, żaluzja, zasłona to zapewne jest to przenośnia do tego, że: nikt spoza wyspy nie wiedział (podobno, bo już nie jestem pewna, czy te eksperymenty przeprowadzali na serio) o eksperymentach (czyli tak jakby zamknięta przed obcymi); Andrew/teddy został zamknięty na wyspie (nie mógł z niej wyjechać); jako Andrew - pacjent również był zamknięty na wyspie.
Więc biorąc pod uwagę to przenośne znaczenie myślę, że lepiej po prostu zostać przy orginalnym tytule (no chyba, że ktoś wymyśl jakiś trafny, mnie nic takiego nie przychodzi do głowy).