PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1002}

Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313541
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

Ulubione filmy o wampirach

użytkownik usunięty

Jakie są wasze ulubione filmy z wampirami w roli głównej??

ocenił(a) film na 10

"Nosferatu - wampir" i "Dracula" są niezrównane moim zdaniem. No i oczywiście "Wywiad z wampirem". Szkoda, że "Królowa Potępionych" okazała się klapą :/ Mam sentyment do Lestata ;)

Przede wszystkim Bram Stoker's Dracula, po prostu świetny no i Wywiad z wampirem:)

ocenił(a) film na 8

Wspomnieliście już o wszystkim, z wyjątkiem jednego: "Vampyr" Dreyera z 1932r. W tym filmie zrobiono z cieniem wszystko, co można było zrobić. Niesamowity klimat. Polecam.

ukasZ_6

A ja mam troche inne pytanie... Kiedyś ogladalem jakis film z wampirami ale nie moge sobie przypomniec tytułu. Dzial sie chyba w jakimś małym miasteczku gdzie grupa nastolatkow kąpała się w jakiejs zalanych koscielnych podziemiach przez co obudzili spiącego w nich wampira ktory zaczal zmieniac w wampiry wiekszosc mieszkancow miasta. Kojarzy ktos moze co to za film?

KARzYŚ, kkopańska, o ktorej wersji miasteczka salem piszecie? tej z 1979 czy 2004?

ocenił(a) film na 10
gnd

Ja polecam serial o wampirach Moonlight za krótki <br/>

ocenił(a) film na 7
Nowmat

To ja polecam...Vampyros Lesbos ;D hehe..

ocenił(a) film na 7

"Nieustraszeni Pogromcy Wampirów" Polańskiego
"Dracula" ze świetnym Garym Oldmanem
"Underworld" vol.1 tylko ze względu na Kate Beckinsale;)

RubRitual

Ja uwielbiam "Wywiad z wampirem" Ten film opowiada super historie...i jeszcze do tego Claudia, super. Brad zagrał fenomenalnie!!! Właśnie dzięki temu filmowi zakochałam się w Bradzie...A "Królowa Potępionych" odbiega troche od pierwszej części. Tutaj Lestat ma zupełnie inną osobowość niż w wywiadzie...szkoda, że Tom i Brad nie przyjeli zaproszenia do 2 części filmu. Bo reżycer chciał, żeby Tom and Brad zagrali w "Królowej..." A tak to lubie jeszcze: Underworld, Van Helsing...i jeszcze kilka filmów.

RubRitual

1.Wywiad z wampirem - za genialnego Toma
2.Blade 2 - za krew i flaki ,Guillermo del Toro pokazał kły:)
3.Underworld 1 - za stylizacje,wampiry w matrixie

Atom_kon

Edit
4.Zagadka nieśmiertelności - za "tę" scenę z C.Deneuve i S.Sarandon przy genialnej muzyce

ocenił(a) film na 9
RubRitual

http://pl.youtube.com/watch?v=gZr6N_ABr8s
http://pl.youtube.com/watch?v=nJ-f56qNcDk&feature=related
nadja

Dracula Coppoli
Królowa Potępionych
Underworld
Wywiad z Wampierem

Dracula Coppoli, Wywiad Z Wampirem, Od Zmierzchu Do Świtu

Polecam niesamowity serial Forever Kinght najlepsze co kiedykolwiek nakręcono!!! Kilka linków dla zachęty!!

http://pl.youtube.com/watch?v=yPhIEG3JYtg&feature=related

http://pl.youtube.com/watch?v=VZkgoJzbkiU&feature=related

http://pl.youtube.com/watch?v=bFgfbdKu4zQ

http://pl.youtube.com/watch?v=8bGz19XSS7Q

http://pl.youtube.com/watch?v=1EH7BI0rHIE

GregMar

Dracula Coppoli
Królowa Potępionych
Wywiad z Wampirem
Underworld

"Wywiad z wampirem"
"Krolowa Potepionych"
"Krolowa Potepionych" "kocham" za myzyke, jest swietna.

ocenił(a) film na 10
Lestat_16

Najlepszy film z wampirami w roli głównej i jednocześnie najlepszy film na świecie to saga "Zmierzch"(Twilight("Zmierzch"),New moon("Księżyc w nowiu"),Eclipse("Zaćmienie"),Breaking Dawn ("Świt")).

karolcia2006_14

Saga "Zmierzch" Ukazała się na razie jedynie w wersji książkowej.
O ile się nie mylę pierwsza część owej sagi, czyli "Zmierzch" (ang. "Twilight") wyjdzie w Polsce dopiero w styczniu 2009 roku.
Breaking Dawn jest zaś dopiero w tłumaczeniu - które poległo na tytule moim osobistym zdaniem... - i nie bardzo, niestety, wiem kiedy będzie w sprzedaży.
To tyle (;
Pozdro.

POMOCY! Pamięta ktoś tytuł filmu o wampirach, gdzie główny bohater był liderem zespołu rockowego?

Rewelacyjny film przez swoją innowacyjność.

Proszę o przypomnienie mi tytułu, bo za nic nie pamiętam :(

ocenił(a) film na 8
marta_placek

hej zapewne chodzi Ci o film "Królowa Potępionych" (Quenn of the damned)
pozdrawiam!

WYWIAD Z WAMPIREM WYMIATA ;) UWIELBIAM GO ;) ZOBACZYłAM WIELE FILMóW Z WAMPIRAMI BO MNIE FASCYNUJą, ALE RZECZYWIśCIE TEN BYł NAJLEPSZY...NIC GO NIE POBIJE..;) ZNACIE MOżE JAKIEś JESZCZE FILMY? KTóRE MAJą PODOBNą KOMPOZYCJE DO WYWIADU Z WAMPIREM?

użytkownik usunięty

Dracula, Wywiad z wampirem oraz moja ulubiona seria : Hellsing( nie mylić z Van Helsingiem)

ocenił(a) film na 8

Skoro mowa o filmach z wampirami w roli głównej... Kiedyś oglądałam taki z wampirzycą w której się zakochał śmiertelnik (ze wzajemnością ale się broniła przed tym uczuciem). Pamiętam że była dobra w głębi duszy i nie chciała się pogodzić ze swoją naturą. Na koniec chyba popełnia samobójstwo idąc prosto w wschodzące słońce. To niewiele ale może ktoś kojarzy co to za film był? Pzdr

ocenił(a) film na 8
m_a_c_88

U mnie wygrywa Królowa Potępionych i Blade...Wywiad z Wampirem też świetny i jeden z moich ulubionych, na 2 miejscu. Po Królowej.... ale przed Bladem

ocenił(a) film na 9
vampire_12

A dla mnie najlepszy film o wamprach to chyba od ,,zmierzchu do switu'' super film, zreszta robił go Quentin Tarantino wiec to mówi samo za siebie :D

ocenił(a) film na 10

wywiad z wampierm , underwold, van helsing, a teraz takze zmierzch ;)

ocenił(a) film na 8
Polina

Van helsing też, zapomniałam o nim, super film jak dla mnie:)

Dracula (z Oldmanem i Hopkinsem)
OD zmierzchu do świtu :D:D
No i oczywiscie Wywiad z wampirem
Kolejnosc bez znaczenia:)

ocenił(a) film na 10

Straceni
Wywiad z Wampirem
Krolowa potepionych, tylko jesli nie lacze jej z ksiazka

ocenił(a) film na 10

Hellsing :D:D (anime) no i oczywiście "Wywiad"

Ostatnio szeregi moich ulubieńców zasilił "Zmierzch" - genialny.

Ale stanowczo jest więcej dobrych książek niż filmów.

Oprócz wspomnianych już genialnych filmów Murnau, Herzoga, Dreyera, Coppoli i Jordana fajnie się także ogląda klasyki ze studia Hammer (niezapomniany Christopher Lee) czy "Draculę" z 1979 z Frankiem Langellą. Poza tym można obejrzeć: "Martin", "Istota doskonała", "Cronos" ( w reżyserii autora "Labiryntu Pana" - Guillermo del Toro), "Uzależnienie" oraz "Near Dark". Miłośnikom komedii polecam "Once Bitten" (z młodym J. Carreyem) i "Nastoletni Wampir". Tylko dla wytrwałych: seria "Subspecies", "Bloodrayne", czy przygody czarnego Draculi w filmie "Blacula".

użytkownik usunięty
allani

Ja uwielbiam "Nieustraszeni pogromcy wampirów", "Dracula" no i ostatnio "Zmierzch" ;]

Dracula
Królowa Potępionych
Wywiad z Wampirem
Underworld
no i fakt ostatnimi czasy Zmierzch :-)

ocenił(a) film na 9
nikitka19872

http://pl.youtube.com/watch?v=gZr6N_ABr8s
http://pl.youtube.com/watch?v=nJ-f56qNcDk&feature=relate...
nadja

ocenił(a) film na 10
lau

Ludzie ... jak Zmierzch możecie przyrównywać do Interview with the wampire albo Draculi albo Nosferatu ? Przecież to jest chore. Pierwsze dwa filmy to klasyki do którego Zmierzch się nie umywa. W porównaniu do Wywiadu z wampirem jest NICZYM. Nie chcę generalizować, ale czy naprawdę ten film ma taką popularność ze względu na nastolatki które się podniecają wątkiem miłosnym albo czytelników książki którzy co by się nie działo zawsze staną murem za Zmierzchem z miłości do ksiazki S.Meyer? Jeśli ktoś ma jakieś dowody, że to "dzieło" zasługuje na laury niech powie coś teraz albo zamilknie na wieki :/

ocenił(a) film na 8
187

Oczywiście, że zasługuje...Przecież wszyscy widzieli już ten film... Przecież Robert Pattinson jest prawie tak piękny jak ścieżka dzwiękowa filmu... przecież już w ciągu pierwszego tygodnia zarobił ponad 100,000,000 $...
Czekaj... bo po tym ocenia się film, tak?
No, może aktorstwo i akcja jest nieco zwiędła, ale kto by się przejmował szczegółami :p

ocenił(a) film na 10
Alex_na

hahahaha dobre... ;)

allani

A jeśli lubicie filmy o wampirach "rozdartych wewnętrznie" (w stylu Louisa z "Wywiadu z wampirem") to polecam kultowy serial "Forever Knight".

Wywiad z wampirem, Bram Stoker Drakula, Łowcy wampirów z Polańskim, mini serial Vampire:Mascarade ( niestety widziałam tylko w niemieckiej telewizji) i o tym chyba mało kto słyszał FRIGHT NIGHT 1 i 2 (też widziane w niemieckiej telewizji), o chłopaku którego nowym sąsiadem został wampir, nie pamiętam jak aktor się nazywał ale kojaże że jego dziewczyne grała ta sama aktorka grająca Marcy Darcy w świecie według Bundych

A co do Zmierzchu to wszystko zależy od gustu. Mnie się podoba to romansidło a'la Harlekin przeniesione na ekran.

ocenił(a) film na 9
minaharker

nie ma sexu ;P, czekasz, czekasz... lipa; jajca :), mało przekonujące: aktorsko, fabularnie, seksualnie (?) ;P
tzn. nie ma zaskakującej fabuły, ba przynajmniej prowadzonej w sposób interesujący dla widza; wątek 'rozpoznania' ciągnie się przez cały film, mdłe, infantylne, zero emocji; aktorstwo: też lipa, mimika, charakteryzacja postaci hm; wampir- tajemniczy kusiciel, czy tam przerażające monstrum też nie istnieje;.. ech dużo tego... w ostateczności czekałam no mocno zarysowany wątek zmysłowy, seksualny... ;

wampiry w najnowszych produkcjach tracą na atrakcyjności, zbyt ludzkie by podniecać ( w szerszym zakresie podniecać );typowa amerykańska historyjka,mało wysiłku, nazbyt zrozumiały i 'atrakcyjny' wątek aaa no i dużo kasy = mało ekscytacji, może nawet brak; mało wszystkiego i kurwa mało wampira; nie wszystko co łatwe jest najlepsze, jest tylko łatwe, afirmujesz ale lipna to afirmacja...

lau

Zapimniałaś że film jest przeznaczony dla amerykańskich nastolatek , a tam we większości stanów pełnoletność osiągają w wieku 21 lat, sex też od 21 lat , więc skoro bohaterowie mają średnio po 17 lat ,to wszystko jest owinięte purytańską skorupą rodem z epoki wiktoriańskiej ;)

A ja polecam film "The Addiction" z 1995 r. Interesujący, warty obejrzenia.

I jeszcze znalazłam stronkę z listą 70 najlepszych filmów o wampirach. Może kogoś to zainteresuje ;)

http://snarkerati.com/movie-news/top-70-vampire-movies-of-all-time/

nioosia

Mądrość krokodyli. świetny moim zdaniem.

ocenił(a) film na 8
Souxie

Obejrzałam "Mądrość krokodyli" po tym jak zobaczyłam ten post i potwierdzam całym sercem - świetny film. Chociaż istota "wampirowatości" przedstawiona jest nieco inaczej. Rzeczywiście przez cały film ani razu nie pada słowo "wampir". Jeśli już to "krokodyl"...

ocenił(a) film na 10

saga Twilight, oczywiscie ksiazki lepsze...

ocenił(a) film na 7
Dollyxdd

Twilight... ;) cała saga ale raczej książki, a tak poza tym to nie interesowalem sie wampirami ;P dzisiaj bede oglądał wywiad z wampirem xD

użytkownik usunięty

Interesuję się wampirami widziałam całkiem sporo filmów o tej tematyce. Jednakże, jedyny film o wampirach, który mi się podobał to "Wywiad z...". Najgorsze, co możesz obejrzeć, to te niskobudżetowe pseudo horrory... Unikać czegoś takiego, jak ognia.