PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1002}

Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313529
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

Wspaniały film!!!

użytkownik usunięty

Ten film jest wspaniały,szczególnie za role Toma Cruisea i Brada Pitta.
Obaj są wspaniali.Kirsten Dunst też fajnie wyszła.Nie moję się doczekać drugiej części QOTD.Szkoda tylko że nie zobaczymy w niej
wspaniałego Toma Cruisea w blond włosach,ale czuję że ten film będzie tak samo wspaniały jak WZW.

ocenił(a) film na 8

???
Chyba jestem niedoinformowana..albo cos przeoczyłam...To ma byc druga część "Wywiadu.." A może juz kręca...a to mnie zaskoczyłaś...troszke mi wstyd, bo ja nic nie wiem...

a_ja_jestem_Wiola

niestety
Niestety jest druga czesc...i na nieszczescie ja obejrzalem. "Krolowa Potepionych" po naszemu. Nie dosc ze godny pozalowania glowny aktor, to scenariusz do dupy (ze sie tak wyraze). Takie filmy jak "Wywiad..." nie powinny byc kontunuowane, (spojrzmy jak zepsuli Hannibala :/). Ale kontynuacji nie polecam.

ocenił(a) film na 8
Durden

buuuu
To chyba po Twojej recenzji nie ma co ogladać... Wnioskuję,że cała obsada tez sie zmieniła...porazka...Czyli Cruisa i Pitta juz nie ma??? buuu i scenariusz niby do d.. A jest chociaz cos pozytywnego w tym filmie???

a_ja_jestem_Wiola

wedlug mnie...nie :/
Wiec dobrze wnioskujesz...obsada calkiem zmieniona, a na dodatek zeby bylo "smieszniej" Lestat jest gwazda rockową :-) I w tym filmie jest pelno zgrzytow...ajc...takie filmy chce sie jak najszybceij zapomniec...nie polecam jeszcze raz. I nie martw sie..ja tez ubolewalem ;)

ocenił(a) film na 8
Durden

???
GWIAZDA ROCKOWĄ??? Szkoda, że nie prezydentem USA....:) nie, no teraz to juz na pewno nie obejrzę ...dzieki z ostrzeżenie...:)

a_ja_jestem_Wiola

no tak :)
Nie ma za co :) Cala przyjemnosc po mojej stronie :) (Owszem skzoda ze nie prezydentem :P ale bylby ubaw :D) Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Durden

:-)
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
No to ja poczekam aż w telewizji bedzie kolejny raz "Wywiad z wampirem"...a ta druga częścia to sobie nawet nie będę zawracać głowy :)

a_ja_jestem_Wiola

:))))
Sensowne rozwiazanie :) Ja tez czekam...az znow puszcza w tv :>> No chyba ze najdzie mnie ochota obejrzec wczesniej, to puszcze na kompie :>>

ocenił(a) film na 10
Durden

nie tak, ale masz rację...:)
poinformuję Cię- Królowa to nie wybryk w postaci kontynuacji, a ekranizacja Anny R. Co jednak fakt to fakt- Królowa jest okropna...ale jeśli czytałeś Wampira L. to powiedz mi czy Cię ta książka nie zawiodła? Mnie owszem, bowiem nie zachowuje nic z Wywiadu.

Arrakin

owszem
przyznaję, nie czytalem, ale po filmie widac ze nie ma kompletnie nic z kontynuacji "Wywiadu". Jak dla mnie, nie da sie tego ogladazc...zenada :-)

ocenił(a) film na 10
Durden

kolejne części w wersji książkowej też nie są najlepsze
Ależ ma z kontynuacji, zapewniam, dlatego sama kontynuacja pióra A.R. mnie też zawiodła. Oczywiście np. Wampira da się czytać, o ile nie będzie się oczekiwało że cokolwiek wspólnego z Wywiadem mieć będzie (postać Lestata jest tam "zrehabilitowana", czyli okazuje się że był dobrym wampirem, zabijał tylko dziwki i zbrodniarzy...bbleeee, żenada!!) . Co do filmu Królowa- to połączenie kolejnych części, w stylu młodzieżowym ze szczęśliwym zakończeniem. Faktycznie- trudno to przełknąć. Oglądnęłam w całości albowiem nastawiłam się nad wyraz optymistycznie i bezkrytycznie....siła woli starałam się też znal. w tym pozytywy. I gdyby była to gra komputerowa, a nie film, chętnie bym zagrała....no, choć to marny plus. Pozdrawiam...a kolejne części A.R. przeczytaj- z ciekawości. Ja pod koniec podstawówki zapoznałam się, ale jak mówię: zbytnią maniaczka Wywiadu byłam wówczas, ażeby nie uznać ich za profanację:)

Arrakin

troche sie martwie co do kontynuacji :>
No...gra komputerowa, czemu nie - byle fpp lub tpp ;)
Co do ksiazki, to o jej istnieniu po raz pierwszy dowiedzialem sie 12 grudnia czyli wczoraj :D, i za pierwszym razem choc nie "ruszylo" mnie to zbytnio, tak teraz wiem ze po nia sięgnę :) Coz...sprobowac nie zaszkodzi, najwyzej sie sparze i przez Ciebie kompletnie zneinawidze ksiazki :D A takie proby robienia filmu "mlodziezowego" mnie strasznie denerwuje, nie uzywajac mocniejszych slow :P, i mam ich naprawde dosyc. Wiele bowiem jest filmow "na luzie", "cool" i "dla mlodziezy" tylko za cholere nie sa one udane...coz zrobic, mlodziez takie filmy uwielbia, a niby rezyserzy kreca takie szmiry dalej, bo sie sprzedaje :>> I na koniec spytam...: to ile w koncu jest jeszcze kontunuacji Wywiadu (tego ksiazkowego), nie konczy sie na Krolowej ? Pytam z przerazeniem, bo jeszcze ktos sie osmieli nakrecic kolejna czesc i kolejną i bedziemy miec z tego serie niczym Rocky ;))))

ocenił(a) film na 10
Durden

Nie martw się więc:)
Hehheh....przyjmę postawę egoistyczną i nie będę się przejmowała że przeze mnie stracisz styczność z literacką kulturą :D:D; Co do filmów młodzieżowych - no cóż, nigdy nie byłam ich zwolenniczką. Oglądnęłam kilka odcinków Jeziora marzeń...chyba dlatego że wszyscy to oglądali...a warto poznać swego wroga (z tego samego powodu kawałek odcinka Pokemonów ujrzałam, aby wiedzieć co to...w tym momencie straciłam resztki wiary w ludzkość...nie wiem na ile debilem musi się być aby coś takiego powołać do życia...szczerze mówiąc nie wiedziałam ze to nawet możliwe). Otóż...nie zajmują mnie takie głupiutkie historyjki. Film to dzieło sztuki, a nie ekranizacja problemów nastolatków. Co do Królowej- masz rację- to styl "cool"... ;
Co do Twego pytania- spokojnie- w Królowe już dość części włączono:):) A.Rice jednak duzo napisała...ale co do sagi wampirzej - no Wywiad, Lestat, Kroniki, U nas w serii Kronik wampirów Lesher jest...a i jeszcze wampir Vittorio... tyle na razie kojarzę...sprawdź sam:)
Natomiast co do Rocky-ego...no jakże możesz zestawiać :D:D:D:D??? Gdyby nie nakręcono kolejnych, to nigdy nie usłyszelibyśmy tej wspaniałej przemowy do narodu rosyjskiego:):):)))))))))))))))) Mnie ona powaliła!! Śmiałam się doprawdy bardzo długo!! Nie oglądam za dużo chłamu, wiec nie często mam okazje słyszeć taką sieczkę z taka powaga wypowiadana:):):))
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
Arrakin

12 moi drodzy
bodajze...rowne 12 pozycji liczy caly cykl kronik wampirow...
i ja moge polecic 4 pierwsze, od 5 czesci robi sie taki szajs ze szkoda slow mi na to. Arrakin, skoro masz takie obiekcje duze do WL(Wampira lestata-2 czesc) to nawet nie bierz sie za czesc 5 i nastepne.

Lasher- to 2 czesc cyklu sagi o czarownicach( tu tez tylko 1 czesc ciekawa)

ogolnie rice to jest dziwna pisarka, bardzo nierowna. ma jedna swietna rzecz ktora mozna w ciemno postawic wsrod klasykow literatury- i to jest wlasnie wywiad.
i ona takiego poziomu juz nigdy nie osiagnela. ksiazka byla naprawde ciekawa i co wazniejsze autentyczna. WL juz powstal na fali wywiadu i niejako pod presja fandomu. anne rice postanowila troche umilic glownego swojego bohatera, swojego ulubienca...no coz nie wszystkim sie to podobalo- w tym i mi.
dlatego uwazam ze WL jest mocno gorszy pod tym wzgledem od wywiadu. brakuje mu tej glebi i autentyzmu. a sam bohater robi sie przez to "wybielanie" mniej atrakcyjny. w ogole mocno mna wstrzasnal ten pomysl z wampirem jako gwiazda rocka- niestety to nie jest jakas samowolka scnerzystow Krolowej Otepialych.
powiem nawet ze mnie to odrzucilo od lektury....ale, kiedy lestat zaczyna opowiadac swoja historie, od razu mnie wessalo.

WL jako przygodowa historia z jakimis tam przeblyskami drugiego dna jest bardzo dobra ksiazka IMHO. nie majstersztyk jak wywiad ale styloa, barwna, romantyczna takze opowiesc wampiryczna z bardzo ciekawa fabula i ciekawymi postaciami 2 planu. lestat ma naprawde interesujące przygody i dlatego ja bym chciala zobaczyc ekranizacje....

Arrakin wiesz w ekranizacji zawsze mpozna cos pozmieniac( a nawet nalezy), ja bym na przyklad lestatowi podrasowala charakter, dala tam cruisa...haha no dobra wiem ze to nierealne, ale naprawde, napisac scenariusz, wywalic to cale usprawiedliwianie sie lestata, wywalic dyskredytacje wywiadu, jaka nastepuje tej ksiazce , a takze postaci louisa( anne rice nie lubi louisa osobiscie i dlatego robi z niego coraz wiekszw pierdole w nastepnych ksiazkach:)) i wybrac aktora z jajami zeby lestat pokazal znow pazury.

jest jeszcze taka kwestia, albo pytanie- czy tobie odpowiadal zyciorys lestata? moze ja juz jestem zboczona ale jakos nie umiem sobie wyobrazic lestka jako wampirzego d'artagnana, z ta jego naiwno-dziecieca wizja swiata plus mlodzienczy bunt. dla mnie lestat byl zawsze troche starszy(wina cruisa!), i od zarania cyniczny i wredny. byl moim ukochanym czarnym charakterem z jakimis swoimi ideami, a tu nagle zrobil sie z niego szlachetka- lapacz zajecy?
myslalam ze lestat bedzie mial zyciorys jak markis de sade albo casanova conajmniej, ze bedzie arystokrata w typie Valmonta, intrygantem , uwodzicielem...a tu nie- fan -fan tuilpan.
no ale tego raczej bym w filmie nie zmienila bo by mnie zlinczowali fani. zreszta wszystkie zmiany sa odbierane tym srodowisku jak zamach na wspaniala tworczosc anne rice , ktora nie jest wcale taka wspaniala, jezeli patrzyc na nia obiektywnie.

czesc 3- jak juz mowilam, nie za bardzo mi podeszla, taka wlasnie mlodziezowka- jak ktos ogladal Straconych chlopcow (film o wampirach z gangu motocyklowego- lata 80-te) to mniej wiecej taka to stylistyka. poza tym watki sa starsznie poprzeplatywane, jest ich duzo, jest multum wielu, zbednych calkiem IMHO postaci i jest historia wampiryzmu od jego pradziejow...i to jest jedyny watek jaki mi sie tej ksiazkce podoba, i tak powinna wygladac krolowa przekletych- film. (lestat w KP jest bezbarwny, totalne dno)

i wreszcie Zlodziej Cial ( wlasciwie- Opowiesc o Zlodzieju Cial)- ksiazka jest bardzo trudno dostepna , ale ja polecam. jest to ksiazka psychologiczna, calkowicie wspolczesna i bardziej kameralna. troche zblizona do wywiadu, bo nie jest to typowa przygodowka. jezeli ktos czegos jeszcze nie wiedzial o lestacie to z tej ksiazki sie dowie,. powiesc ma co ciekawe podwojne zakonczenie, a kanwa jest w niej odwrocony motyw faustowski, zawiera tez bardzo liczne odniesienia do filozofii, religii, metafizycznego pojedynku dobra i zla etc.
mysle ze bylby z niej swietny film.

anne rice , mimo ze potrafi pisac cos co w najlepszym razie da sie okreslic jak wampirze harlequiny, to ma te wlasciosc ze opowiada niezwykle historie. mysle ze z kadej prawie jej powiesci da sie wycisnac niezly film, a na pewne nie bedzie to typowe kino wampiryczne z odgrzewanymi motywami, bo te historie sa naprade oryginalne.