Nie widziałam filmu ani nie czytałam książki. Uważacie że najpierw należy przeczytać książkę, czy obejrzeć film? Jak będzie lepiej?
hymmm trudne pytanie. Mysle ze to bez roznicy bo i ksiazka jest dobra i film. Poza tym uzupelniaja sie w jakis sposob ale tez jako oddzielne dziela sa dosc intrygujace.Jezeli chodzi o ksiazki to bardziej polecam "Wampira Lestata" chociaz film na jej podstawie to niewypal. Szkoda!
Dzięki! Każda rada się liczy;) Zdecydowałam, że chyba najpierw przeczytam książkę. A "Wampira Lestasa" też mam zamiar przeczytać.
zdecydowanie ksiazki...bo z filmami to jest roznie...fakt kinowa wersja "wywiadu" byla dobra ale zato "wampir lestst" i "krolowa potepionych" zostaly niezle zmasakrowane przez filmowców....
Zdecydowanie powinnaś zacząć od "Wywiadu z Wampirem", następnie "Wampira Lestata", przyda Ci się czytać chronologicznie gdyż w "Wampirze..." będzie wiele nawiązań do "Wywiadu..".
Film najlepiej przeczytaj po lekturze obu książek, gdy będziesz już zupełnie oswojona ze stylem Rice i jej wampirami.
Mam nadzjeję, że mnie posłuchasz bo ja tak zrobiłam i wydaje mi się, że tak jest najlepiej.
Pozdrawiam
hmmm... ja najpierw widzialam film i pozniej zaczelam czytac ksiazki.
jakd lam nie to chyba obojetne, i tak i tak ksiazki Anne Rice cie wciagna^^
dzięki za wszystkie porady:) ja już obejrzałam film. A książkę zaczęłam czytać wcześniej, ale nie wytrzymałam ciekawości do filmu i nie skończyłam jej;) Ale nadal możemy rozmawiać o filmach i ksiązkach;)
kurde to tym seansem sobie juz dalsza czesc ksiazki popsulaś :))) radze ci odrazu przejdz do "wampira lestata" i potem do "krolowej potepionych", barzdo wazne jest to zebys czytala pokolei...i niebarzdo zgodze sie z osoba ktora tweirdzila ze kolejnosc w przypadku rice niema znaczenia, bo jej ksiazki tak czy siak wciagaja... fakt ksiazki rice wciagaja..ale jak sie ich nieczyta pokoei to sobie mozna popsuj niespodzianki... np. z gory wiesz ktore wampiry przezyja bo pojawia sie w kolejnych czesciach ktore juz przeczytaleś...:((((
no i jak masz juz swojego ulubionego wampira??...choc po wywiadzie cizko wybrac kogokolwiek bo niebardzo sie jeszce zna cala kaste wampirow rice wiec niema sie porownania :)
No właśnie... nie mam narazie porównania bo przeczytałam dopiero pierwszą część. Gdzie można kupić kolejne?? Bo pytałam w Empiku to nie ma... Pierwszej też nie mogłam nigdzie znaleźć, musiałam ściągnąć z internetu. A wolałabym normalnie czytać niż na kompie.
http://www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=anne+rice&gdzieSzuk=fraza&oferta=O& dzial=1 [www.merlin.com.pl/front...]
Swoją drogą, właśnie wyłączyłem Królową potępionych na TVN. Nie chcę sobie psuć zabawy, no i jakiś szmirowaty mi się ten film wydawał...
Krolowa potepionych w wersji filmowej to taka porazaka ze az sie slabo robi. Z ciekawej wielowatkowej jksiazki zrobili festiwal machania tylkiem w wykonaniu Akaszy. Ale jesli ktos jeszcze nie czytal ani nie widzial wywiadu z wampirem to polecam najpierw zobaczyc film, bo po lekturze ksiazki wyda on sie wiele ubozszy.
Tak mi się właśnie wydawało, mimo głosów zachwytu zamieszczonych na tym forum. Poza tym, aktor grający Lestata kompletnie nie przypadł mi do gustu - jakiś taki wymoczkowaty. W przeciwieństwie do pięknego i cynicznego Lestata stworzonego przez Toma Cruise. Ale jakie nastolatki, tacy idole i symbole seksu...
no christine tu amsz link do stronek gdzie mozna kupic ksiazki rice:
http://www.allegro.pl/search.php?string=anne+rice [www.allegro.pl/search.p...]
http://www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=anne+rice&gdzieSzuk=fraza&oferta=O& dzial=1 [www.merlin.com.pl/front...]
http://www.gandalf.com.pl/a/rice-anne/ [www.gandalf.com.pl/a/ri...]
p.s.
sciagnelas ksiazki rice z internetu w polskiej wersji jezykowej ??? bo ja mam jej caly dorobek literacki stymze po angielsku i szukam polskiej wersji.
Dziwne, że nawet filmu nie widziałaś. Ja najpierw obejrzałam film, a potem przeczytałam książkę i wydaje mi się, że tak jest fajnie. Tym bardziej, że aktorzy bardzo dobrze zagrali w filmie, szczególnie Tom Cruise. Po prostu wtedy już masz jakieś wyobrażenie o tym wszystkim, fakt, że nie własne, a twórców filmu, ale moim doskonałe. Film jest świetny, ma super klimat. Książka też jest wspaniała, no i przeczytać zdecydowanie warto, ale i tak polecam najpierw zobaczyć film, to wcale nie przeszkadza w późniejszym czytaniu.
Pozdrawiam:-)