PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106411}

X-Men: Ostatni bastion

X-Men: The Last Stand
2006
7,1 148 tys. ocen
7,1 10 1 147789
5,5 33 krytyków
X-Men: Ostatni bastion
powrót do forum filmu X-Men: Ostatni bastion

Wydaje mi się, czy X-men:The last stand jest obecnie najdroższym filmem jaki kiedykolwiek wyprodukowano? Bo ostatnio był to bodajże King Kong Petera Jacksona, którego budżet wyniósł 207 mln, a XTL ma aż 210 ;D Jutro idę do kina zobaczyć te efekciory za taką kasę ;]

ocenił(a) film na 8
freitag20

No pewnie najdroższy pozostanie do 2007/08 jak się ukaże Spiderman 3, którego budżet wynosi 300 baniek! SZOK.

ocenił(a) film na 6
freitag20

Według różntch danych budżet Supermana ma wynieśc albo 250mln albo 325mln. A tak wogle to z kąd masz te informacje? Bo ja piarwszy raz słysz ze X-men 3 ma taki budżet. A kurat w Budżet Spidarman 3 uwierze bo jest do rozwinięcia tyle wątków i tyle walk będzie że 300 mle jest normalne.

ocenił(a) film na 8
freitag20

TE dane są akurat z www.imdb.com. Jak macie jakieś inne to podajcie z jakich źródeł ;)

ocenił(a) film na 7
freitag20

Freitag ma racje - X-men 3 miał budżet 210 mln$
Przebił Kong Konga Jacksona (207 mln$)
Ale jak ktoś wspomniał to Spiderman 3 i Superman Return (250 mln$) będą najdroższymi filamami.

W Spidermanie będzie trzech przeciwników Sandman, Hob Hoblin i Venom więc budżet nie jest jakiś astronomiczny

ocenił(a) film na 6
Hidan

Szczerze mówiąc nie widze w tym filmie takiej kasy. Przy King Kongu czy chocby Zemście Sithów wymiękają mutanty... co nie znaczy że film jest zły. Patrząc przez pryzmat efektów ma pare świetnych scen CGI, niestety reszta już nie jest taka różowa, np. Bractwo - zupełnie bez pomysłu, wszyscy tacy sami. Tak samo niektóre dekoracje i wyposażenie żołnierzy.
Film jednak się broni i mimo że jest najbardziej nierówny z całej trylogii, warto go zobaczyć. Jak spojrzycie na dokonania reżysera i zwlaszcza(!) scenarzystów to Last Stand jest zaskakująco udany....
Oby tylko zarobił na 4 (trzymać kciuki)

ocenił(a) film na 9
hellblazer

X3 miał budżet w wysokości 150mln$, a najdroższym filmem jak narazie jest King Kong. Już za niedługo przebije go Superman. A co do efektów, to dobrze, że w X3 nie ma ich dużo. Moim zdaniem są w idealnych proporcjach i co najważniejsze nie są wepchane na siłe, tylko pojawiają sie w scenach, w których naprawdę są potrzebne. I to się liczy, że twórcy postawili na rozrywkę, ale nie kosztem CGI.

hellblazer

ja tylko dodam ze swojej strony ze chyba 100 cos kosztowal ten film bo jak by kosztowal tyle co jest tu mowa i po obejrzeniu filmu to zaryzykowal bym stwierdzenie ze ten most w sanfransisko z ktory wiedomo co sie stalo, nie zostal zrobiny przez grafikow komputerowych tylko ekipe przeprowadzkowa:)

ocenił(a) film na 10
lukasztonie

Za 210 mln dolców to można sobie prawdziwych x-menów do filmu wychodować :P

ocenił(a) film na 9
Negative

mnie najbardziej kiedyś zszokowało jak przeczytałem, że film Catwoman kosztował 110ml$ :o W tym w filmie to dopieor nie widać gdzie to wszystko poszło. 150mln$ za X3 wyrażnie widac gdzie zostało umieszczone...Zwróćcie również uwagę na obsadę...Ile kasy musiało pójść na gaże...Tak tez było z filmem Ocean's Twelve...Film kosztował 120ml$, przy czym na same gaże posżło ok 90mln $ :D :D

ocenił(a) film na 5
freitag20

Tak sobie czytam Wasze posty i myślę.... za taką kasę, jaką się rocznie wydaje na sensacyjne szmiry, podejrzewam, że stu utalentowanych, młodych filmowców mogłoby zrobić nieprzecietne, błyskotliwe lecz kameralne filmy.... czyż nie?

ocenił(a) film na 9
Dobry_2

No i w USA robią takie filmy...patrz chociażby 'Garden State' 'Lost In Translation'. Jednak ja nie wyobrażam sobie nie iśc do kina na filmy z tak dużym budżetem...Lubię adaptację komiksów, a je trudno sfilmować z małym budżetem, a Trylogia X-Men jest dla mnie jak narazie najlepszą filmową adaptacją komiksów, bo opiera się na czymś konkretnym a nie tylko na CGI.

ocenił(a) film na 10
Dobry_2

No, szkoda że tych filmów nikt by nie oglądał i nigdy by sie nie zwróciły, a hollywood by sie zmieniło w slamsy dla najebanych absyntem i pejotlem pseudowizjonerów, i bardzo szybko straciłoby możliwość generowania stumilionowych budrzetów.
Heh, nie ma to jak osoba która nie rozumie, że ludzie wolą obejżeć fenix na pełnej niszczącej mocy, niz oglądać głębokie alegorie baby zjadającej kotleta.

ocenił(a) film na 6
Negative

Dzieki temu ze powstają takie blockbustery studia zarabiają na ambitniejsze produkcje. Patrz np. Focus - zrobili Brokeback mountain i Miedzy slowami a teraz wypuscili Silent hilla. Nabija kabzy i znow nakreca cos na poziomie Zakochanego bez pamieci.

ocenił(a) film na 10
hellblazer

O przepraszam w swojej klasie X3 dorównuje Eternal Sunshine of the sptottle mind (nienawidze polskiego tytułu) i trzeba zrozumieć, że i takie i takie filmy są potrzebne i pełnią swoje role, a w każdym z nich ambicją jest co innego.

ocenił(a) film na 9
Negative

Fakt, jednak X3 jest najdroższym filmem...przynajmniej chwilowo. Pobić ma go 'Piraci z Karaibów 2' 250mln$, później 'Superman: Returns' 265 mln$, a później 'Spider - Man 3', budżet...uwaga, uwaga...300mln$(!)

ocenił(a) film na 3
Kristofer

Zacholere nie moge sobie przypomniec gdzie to czytalem, ale gdzies bylo o tym ze specjalnie na potrzeby tego filmu stworzono 800 metrowa replike mostu... Ale zaznaczam, ze nie jestem pewien czy dobrze zapamietalem.

A co do samego filmu, to moim jedynym zastrzezeniem jest to ze byl za krotki :) rezyser wprowadzil sporo nowych postaci ale w ogole nie pokusil sie o rozszerzenie ich watkow (vide Iceman-Shadowcat-Rouge czy Angel, ktorego do filmu wprowadzono chyba dlatego zeby uratowal ojca na koniec... pomijajac fakt ze na plakacie ma stroj X-mena XD)

ocenił(a) film na 3
Kristofer

Zacholere nie moge sobie przypomniec gdzie to czytalem, ale gdzies bylo o tym ze specjalnie na potrzeby tego filmu stworzono 800 metrowa replike mostu... Ale zaznaczam, ze nie jestem pewien czy dobrze zapamietalem.

A co do samego filmu, to moim jedynym zastrzezeniem jest to ze byl za krotki :) rezyser wprowadzil sporo nowych postaci ale w ogole nie pokusil sie o rozszerzenie ich watkow (vide Iceman-Shadowcat-Rouge czy Angel, ktorego do filmu wprowadzono chyba dlatego zeby uratowal ojca na koniec... pomijajac fakt ze na plakacie ma stroj X-mena XD)

ocenił(a) film na 3
Kristofer

ocenił(a) film na 8
gladius610

To jest prawda, tylko że mi się wydaje, że to było 8000 albo 800 stóp czy jakoś tak. Ale podobny artykuł czytałem.

ocenił(a) film na 10
freitag20

e tam 800 czy 8000 stop: "Ekipy efektów specjalnych i budowy dekoracji wybudowały pełnowymiarowy(!) fragment mostu oraz fragment Alcatraz"

ocenił(a) film na 9
Mordimer

czekam na dvd z X3 i mam nadzieję, że dodatki będą tak bogate jak w przypadku X2 =]

ocenił(a) film na 4
freitag20

Ciekawe na co w tym X3 tyle kasy wydali? Przeciez tam nie ma nic co usprawieldwialioby wydanie takiej kowty. popatrzcie na Titanica.. Tam to dopiero widac że słusznie wydano tyle kasy. A X3?? Ani tu jakichs wybitnych efektów, ani wielkich scen tu nie ma... Ech zwykłe marnotrawstwo zielonych...

ocenił(a) film na 4
freitag20

Ciekawe na co w tym X3 tyle kasy wydali? Przeciez tam nie ma nic co usprawieldwialioby wydanie takiej kowty. popatrzcie na Titanica.. Tam to dopiero widac że słusznie wydano tyle kasy. A X3?? Ani tu jakichs wybitnych efektów, ani wielkich scen tu nie ma... Ech zwykłe marnotrawstwo zielonych...

ocenił(a) film na 10
fidelio

Na obsade pewnie poszło z 50 milionow, 150 na film, i wszystko się zgadza.

ocenił(a) film na 9
Negative

Mniej więcej tak to właśnie wygląda...Obsada pochłonęła dużą częśc budżetu, i oczywiście kampania reklamowa.