PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10031616}

Złowrogi

Nefarious
2023
6,5 6,4 tys. ocen
6,5 10 1 6351
5,1 9 krytyków
Złowrogi
powrót do forum filmu Złowrogi

Z zapowiedzi wynikałoby, że obejrzę świetny thriller, może nawet z elementami horroru, a dostaję katolicką agitkę, w której za wykonanie zabiegu medycznego jest się straszonym piekłem xd

ocenił(a) film na 5
Tylko_w_szpilkach

zabiegu medycznego - to ładne opakowanie rodem z supermarketu
wartość bezwzględna tej akcji waga i nazwa zgodnie z prawem natury - to morderstwo zarodka

ocenił(a) film na 4
thc86

Zwij, jak tylko masz ochotę. Usunięcie, przerwanie, morderstwo, aborcja, terminacja... Semantyka mi lata.

ocenił(a) film na 5
Tylko_w_szpilkach

Dla innych być może piekło dla ciebie lekko pikantny raj

ocenił(a) film na 10
Tylko_w_szpilkach

Tylko w szpilkach

Tylko_w_szpilkach

Pozamiatałeś haha

ocenił(a) film na 10
thc86

Uważaj, żeby Ciebie ktoś nie usunął - pieprząc "semantykę"...

ocenił(a) film na 4
Liberwig

Będę na siebie uważać, obiecuję.

thc86

niektórzy z powodów religijnych nie chcą przeszczepów czy przetaczania krwi

ocenił(a) film na 5
Tylko_w_szpilkach

"Nie zabijaj" - to wystarczy, żeby bez nawrócenia znaleźć się w sytuacji wielce niekomfortowej, mówiąc delikatnie. A aborcja jest morderstwem. Oczywistym, brutalnym mordem na zupełnie niewinnym człowieku, dla swojej wygody. "Bo tak! Bo mogę!".
Oczywiście jeśli się nie wierzy w Boga to sporo ułatwia w kwestii okłamywania siebie i opuszczenia zasłony milczenia. Ale ułatwia tylko zasypianie, natomiast nie zmienia faktu: zabijasz -> przegrywasz. Tak to już jest, każdy wybór ma swoje konsekwencje.

Ale filmu nie uważam za wybitny. Jest prosty.
Nic nie pomoże straszenie wiecznym potępieniem i cierpieniem, skoro film z dzieckiem wysysanym rurą z łona matki i rozrywanego na strzępy, i broniącego się przed śmiercią(!), odpychającego nóżkami narzędzie - nie robi wrażenia na człowieku (podobno człowieku, należy podkreślić).