PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37390}

Za kilka dolarów więcej

Per qualche dollaro in più
1965
8,1 56 tys. ocen
8,1 10 1 55979
8,2 28 krytyków
Za kilka dolarów więcej
powrót do forum filmu Za kilka dolarów więcej

"Lee Van Cleef był szybszym rewolwerowcem niż Eastwood. Jak zmierzono na wyciągnięcie broni i strzał potrzebował zaledwie trzech klatek filmu (1/8 sekundy)."

Czy rzeczywiście tak było? Jest w ogóle jakieś solidne źródło tych rewelacji, czy to tylko zwykła bzdurna 'przeklejka' z IMDb?
Z tego co czytałem jasno wynika, że Clint był niewiarygodnie szybki i prawdopodobnie był najszybszym aktorem grywającym w westernach, więc jakoś ciężko mi uwierzyć, iż Van Cleef był lepszy jeśli chodzi o quick draw.
Zresztą sam Van Cleef powiedział kiedyś, że Clint jest od niego lepszy.

ocenił(a) film na 10
GarvinSitho

"Zresztą sam Van Cleef powiedział kiedyś, że Clint jest od niego lepszy."

Czy rzeczywiście tak było? Jest w ogóle jakieś źródło tych rewelacji, czy to tylko zwykła bzdurna plotka przeczytana na IMDb bądź w innych zakamarkach internetu?

Sorry, to jak najbardziej nie złośliwość. Ale zakładając, że obaj panowie mieli po kilka prób wyciągnięcia broni z kabury - który z nich zrobi to najszybciej - nie można z góry wskazywać konkretnego zwycięzcę, bo w czasie prób różnie mogło być. Raz mógł być szybszy Clint, raz Van Cleef i na odwrót. Weźmy też poprawkę na ich ówczesne samopoczucie. Nie wiadomo, czy w czasie próby nie zdekoncentrowało ich coś innego, nieprzewidzianego. Nie wiem, nagły ból brzucha, zęba. Może jeden z nich wyciągnął broń szybciej, bo mu się spieszyło do toalety.

Jeżeli rzeczywiście jest konkretne źródło potwierdzające treść przytoczonej przez OP ciekawostki, to proszę podać, a wycofam to co napisałam powyżej^.

karoman4

"Czy rzeczywiście tak było? Jest w ogóle jakieś źródło tych rewelacji, czy to tylko zwykła bzdurna plotka przeczytana na IMDb bądź w innych zakamarkach internetu?"

To była parafraza rzekomych słów Van Cleef'a, bo jak inaczej miałem napisać operując na takim cytacie: "Well, if you think THAT was fast, you should see Clint. NO one beats Clint..."? Luciano Vincenzoni (odpowiedzialny za scenariusz 2 i 3 części "Trylogii Dolarowej") współpracował z obydwoma panami i też wątpił w wyższość Lee nad Clintem, tu cytat:

Q: "Is it right that during the filming of FDM, Eastwood and Van Cleef had a sort of bet on who was faster in drawing the gun, and that they counted actual film frames for that?"

A: "No, I don't think so because I have never seen in my life a man so fast like Clint. I wrote many westerns after Leone. I wrote six, seven of them. I saw may actors like John Philip Law, Rod Cameron and others. I never saw any actor so fast like Clint."

"nie można z góry wskazywać konkretnego zwycięzcę, bo w czasie prób różnie mogło być." - O to chodzi właśnie. W ciekawostce podano jednoznacznie, że Van Cleef był szybszy, więc pytam o prawdziwość tegoż. Raczej rzekomy "zakład" nie został nigdy sfilmowany, a i nie słyszałem, żeby LVC lub CE kiedykolwiek się do tego odnosili, ale jeśli faktycznie miał miejsce, to cholernie ciężko mi uwierzyć, że Clint go przegrał.

GarvinSitho

Garvinie Sitho, napisałeś jakiś komenatrz pod preziem Słupska, ale ci wykasowali. Mógłbyś mi go napisać. Bo ciekawy jestem co napisałeś.