PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122832}

Zaplątani

Tangled
2010
7,6 228 tys. ocen
7,6 10 1 227560
7,3 39 krytyków
Zaplątani
powrót do forum filmu Zaplątani

Zauważyłam, ze ostatnio bajki są raczej przeznaczone dla starszej publiczności. Jest w nich dużo żartów niezrozumiałych dla dzieci a nawet żarty z podtekstami seksualnymi. To trochę dziwne, że np. dla 6lotka ulubioną bajka w dzisiejszych czasach jest Shrek... :/ mój rocznik w tym wieku raczej zadowalał się Smerfami albo Bolkiem i Lolkiem :) ale cóż.. takie nadeszły czasy:)

ocenił(a) film na 9
Koszmarek91

:D:D:D
Mistrzostwo świata :) Moi znajomi pokazali ich swojej małej córeczce i od razu się zakochała :D

ocenił(a) film na 9
nautilia

Jedna z niewielu bajek, pff chyba jedyna która pamiętam pokazywała humor sytuacyjny ze względu na swój niemy charakter ;p

ocenił(a) film na 9
Koszmarek91

Otóż to :) I każdy w lot łapał, o co chodziło :D
A do tego ta melodyjka wygrywana na harmonijce ustnej i berecik z antenką.
Chyba sobie włączę :D
Gdybym nie wiedziała, że to czechosłowacka produkcja, obstawałabym za tym, że stworzyli ich Anglicy. Bezbłędny humor :)

Ech, pamiętam stare, czechosłowackie filmy...
Nikogo nie ma w domu, Arabella...
To były czasy :D

nautilia

Tak ja też za Myszką Micki nie przepadałem zdecydowanie najlepszymi postaciami byli Donald, Goofy i ewentualnie Pluto ... chociaż moim zdaniem Disney znów wrócił do nakręcania bajek w stary dobry sposób ni wiem czy można to tak nazwać czego największym dowodem jest film Zaplątani ... w tym filmie widać starego dobrego Disney'a....

indy90

Myszka Micki jakoś irytuje mnie swoim głosem w polskim dubbingu za to Jarosław Boberek w roli Donalda i Krzysztof Tyniec w roli Goofiego są rewelacyjni po prostu...

indy90

Że co? Myszka Miki to najlepsza postac ever. Kreskówki z jej udziałem są najlepsze. Nie obraźcie się, ale nie znoszę Donalda.

ocenił(a) film na 9
bartekbasista

Każdy ma swoich ulubieńców :) Mickey do moich nie należy. Jest taki... hmmm... beznabiałowy. Donald ma charakter i się uczy na własnych błędach a Mickey... Nie, nie :) Nie lubię tej postaci od dziecka :)

nautilia

Ja także uwielbiam Donalda i Goofy'iego jak napisałem powyżej ... ale każdy ma swój gust... poza tym Donald jest bardziej zabawny aniżeli Micki ... uwielbiam go jak się złości albo śmieje...

ocenił(a) film na 6

w madagaskarze jest mnostwo podtekstow sekaualnych (chocby cala akcja z moto-moto). ale ty dzieciak jeszcze jestes.

elladan

No i co z tego małe dziecko nie zrozumie jeszcze tekstów jakie lecą w tym filmie ... poza tym Madagaskar to film skierowany bardziej dla młodzieży i dorosłych ... a film Madagaskar 1 i 2 jest świetny....

tirarira

Być może kwestią jest to że taki np. Disney chce zainteresować swoimi filmami również starszą publiczność i moim zdaniem tak jest ... oni chcą zainteresować filmami głownie młodzież i dorosłych aby pokazać że bajki nie są przeznaczone tylko dla dzieci ale dla ludzi w każdym wieku to jest moje zdanie...

indy90

Jak dla mnie (osobiste moje zdanie), skoro bajka jest skierowana raczej do starszego widza to dlaczego pokazują się wszelkie suplementy do np. płatków z bohaterami z tych bajek skierowane SPECJALNIE do dzieci? Trochę to pogmatwane. Zmierzam do tego, ze granica co dla młodszego widza a starszego powoli się zaciera.. to trochę smutne, bo dzieciaki na tym tracą :)

tirarira

Nie powiedziałem że bajki są skierowane tylko dla starszych w dzisiejszych czasach tylko chodzi mi o to że są skierowane dla ludzi w każdym wieku .... dla mnie nie tracą bo np moja młodsza siostra uwielbia Zaplątanych i inne bajki np Jak Wytresować Smoka (bajka która też nie jest za bardzo dla dzieci) itp. więc dla mnie to nie prawda że dzieci tracą tylko dorośli po wyjściu z seansu moim zdaniem powinni wyjaśnić co nieco aby dziecko zrozumiało przesłania tej o to bajki ... mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi ... ;p

indy90

rozumiem :) ja chciałam przez słowa "dzieciaki na tym tracą" powiedzieć, że jak zaczną od małego oglądać bajki przeznaczone dla wszystkich (bo teraz takie się produkuje, aby jednocześnie dziecko i rodzic mogli czerpać przyjemność z oglądania, chociaż głównie chodzi o kasę) to coś ich ominie.. ominie ich jakby TEN bajkowy wyidealizowany świat gdzie jasno jest powiedziane dobro to dobro, zło to zło :)

ocenił(a) film na 9
tirarira

A nie odnosisz wrażenia, że tu przede wszystkim chodzi o - prozaicznie mówiąc - kasę?

nautilia

tak jak napisałam: "...chociaż głównie chodzi o kasę" :) niestety prawdziwe aczkolwiek smutne

ocenił(a) film na 9
tirarira

Ach, faktycznie napisałaś :)
Tak, smutne. Dlatego tak bardzo jestem przeciwna kręceniu drugiej części Zaplątanych. Film straci na wartości i jakości ( w szerokim pojęciu tego słowa). Nie nadrobią tego gagi, scenariusz, fala popularności pierwszej części.

nautilia

Nie zakładaj od razu że straci na popularności bo może również zyskać popularność dzięki 2 części np. Terminator zyskał popularność bardziej dzięki 2 nie 1 części więc to nie jest tak do końca... a co do drugiej części nie wiem czy jestem za czy przeciw tak do końca bo z jednej strony chciałbym zobaczyć kontynuację przygód Roszpunki a z drugiej nie chcę aby ten film zepsuli drugą częścią tak jak zrobili to ze Shrekiem druga część była jeszcze OK ale 3 i 4 to żenada ... więc nie chcę aby również tak się z Zaplątanymi stało bo to świetny film jeden z moich najlepszych ... no ale po żyjemy zobaczymy...

ocenił(a) film na 9
indy90

Jest pewna subtelna różnica pomiędzy Zaplątanymi a Terminatorem, a mianowicie docelowy odbiorca. Zyski z kontynuacji bajki, czyli: lalki, pluszaki, figurki, maskotki, firanki, ubrania, biżuteria, pościel, kostiumy, plakaty, albumy z naklejkami, zdjęciami, CD, DVD, BlueRay, książeczki do kolorowania, książeczki do czytania, gazetki, szczoteczki do zębów, pasta do zębów, kubki, filiżanki, talerzyki, plecaki, torebki i inne takie. I to liczone razy dwa, trzy lub nawet cztery (każda dziewczynka chce mieć Roszpunkę w różnych sukienkach, z różnymi fryzurami). A Terminator? To rynek TYLKO dla fanów, a więc mocno okrojony. George Lucas też wolał wejść z Gwiezdnymi Wojnami na rynek animowany wiedząc, że rozwija się najprężniej i może przynieść ogromne zyski (choć planowana jest siódma odsłona gwiezdnej sagi). Poza tym, jak już pisałam wcześniej, te filmy miały w zamyśle kontynuację, w Zaplątanych nie będzie ciągłości - sens i główny wątek przestał istnieć.
Jałowe dyskusje z Tobą :/

nautilia

Dobra twoje argumenty są przekonujące zgadzam się z nimi ale chodzi mi o to że Disney zrobił wiele własnych kontynuacji baśni kręcąc własne niezależne dzieło ja uważam jednak że może im się udać nakręcić dobrą kontynuację ... i mim zdaniem w Zaplątanych główny wątek nie przestał istnieć bo np. A. Milne wiem że to głupie porównanie ale napisał tylko dwie części "Kubusia Puchatka" a kiedyś w księgarni widziałem kolejna część innego autora bazująca na starym Kubusiu Milnego ... a Disney też opowiedział własna wersję Kubusia Puchatka nie bazował się na książce Milnego tylko nakręcił własną opowieść i wiele innych cześć Kubusia Puchatka bo w 2011 r będzie w kinach jakaś nowa część Puchatka .... więc dla czego Disney nie może nakręcić własnej niezależnej kontynuacji Zaplątanych czy tam baśni o Roszpunce każdy może sobie sam dopisać kontynuacje tej baśni .... jak potoczyły by się losy baśniowej Roszpunki podobnie jest z Zaplatanymi moim zdaniem...

ocenił(a) film na 9
indy90

Disney zrobił kontynuacje i żadna z nich nie dorównywała pierwszej części. Jestem na nie i nawet, jeśli wyjdzie druga część Zaplątanych, nie obejrzę jej. Dla mnie ta baśń ma swoje zakończenie :)

nautilia

No cóż masz prawo mieć swoje zdanie ja swoje ... ja np. bym obejrzał ale każdy ma swój gust ... co prawda nie twierdzę że 2 część pobije pierwszą bo szanse na to są znikome ale zawsze może dorównać a dla mnie to już coś... biorę tu przykład np. z zespołów muzycznych gł Rockowych i Metalowych nowe zespoły mają szansę dorównać starym klasykom ale moim zdaniem w życiu ich nie wyprzedzą bo mimo wszystko klasyk to klasyk nie da się go podrobić klasyk jest wyjątkowy ... i może tak samo być Zaplątanymi .. Zaplątani to klasyk załóżmy a druga część może jedynie dorównać ale przebić nie szansa na to jest jak 1:1 000 000 ... :))

ocenił(a) film na 9
indy90

Nie dorówna ani nie przebije :) Ale tak, jak wcześniej pisałam, fani łykną wszystko. Nawet totalnego gniota :)

nautilia

Ja byle gniota np nie łyknę ... łyknę go dopiero wtedy gdy będzie tak samo dobry jak pierwsza część wiem że szanse są małe ale zawsze jakieś są...

tirarira

Pewnie zawsze chodzi o kasę ale w tych nowych filmach Disneya typu np. Zaplątani , Toy Story 3 jest podział na dobro i zło tylko problem w tym że dziecko nie zrozumie przesłań jakie niosą ze sobą te filmy dlatego uważam że rodzic wychodząc z kina powinien nie wiem z dzieckiem porozmawiać wypytać się czy zrozumiało ten film i w razie czego wyjaśnić bo ja np w Zaplątanych chyba wymyśliłem i znalazłem chyba z 20 przesłań jakie niesie ze sobą ten film....

indy90

masz rację! dlatego stawiam na odpowiedzialnych rodziców! ale ilu takich się znajdzie?... :)
a tak troszkę zmieniając temat.. rozczarowałam się dubbingiem w tej bajce. Najpierw zobaczyłam trailer http://www.youtube.com/watch?v=bD1LRXNHuyg i szczerze mówiąc jak usłyszałam w kinie inne głosy a nawet inaczej tłumaczony tekst to się zawiodłam troszeczkę.

tirarira

Ja nie uważam że dubbing polski jest pierwszorzędny zarówno Julia Kamińska w roli Roszpunki w sam raz pasowała do zadziornego charakterku Roszpunki jak i Maciek Stuhr on to mi się w każdej bajce podoba jest świetny ... poza tym moim zdaniem polski dubbing jest o wiele lepszy od oryginału gdyż mam wrażenie że oryginalny dubbing jest pozbawiony uczuć i emocji postaci natomiast w polskim emocje i uczucia są już słyszalne ... moim zdaniem Polacy w tym filmie zrobili kawał dobrej roboty poza tym zauważyłem że w zwiastunach bajek Disneya'a w polskim dubbingu zawsze są inne głosy niż faktycznie w filmie i to nie jest pierwszy raz zrobione .... i dla mnie dubbing w wersji Polskiej w Zaplatanych wymiata radzę sobie porównać z oryginałem to być może zobaczysz różnice ja sobie porównałem i wybieram polski dubbing a dlaczego to już wcześniej wyjaśniłem .... :))

indy90

jeżeli chodzi o filmy to wolę zawsze wersje oryginalne, jeżeli o bajki to przeważnie polski dubbing jest lepszy, ale w tym przypadku głosy z pierwszego trailer'u bardziej mi przypadł do gustu:) to tylko moja opinia. Pozatym tekst "zaraz strzelę focha" rozwalił mnie! ale w kinie się go nie doczekałam:/
Jeżeli chodzi o dubbingowanie to w bajkach szczególnie widać różnice kulturowe, dlatego często wybieramy nasze tłumaczenia a to co amerykańskie/angielskie nie zawsze jest dla nas zabawne. Dlatego przykładem mistrzowskiego podkładu jest dla mnie Shrek! Z drugiej strony gdyby przetłumaczyć nasze polskie teksty na angielski to zapewniam, że dla obcokrajowców ten humor byłby nie trafiony..

tirarira

W filmie było "odpalam powłóczystą" a to jedno i to samo ....mi w zwiastunie nie podobały się głosy bardziej pasuje Maciek Stuhr który ma świetne teksty w filmie z resztą Roszpunka też szczególnie scena z szafą rozwaliła mnie że kwiczałem ze śmiechu albo tekst "No kobieto no co mam zrobić abyś mi oddała chlebaczek" ... albo "Garnek żaba Proszę" i wiele innych nigdy się tak nie uśmiałem jak na tym filmie ... on jest po prostu genialny najlepszy film od czasów Shreka bo 3 i 4 Shreka jest do bani... a ten film zdecydowanie jest dla mnie nr 1 mogę oglądać go bez końca codziennie i jeszcze mnie bawi....

tirarira

Poza tym widziałem ten zwiastun i muszę powiedzieć że w filmie są o wiele lepsze głosy niż w tym zwiastunie .... takie jest moje zdanie Maciek Stuhr i Julka Kamińska świetnie wczuli się w postacie dzięki czemu dla mnie ten film jest wyjątkowy a co do zwiastuna to istotnie nie podobają mi się glosy o wiele lepsze są w filmie...

indy90

rzecz gustu jak widać

tirarira

No jak widać każdy ma inny gust a o gustach się nie powinno rozmawiać bo zaraz jakieś głupie sprzeczki i kontrowersję zachodzą a tego raczej nie lubię bo mnie to irytuje....

indy90

jestem tego samego zdania :)

tirarira

No i prawidłowo... :)))

ocenił(a) film na 9
indy90

Tak profilaktycznie... Zacznij stawiać znaki interpunkcyjne, bo ciężko się Ciebie czyta, Indy.

nautilia

Dobra postaram się .... poza tym szybko piszę na klawiaturze i nie zawsze mam czasu aby postawić przecinek albo go przeoczę , ale postaram się na następny raz zrobić coś , aby moje wypowiedzi były bardziej przejrzyste... Spoko...

ocenił(a) film na 9
indy90

Znam to :) Kiedyś dostałam TAKI ochrzan od naczelnego, że teraz zanim wyślę - sprawdzam :)

nautilia

Ale za co ochrzan bo coś nie za bardzo rozumiem ... trochę wolne myślenie mam dzisiaj... :)

ocenił(a) film na 9
indy90

Zdarzało się, że zapominałam o znakach przestankowych, kiedy pisałam za szybko :) Naczelny mnie ochrzanił, ja zwolniłam i jest ok :)

nautilia

No widzisz ja czasami podobnie mam... :) ale się postaram aby było przejrzyściej....:)))

nautilia

czyli jestem... wyjątkiem.. ja to robię automatycznie;) tak jak z ą, ę, ć itp.
może to jakiś uraz z lat szkolnych ;)