PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608482}

Zeitgeist. Świat jutra

Zeitgeist: Moving Forward
2011
7,1 2,7 tys. ocen
7,1 10 1 2687
Zeitgeist. Świat jutra
powrót do forum filmu Zeitgeist. Świat jutra

Co tu dużo gadać, film zrobiony dobrze, tak na 6. Ale przekaz? Na bogów olimpijskich, takiej lewackiej propagandy ze świecą szukać nawet w poprzednich Zeigeistach. Bzdury albo półprawdy, a nawet kłamstwa, usiłujące przekonać do jednej, naczelnej "prawdy" socjalistycznej - że własność prywatna jest be. Potrafię zrozumieć, że części Amerykanów taki przekaz może wydawać się przekonujący (tym bardziej, że kapitalizmu nie ma u nich od kilkudziesięciu lat, a Obama to w zasadzie socjalista pełną gębą), ale żeby łykał to Polak. Ludzie, komunizm chyba już przeżyliśmy, co? Odrobinę oleju we łbie!

ocenił(a) film na 8
kotfr1tz

podaj przykład bzdury,półprawdy i kłamstwa

kotfr1tz

W zasadzie cały ten bełkot o wyeliminowaniu przestępczości, według mnie autorzy strasznie zbagatelizowali problem i spłycili ludzką naturę, myślę, że bardzo wielu naukowców by się z tym nie zgodziło.
Idea życie w zgodzie i w harmonii z naturą- totalna bzdura. Autorzy twierdzą, że da się to zrobić, powołując się na życie amiszów czy kogoś tam jeszcze. Szkoda tylko, że nie dostrzegają różnicy między wioską liczącą kilkadziesiąt osób, a globalną, 7 miliardową społecznością...
Po za tym motyw z wyśmianiem ludzi, którzy zarzucają twórcom projektu propagowanie marksizmu. Bardzo sprytny, ewidentnie manipulacyjny wybieg, który ma za zadanie zamknąć usta wszystkim krytykom. Pragnę zauważyć, że w odpowiedzi na zarzut tego człowieka, kiedy on krzyczy "To marksizm", autorzy w ogóle nie tłumaczą, dlaczego on nie ma racji, w zasadzie w ogóle się tego nie wypierają. Bredzą tylko coś o tym jak Ci ludzie są zmanipulowani i ograniczeni, że nie potrafią zaakceptować nowej idei- typowy przykład manipulacji, która ma za zadanie przemycenie starej ideologii pod nową nazwą.
Twierdzenie, że kapitalizm jest gorszy od stalinizmu czy hitleryzmu zostawię bez komentarza.
Podobnie jak zarzut, że elektrownia zamordowała człowieka, bo odcięła mu prąd, no bądźmy poważni...
Ogólnie to szkoda mi tego filmu, gdyż był on naprawdę ciekawy. Zwrócił uwagę na wiele poważnych problemów, które nękają nasz świat i z którymi będziemy się musieli jakoś uporać, gdyż inaczej zginiemy. Szkoda tylko, że był to jedynie pretekst do czysto socjalistycznej propagandy. Po za tym cały ten projekt jest po prostu niemożliwy do zrealizowanie, a nawet gdyby, to czy chcemy tak żyć?? Całkowicie zależni od technologi, sterowani przez komputery, w zasadzie pod ciągłą kontrolą, z totalnym dopasowaniem do społeczeństwa (nie zauważyłem, aby autorzy wzięli pod uwagę fakt, że komuś życie w takim mieście się może nie podobać...)?? Fakt, że mamy nowoczesną technologię niewiele tu tak naprawdę zmienia. Przerabialiśmy to już w historii i z tego nic dobrego nigdy nie wychodziło, drogi rozwoju należy szukać gdzie indziej.

Gelu_2

Pater kolejny raz zrobił dokument wg. własnej definicji tego słowa...
Jak ciężkim trzeba być idiotą żeby mówić że nierówne rozprowadzanie dóbr (kapitalizm) jest gorszy niż stalinizm, faszyzm i Chiński komunizm razem wzięte?! Nóż się w kieszeni otwiera. Nie wiem co zwolennicy tego filmu robią w wolnym czasie ale na pewno nie czytają książek historycznych albo gazet.

Jego pomysłem jest globalna policja która ma pilnować wszystko: od transportu po rynek. Przecież to stara sztuczka którą wprowadzali w życie komuniści w swoich krajach lata temu. I jaki był tego wynik? A taki że nikt dokładnie nie wie ilu ludzi zamordowano w Rosji i krajach ościennych w latach 1937-1968 ( lata rozkwitu idei marksistowskich), nikt nie wie ilu buddystów, chrześcijan i innych biedaków siedzi w więzieniach Chińskich produkując zabawki za miskę ryżu, nikt również nie wie ile ich ginie w publicznych egzekucjach, bo przecież religia jest opium dla mas i trzeba społeczeństwo bronić przed tą zarazą.

Peter nie odkrywa Ameryki rozwodząc się nad tym że system jest niedoskonały. Jednak choćby nie wiem jak bardzo ciekawe były jego spostrzeżenia to i tak nikną one w propagandowym tonie całej produkcji. Film nie prowadzi dyskusji z widzem ale stara się nim manipulować w taki sposób żeby 'sam' doszedł do tych samych wniosków co twórcy filmu.

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

a który film prowadzi dyskusje z widzem? Co ty bredzisz, historyku? Albo wracaj do książek historycznych, albo wynurz się z przeszłości i przestań wreszcie odwoływać się do niej. Historia ludzi niczego nie nauczyła - wciąż te same błędy są popełniane. Przeginasz, w każdym poście porównujesz RBE do komunizmu itd. Toż brzydko się od tego robi. Wiedz, ze nie jesteś tu guru i nie wciskaj na chama swoje widzi mi się, szanuj innych, jak również pracę innych, a tym samym film, który tak bardzo Cię osłabił, ze względów tylko Tobie znanych, bo jakżeby wg Ciebie nie oczywistych.