PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 61 tys. ocen
4,5 10 1 61330
6,9 76 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Niestety film ściśle polityczny i tak też należy go oceniać. Umiejętności aktorów są na drugim planie, gdy scenariusz jest tworzony pod dyktando polityków. Szkoda. Ktoś z zagranicy może go zobaczyć i pomyśleć że historie w filmie to prawda, chociaż Rosjanom pewnie się spodoba. P.S. szkoda że nie było historii tego człowieka który płynął rzeką 7 dni. W końcu to też podobno sama prawda

ocenił(a) film na 9
Fuczkin

Dlaczego uważasz, że to nieprawda? Do jakich źródeł zajrzałeś? Może poczytaj na ten temat:
hrw. org/pl/news/2022/06/08/violence-and-pushbacks-poland-belarus-border

ocenił(a) film na 1
antypol

Przeczytaj sobie wywiad Jacka Żakowskiego z Holand tam oficjalnie reżyserka przyznaje po co zrobiła ten film. Oto fragment wywiad

Przyjmiemy te kilkaset milionów migrantów z Afryki?

— pyta dziennikarz.

Jakie mamy wyjście? Zastąpią nas, jak Barbarzyńcy zastąpili Rzymian

— odpowiada Holland.

Boję się, że prędzej sami staniemy się barbarzyńcami

— mówi Żakowski.

Może. Ale nie boję się, że przestaniemy istnieć jako biała rasa. Sami ku temu zmierzamy. Już się nie reprodukujemy. Robimy miejsce dla innych. Może coś lepszego się z tego narodzi

ocenił(a) film na 9
Fuczkin

Ale jaki to ma związek z wydarzeniami na granicy? Twierdzisz, że film kłamie, więc podałem Ci źródło, gdzie możesz samemu o tym poczytać. Obejrzałem ten film i on nie jest polityczny (ale wiem, że tak może się wydawać ze zwiastuna). Głównym tematem filmu jest cierpienie uchodźców i to jak polacy im pomagają. Nie rozumiem co miałoby być w nim nieprawdą i dlaczego. Możesz przeczytać artykuł i dowiedzieć się co tam się dzieje.

ocenił(a) film na 9
Fuczkin

Ale jaki to ma związek z wydarzeniami na granicy? Twierdzisz, że film kłamie, więc podałem Ci źródło, gdzie możesz samemu o tym poczytać. Obejrzałem ten film i on nie jest polityczny (ale wiem, że tak może się wydawać ze zwiastuna). Głównym tematem filmu jest cierpienie uchodźców i to jak polacy im pomagają. Nie rozumiem co miałoby być w nim nieprawdą i dlaczego. Możesz przeczytać artykuł i dowiedzieć się co tam się dzieje.

ocenił(a) film na 3
antypol

Ten artykuł to nie żadne źródło. Organizacje żyjące z istnienia takich problemów wyolbrzymiają wszystkie takie sytuacje. Daj mi źródło na
- przerzucanie ciężarnej przez druty przez polskich pograniczników
- zakopywanie przez straż granicznych trupów
- rozbicie termosu by dać go imigrantowi.

ocenił(a) film na 9
ediz4

Przerzucenie ciężarnej: oko. press/lekarka-o-judith-ktora-poronila-gdy-nad-drutami-rzucili-nia-polscy-pograni cznicy-to-prawda-badalam-ja

W filmie nie ma nic o zakopywaniu trupów. Do sceny z termosem nie mam źródła i być może faktycznie została wymyślona. Ja akurat nie mam powodu wątpić w jej prawdziwość ze względu na inne niepokojące i udokumentowane zachowania straży granicznej.

ocenił(a) film na 3
antypol

oko.press to nie wyrok sądu - szukaj dalej bo to historia to fejk news od początku do końca

ocenił(a) film na 9
ediz4

To udowodnij, że fejk news. Dlaczego miałbym Ci wierzyć na słowo? Ja źródło podałem i wiele innych mediów też o tym pisało. Jeśli przedstawisz dowód to chętnie się dowiem czegoś nowego i przyznam się do błędu.

ocenił(a) film na 3
antypol

Zaraz, zaraz w sensie że ja mam udowadniać że nie miało miejsca coś na co nie ma żadnych dowodów? Bo to ze napisze coś oko.press nie stanowi dowodu. Oko.press również pisało o imigrancie co pływał dnie i noce w rzece. Poza tym gdyby to miało miejsce to oczywiście to twoje oko musiałoby to zgłosić do prokuratury? Zgłosiło? Gdzie dowód zgloszenia? Potem by musiał być wyrok sądu. Bo chyba nie ukrywają przestępstw co?

ocenił(a) film na 9
ediz4

Pytam dlaczego uważasz, że to fejk news. Jestem w stanie zrozumieć, że artykuł OKO press i słowa Dr Pauliny Bownik (jest też wywiad dla Onetu wiadomosci. onet. pl/bialystok/kryzys-migracyjny-granica-w-oczach-medykow-i-pomoc-uchodzcom/5wtwrr v) nie wystarczają Ci jako dowód. Ale Ty zarzucasz im kłamstwo. Jeśli twierdzisz, że OKO press i Paulina Bownik kłamią, to powienieś to udowodnić.

ocenił(a) film na 3
antypol

To nie jest żaden dowód. Zarówno imigranci zmyślają seriami te historie jak i aktywiści ich do tego zachęcali by szybciej otrzymali azyl a ich działania stały się bardziej medialne. Nic im za to nie grozi więc robią to nagminnie. Pokaż zgłoszenie do prokuratury to pogadamy.

antypol

W cywilizowanym świecie to oskarżający o dokonanie czynu zabronionego jest obciążony obowiązkiem udowodnienia tego że ów czyn miał miejsce. Słowa aktywisty o tym że słyszał od kogoś że jakieś straszne wydarzenie miało miejsce to zwyczajne nic. Każdy może przedstawić dowolną historię, tak jak każdy może ogłosić że zaliczył spotkanie z UFO

antypol

Ci aktywisci to zarabiaja hajs na tych uchodzcach i udaja tylko ze im pomagaja. Wez dorosnij i sie ogarnij ze ten caly pie....lnik robiony jest tylko po to zeby czerpac z tego korzysci.

ocenił(a) film na 9
hiiiwod

To zróbmy tak, żeby nie musieli pomagać. Skończmy na przykład z nielegalnym wywożeniem ludzi i łamianiem praw człowieka. Dzięki temu mniej ludzi będzie ginąć, a tym okropnym darmozjadom odetniemy źródło zarobku.

antypol

O czym ty bredzisz typie?

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 6
Fuczkin

Akurat Holland ma świętą rację, że jako biała rasa robimy miejsce dla innych, bo się nie reprodukujemy. Nie wiem, czy narodzi się z tego coś lepszego, ale trudno mieć pretensje do natury o to, że nie znosi próżni.

ocenił(a) film na 3
echtom

Aha. Więc rozwiązaniem tego problemu jest import murzynów w nieograniczonej ilości.

ocenił(a) film na 6
ediz4

Rozwiązaniem byłaby rozsądna prokreacja, ale na to jest już za późno. Musimy kogoś sprowadzić, żeby nam na starość podcierał tyłki. Tak, też mi to nie pasuje, ale takie są realia. Europa sama ukręciła na siebie bicz i jest mi z tego powodu przykro, bo jako fanka różnorodności nie chcę, żeby jasne włosy i niebieskie oczy znikły z globalnej puli genetycznej ;)

ocenił(a) film na 3
echtom

Bzdura. Rozwiązaniem jest automatyzacja i robotyzacja. Ściąganie na siłę ludzi którzy przeważnie w ogóle nie chcą pracować bo są zachęcani opowieściami że w Europie dają wszystko za darmo to po prostu najprostsze rozwiązanie które doprowadzi do katastrofy. Niemcy już to spostrzegli, Szwedzi zaczynają się budzić.

ocenił(a) film na 1
antypol

Jak można zgłosić sie o azyl, biegajac po lesie? Nie wiem, czy wiesz, ale oni chca do Niemiec, a Niemcy robia push back do Polski. Po prostu nam ich odsylaja, wbrew woli tych ludzi. I co my mamy z nimi robic? Zamknac w obozie?

ocenił(a) film na 9
maszkara

Przecież my ich wywozimy od razu po przekroczeniu granicy i znalezieniu przez straż graniczną. Mamy robić to, co mówi prawo. Jeśli chcą ubiegać się o azyl to zamknąć ich w obozie i niech czekają. Jeśli w ich kraju jest niebezpiecznie to pewnie taki azyl dostaną. Jeśli nie to deportacja, ale nie na Białoruś, bo to nie jest bezpieczny kraj dla tych ludzi.

ocenił(a) film na 3
antypol

Idiotyzm. Na pograniczu Turcji dekady już stoją podobne obozy z setkami tysięcy ludzi zyjących w okropnych warunkach. Lewica - jak stworzyć problem który nie istnieje gdzie indziej a potem z nim walczyć podatkami innych.

ocenił(a) film na 9
ediz4

No tak lepiej łamać konwencję genewską i prawa człowieka (to zdanie polskich sądów - nie moje) :D

ocenił(a) film na 1
antypol

Tak, lepiej łamać i mieć wywalone. Tak samo jak czarni kiedy łamią prawo i mają wywalone.

ocenił(a) film na 9
Atlantiss

Tylko, że ci ludzie potem umierają w polskich lasach lub w Białorusi. Można łamać prawa człowieka i to ignorować, tylko pytanie czy Polska chce być częścią cywilizowanego świata. Bo w cywilizowanym świecie, większość ludzi nie pozwoli na coś takiego. To nas odróżnia od Białorusi i Rosji. A jeśli czarni łamią prawo to należy ich karać i deportować, a nie mścić się za to na innych imigrantach.

ocenił(a) film na 1
antypol

"Cywilizowany świat Paryża - strach wyjść wieczorem, czarne gangi. Cywilizowany świat Kolonii czy Lipska - czarne gangi gwałcicieli i 200 osobowe bijatyki czarnych. Cywilizowany świat Szwecji - gangi mahoniowe, granaty, porwania. Cywilizowany świat USA, Philadephii - czarne gangi, gwałciciele, złodzieje. Cywilizowany świat UK - czarni 35% w więzieniach, białych 7%.
Polski zaścianek i ciemnogród - brak ataków bombowych, brak gangów gwałcicieli, granatów.
No ale dla lewaczka jest zbyt mało europejsko :)
"Prawo" ignorować tak jak czarni ignorują ład i porządek.

ocenił(a) film na 9
Atlantiss

Ojoj polaczek boi się innych ludzi

ocenił(a) film na 1
antypol

Przestępców tak :) Wy lewaki to pośmiewisko świata :) Takie śmieszne trolle z clown world :)

ocenił(a) film na 1
antypol

Dzięki Bogu nikt prócz opozycji nie wpadl nacten pomysl. Inaczej Lampeduza bis.

ocenił(a) film na 8
Fuczkin

Piszesz jakbyś tego filmu nie widział, no film jest kompletnie o czym innym niż opowiadają Politycy PiS, i zszokuje Cię to Białoruskie służby są przedstawione jako, brutalne, skorumpowane, z zimną krwią wykorzystujące tych ludzi. Polska straż graniczna czy wojsko są zaś pokazane jako skuteczne w tym co mają robić i podpowiem Ci mają chronić granic przed między innymi nielegalną migracja. Jednak na 2,5h filmu samego wątku straży granicznej to może 10min poza jednym funkcjonariuszem który ma swoją historię.

ocenił(a) film na 3
isaak

Aha. W sensie że jest pokazane jak białorusini przerzucają ciężarną przez druty tak? Pewnie też białoruski strażniki rozbija termos by dać go potem imigrantowi i śmiać się jak zalewa się krwią. Ach Ci białorusini

ocenił(a) film na 6
ediz4

Ta różnica, że sadyzm po stronie polskiej nie jest akceptowany ("Po.ebało cię, stary?"), a po białoruskiej jest normą. Sami migranci jakoś wolą koczować po stronie polskiej niż po białoruskiej.

ocenił(a) film na 3
echtom

A jednak występuje. A linia filmu wprost mówi że dobrym strażnikiem jest ten który ułatwia przemytnikom pracę przemykając oko na pojazdy z imigrantami. I ten co niesie dzieci na granicy polsko - ukraińskie gdzie wpuszczano każdego. To nie jest film o białoruskich strażnikach a polskich i ma ustaloną linie co jest dobre a co złe.

ocenił(a) film na 6
ediz4

W zabawie w policjantów i złodziei instynktownie kibicujemy złodziejom. Jak widać, policjanci też czasem kibicują ;) Przepuszczanie nielegalnych migrantów zdarza się nie tylko polskim pogranicznikom. Na Florydzie przez parę dekad działała zasada "sucha stopa, mokra stopa".

ocenił(a) film na 3
echtom

Ja kibicuje policjantom nie wiem jak Ty ale mów za siebie. Nie pamiętam w sumie filmu który by pochwalał przemytnictwo a tym zajmują się przeważnie mafie.

isaak

Filmu nie widziałem, czy sceny z tłuczonym termosem, przerzucaniem ciężarnej kobiety przez płot przedstawiają białoruskie służby? I pan Maciej który wylewa pomyje na dziesiątki tysięcy ludzi solidaryzujacyh się w marszu niepodległości. Czy to jest wyjęte z kontekstu?

ocenił(a) film na 1
Fuczkin

Film nie jest dokumentem ale zwykłą fikcją. Równie dobrze mogliby tam być kosmici.

ocenił(a) film na 9
minek93

Ten film jest oparty na faktach. Prawie wszystko co tam jest pokazane było opisywane przez polskie i zagraniczne media i wolontariuszy.

ocenił(a) film na 1
antypol

Tak tak oczywiście. Na Faktach jak 'Trudne sprawy'

ocenił(a) film na 9
minek93

Nie rozumiem. Przecież możesz łatwo o tym przeczytać w internecie: hrw. org/pl/news/2022/06/08/violence-and-pushbacks-poland-belarus-border . Pewnie nawet nie obejrzałeś tego filmu. Ja obejrzałem i wszystko się zgadza. Zweryfikuj to samemu, nie daj się zmanipulować politykom.

ocenił(a) film na 1
antypol

No i co w tym złego?

ocenił(a) film na 9
minek93

W ocenianiu bez oglądania? Jest to nieuczciwe, oszukujesz w ten sposób innych. A jeśli wierzysz w to co mówisz, to jest to też nieracjonalne zachowanie. Pokazuje, że łatwo Tobą manipulować, bo nie potrzebujesz dowodów, nie kierujesz się logiką w podejmowaniu decyzji. Ktoś Ci powiedział co masz myśleć o tym filmie i to Ci wystarczyło. Racjonalnie myślący człowiek przed głoszeniem takich opinii, najpierw zapoznałby się z faktami (wyżej masz link) i obejrzałby film. Prawie wszystko pokazane w filmie jest prawdą i wiem to, bo to zweryfikowałem. Są nawet wyroki sądów. Wiedziałeś o tym?

ocenił(a) film na 1
antypol

Pytam się co złego w wypychaniu ludzi za granicę?

ocenił(a) film na 9
minek93

Ci ludzie są bici przez białoruskie służby i wypychani z powrotem do Polski. Jest też niezgodne z prawem.

ocenił(a) film na 1
antypol

Nikt im nie kazał przyjeżdżać. Mogą nawet do nich strzelać. Polska SG ma bronić naszych granic za wszelką cenę przed bandytami

ocenił(a) film na 9
minek93

Może masz rację. Mi się za to marzy, żeby Unia zamknęła z Polską granice i wtedy też mogliby strzelać do polaczków, którzy spróbują ją przekroczyć

ocenił(a) film na 1
antypol

To słabo ci się marzy przybłędo. Polska jest w UE, a czarni nie są. Teraz rozumiesz cepie?

ocenił(a) film na 9
Atlantiss

A przypomnij mi ile tych czarnych sprowadzacie? Bo ja sprawdziłem oficjalne dane i mi wyszło ponad 200 tysięcy imigrantów z egzotycznych krajów w ciągu ostatniego 2,5 roku :D. A wg danych eurostatu od przynajmniej 2019 roku (wcześniej nie sprawdzałem) Polska co roku wydaje najwięcej wiz ze wszystkich krajów Unii :D. Ale polaczek tego nie sprawdzi bo nie umie haha.

A w UE to też nie wiem ile jeszcze będziecie, bo nie macie nawet niezależnych sądów :D

ocenił(a) film na 1
antypol

Dalej przybłędo nie rozumiesz :) Polska jest w UE, czarni nie są.