PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037314
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Film nudny ,zdecydowanie za dlugi, fantastycznyx// Praktycznie 0 akcji Nie polecam

ocenił(a) film na 10
kaska0312

Idź sobie oglądać Lejdis i inne badziewia, a od takich kultowych filmów trzymaj się z daleka!

Protector

Nie oglądam takich filmow. A badziewiem i kiczem byl ten film nie dość, ze był za długi to jeszcze jakas fantastyka dla dzieci 5 letnich. I ja tu tyklko wyrazam swoja opinie, własnie po to ta strona istanieje.

ocenił(a) film na 10
Protector

dokładnie trzymam się wypowiedzi pro-tectora ten film jest na prawdę bardzo bobry

kaska0312

Drodzy miłośnicy kina!
Dajmy spokój tym waśniom! Aczkolwiek nie każdy urodził się z umysłem zdolnym pojąć Dorabonta, Lyncha albo Formana. Zaakceptujmy to! Kazdy ma swój gust!
Dobra, koniec z sarkazmami.
Drogi użytkowniku! Doprawdy nie mogę pojąć ostatnimi czasy, jak to się dzieje, że na filmwebie, obok prawdziwych zakochanych w filmie, pojawiają się istoty pełne nieodpartej chęci siania wszędzie zamętu i spustoszenia!
Ah, pomocy ludzie! Sodoma i Gomora!

cff

Do autora tematu : A kto powiedział, że tam ma być akcja, skoro to jest film psychologiczny?

ocenił(a) film na 8
Drg_

no coz...film dobry aczkolwiek nie tak dobry jak sie spodziewalam, owszem troche za dlugi, no ale to w koncu adaptacja ksiazki, jednak kazdy ma prawo wyrazic wlasne zdanie, skoro jej sie nie podobal to chyba nic w tym zlego, kazdy ma inny gust, wiec zaraz sie nie czepiajce, bo forum ejts po to, aby wyrazic dobre jak i negatywne opinie na temat filmow.
pozdarwiam xdd

kaska0312

Po pierwsze film nie zalicza się do kategorii -akcja-
Twój komentarz -bez komentarza-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

darkos97

Tak, ale JAK DLA MNIE tak sie prawie nic nie działo w tym filmie.
Przepraszam znawcow filmow, ze jestem tak tepa, ze nie pojelam filmux//
Ludzie mi sie nie podobal i tyle.

ocenił(a) film na 10
kaska0312

ja tez popieram, ić se Lejdis oglądnij cycku "nie ma w nim akcji" hehehe przeczytaj se kziążke może tam ją znajdziesz heheeh nie ośmieszaj sie :)heaheaeh

kaska0312

autorka- prowokatorka

Moim zdaniem dobrze wiedziałaś jakie będą opinie na ten temat, ponieważ większość ludzi uważa ten film za bardzo dobry i nasuwa mi się pytanie: zrobiłaś to specjalnie ? a tak w ogóle to może każdy będzie zakładał temat o tym, że film się komuś nie podobał przy danym filmie. hmm... myślę, że to świetny pomysł. :/

ocenił(a) film na 10
kaska0312

Kurde,nudny?? 0 akcji?? eee,hellooooł?! To jest film PSYCHOLOGICZNY a nie SENSACYJNY,gdzie jest pełno akcji! Zgadzam się z jedną opinią wyżej - Idź pooglądaj Lejdis a od kultu - paszoł.

monicamoniaa

Nie bede sie powtarzac, bo kazda Wasza wypowiedz jest o tym samym.

ocenił(a) film na 10
kaska0312

'każdy ma prawo wyrazić tu swoją opinie.. po to jest ta strona'
owszem ale są granice wytrzymałości.. a coraz wiecej tutaj żenujacych postów taki jak choćby ten na który brak wiecej słow.

kusicielka1

Czyli film nie mogł mi sie nie podobac takx// Właśnie to wynika z tych wszystkich komentarzy, ja Wam nie zabraniam go lubic. Tylko MI SIE NIE PODOBAł jasne,tyle nie bede wiecej odpisywac na tego typu glupie komenatrze. Granice wytrzymałości phii...x//

użytkownik usunięty
kaska0312

Ta bo dobre filmy to wyłącznie takie w których się zabijają w pościgu na autostradzie?? ;///
żal.pl jak to mówią.

kaska0312

Tyle, że to nie jest film w którym ma być jakas akcja, to jest film, który trzeba zrozumieć ;)

ocenił(a) film na 9
kaska0312

Ej ludzie, dajcie już spokój! Moim zdaniem Film jest genialny, ale każdy może mieć swoje zdanie i nie ma chyba filmu, który by wszystkim przypadł to gustu. To, że komuś się film nie podobał, to nie znaczy, że ten ktoś uważa, że film jest zły...

Pozdrawiam wszystkich OBIEKTYWNYCH miłośników kina!
Reduta Ordona

Reduta_Ordona

do D. nie takich filmow nienawidze x//
Reduta Ordona, boze w koncu ktos z mozgiem x]

ocenił(a) film na 10
kaska0312

z jednym sie zgodze:p ten film jest fantastyczny:P

ocenił(a) film na 8
Robert_De_Niro

ale sie klotnia rospetala...xdd
ludzie to tylko film, a zachowujecie sie jakby to bylo cale Wasze zycie ^^ jej sie moze ni podobal, dobra dziwi Was to, bo Wam sie podobal, ale nie trzeba od razu wyzywac i w ogole, mnie tez wcale az tak bardzo nie zachwycil, choc byl w miare dobry

ocenił(a) film na 9
kaska0312

nie ma w nim akcji?? to chyba jakis inny film widziałaś, albo same reklamy

kaska0312

Zatem wracaj do oglądania M jak Miłość a prawdziwe kino zostaw komuś innemu..

ocenił(a) film na 8
chlodzio

wescie juz z tym skonczcie! Dziewczynie sie nie podobal i tyle! miala prawo! i odczepcie sie od tej akcji, nie miala na mysli, ze w filmie mieli sie bic i zabijac, tylko ze w sumie nic sie nie dzialo jakby, ale nie rozumiem czemu tak na nia naskoczyliscie?? nie mogl jej sie po prosu nie podobac fim? czy kazdy musi lubuic to co Wy? zastanowcie sie troche...

Ayashi_2

prawdziwe kino bo Ty jestes najlepszym znawca i ogladasz najlepsze filmy i w ogole jestes super co nie? prosze Cie nie zalamuj mnie. hehe wczesniej było Lejdis teraz M jak milosc nie no ok. Tylko, ze ja poslkich filmow i seriali nie lubie i Lejdis M jak milosc etc. nie ogladam i nie bede.
Jestescie juz smiesznix// wiesz..ayashi oni lubia to i kazdy musix//
omg!

ocenił(a) film na 10
kaska0312

Może nie tyle że każdy musi. Ale to klasyk. Niektórym sie podoba innym nie. Ale szacunek do filmu pozostaje, stąd te komentarze. Film mnie osobiście pozytywnie zaskoczył. Mimo iż oglądany w telewizji wciągnął mnie.

ocenił(a) film na 10
kaska0312

Ten film jest wzruszajacy i ujmujacy. Dlaczego? Dlatego ze pokazal dobrego, niewinnego czlowieka, jak to powiedzial Hanks: cud bozy, ktory zostaje niesprawiedliwie oskarzony i skazany na smierc. Dziewczyno chyba nie masz uczuc albo ogladalas ten film do polowy! Ja juz nie moge patrzec na filmy sensacyjne bo czasem czlowiek musi odpoczac i pomyslec o jakichs innych wartosciach jak dobro, milosc, wspolczucie... I jak to powiedzial pewien polski rezyser ktorego film jest w tym roku nominowany do oskara: film nie sluży tylko rozrywce.

kaska0312

Moim zdaniem sprawa jest bardzo prosta.
Po pierwsze jeżeli nie rozumiemy większości przsłani czy zakamuflowanych przekazów, widzimy je ale nie mamy odniesienia z własnych zyciowych doświadczeń czy też ksiązek albo innych zrodel to faktycznie film nie jest fajny ciekawy i kultowy. To tak jak z muzyką, jedni słuchając muzyki shopina słyszą pianino i jego dziweki a inni słyszą myśli i uczucia..
Po drugie film nie jest wibitny tak jak filmy pokroju Czasu Apokalipsy czy Odysei Kosmicznej natomiast powównał bym go do Skazani na Showshank (chyba tak sie to pisze :-))
Po trzecie to naprawde dobry film, w skali 0-10 daje 8.5 Można poweidzieć że jest mocny..
Po czwarte nie wymagajcie od prostaków zrozumienia dla sztuki wyższej
Po piąte nie wiem czy autorce postu film sie nie podobał bo sie nie podobał czy sie nie podobał bo go nie zrozumiała, stawiam na to drugie ale nie przesądzam niczego... Moze też to kwestia humoru na dany klimat.. mi czasami się podobają filmy ambitne a innym razem jak jestem zmeczony czy znudzony to wole obejzec jakiegoś amerykanckiego zamulacza.. oczywiscie bez przeginania, jakis poziom musi byc.. Proponuje kolezance obejzec ze 2-3 razy, moze pomoze :-)

ocenił(a) film na 8
czajnik_6

"Po czwarte nie wymagajcie od prostaków zrozumienia dla sztuki wyższej "
przepraszam Ciebie bardzo, ale jakim prawem nazywasz ja prostakiem!? Moze zastanow sie nad soba, bo moze Ty nim jestes skoro mowisz tak o innych, oceniacie ja po tym, ze nie podobal jej sie jakis FILM!! Film bo to tylko film i tyle. Wezcie sie lduzie zastanowcie, co mowicie, to ze nie podobal jej sie film, ktory wszyscy uwazaja za wspanialy to nie znaczy, ze sie na filmach nie zna i oglada badziewia..to Was jest mi teraz zal..

Wyobrazam sobie jak teraz na mnie naskoczycie, bo tylko to potraficie...Nie kazdy musi miec takie zdanie jak Wy..

Ayashi_2

nie nazwalem jej prostakiem, po pierwsze jakbym to zrobil to nie pisal bym dalszej czesci posta.. MYSLENIE!!!

czajnik_6

Po drugie to chyba raczysz żartować ;) O ile mogę przyznać rację,jeśli chodzi o Czas Apokalipsy, o tyle Odyseja Kosmiczna to jedna z większych katastrof w historii kina, i w żaden sposób nie zgodzę się,że swoją "wybitnością" przewyższa Zieloną Milę czy również wymienionych Skazanych na Shawshank... Pozdrawiam

kaska0312

Droga Kaśko,M jak Miłość podałem tylko jako lużny przykład.Filmy pokroju Zielonej Mili trzeba zrozumieć,odczuć ich przekaz i przede wszystkim dorosnąć do nich.Skoro dla Ciebie był to film nudny to najprawdopodobniej nie rozumiesz jego treści.Polecam zobaczyć ten film za pare lat,bo do niektórych dzieł trzeba podejść z odpowiednim zaangażowaniem i zrozumieć ich przekaz..Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
chlodzio

Szanowny Panie, wiec bardzo mnie ciekawi co takiego Tobie ten film przekazal? Wiesz pytam tak z ciekawosci...moze nas olsnisz? Ciekawa jestem, co Twoim zdaniem mial przekazac? (ja oczywsice nie powiedzialam, ze nic)

Ayashi_2

"Każdy musi umrzeć, wiem, że od tej reguły nie ma wyjątku, ale czasami, Boże mój, Zielona Mila jest taka długa..." Swoją drogą polecam książkę Stephena Kinga pod tym samym tytułem..

ocenił(a) film na 10
chlodzio

Droga Kasiu nie przepraszaj ze jestes tępa kazdemu sie zdarza..
Zgodze sie z wypowiedza 'czajnik' to jak oceniamy film zalerzy rowniez od naszego samopoczucia w trakcie ogladania. Sam nie raz ogladajac ambitne kino w nocy bylem zbyt zmeczony zeby je sprawiedliwie ocenic. Dla Kasi zalecil bym obejrzenie jeszcze raz, rozumiem ze moze sie nie podobac jedni lubia horrory inni komedie, ale zeby nie wyniesc z tego filmu zadnego morału? jakis przemysleń he? To juz dziwne..
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
kaska0312

A ile Ty masz lat dziecko?...
Z całym szacunkiem, ale może za kilka lat, może 10, docenisz ten film (a może wcale?). Nic na siłę. Ja miałem podobnie z niektórymi jak mi się wtedy wydawało "nudnymi" filmami, ot choćby "Obcy 8 pasażer Nostromo", "Blade Runner" czy "Łowca jeleni". Po latach okazało się że skupienie i chwilowe zawieszenia to ich główny atut a momenty gdzie jest zero akcji - są najlepszą akcją.
Jeszcze jedno: pisząc "nie polecam" na coś liczysz? Przecież to nie jest film klasy B czy C żeby Twoja skromna opinia mogła na kimkolwiek wywrzeć wrażenie (poza złością, jak zauważyłem). Nie wszyscy wychowali się na migoczących videoklipach i hałaśliwych wartkich filmach. Są ludzie i to całkiem spora rzesza, którzy uwielbiają właśnie takie kino, teatr, muzykę klazyczną, jazz i operetkę. Dziwne, prawda?
Twoje zdanie co najwyżej wywołuje śmiech, niestety. Pamiętaj na pszyszłość. (Oraz lepiej motywuj swoje opinie).
Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 10

Mars zgadzam sie z tobą w 100 % a nawet i 200 % :)

kaska0312

Dodam jeszcze,że autorka musi być kompletną ignorantką oraz za przeproszeniem kretynką pisząc,że film jest dla 5-letnich dzieci.Polecam poszerzyć swoje horyzonty dalej niż MTV i Viva..

ocenił(a) film na 9
chlodzio

przed chwilka obejrzalem sobie ten film ale na jego temat wypowiem sie nie w tym temacie , z reguly powstrzymuje sie od tego typu komentarzy , pozwole sobie zacytowac tu pewnego uzytkownika od ktorego zasiegnalem ten genialny zwrot: "glupota az razi w oczy , zalozycielka tematu powinna leczyc sie cjankiem potasu", zazwyczaj nie obrazam innych userow , ale ty droga zalozycielko tematu nie jestes pustakiem o nieee, ty jestes pusta cegla :) , brak ci wrazliwosci , jakbys miala jej chociaz odrobinke to juz umialabys docenic ten film i przedewszystkim oceniaj obiektywnie, bo kazdy film ma zalety i wady i kazdy to musi umiec dostrzec. pozdrawiam

ps. nie uzywalem polskich znakow diaktrycznyiech z powodu, przymysu bycia przy laptopie, ktorego klawiatury nie cierpie, przepraszam :)

ocenił(a) film na 10
chlodzio

"Nie oglądam takich filmow. A badziewiem i kiczem byl ten film nie dość, ze był za długi to jeszcze jakas fantastyka dla dzieci 5 letnich. I ja tu tyklko wyrazam swoja opinie, własnie po to ta strona istanieje." jeżeli to był dla Ciebie badziew i kicz to może zostań jednak przy cartoon network lub mini max, na pewno znajdziesz coś tam godnego Twojej uwagi... co do fantastyki dla 5 latków, jeśli się mylę to mnie popraw :], ale znacznie więcej jest chyba w Twoim ulubionym serialu Tajemnice Smallville... a że bystra nie jesteś i na dobrym kinie znasz się słabo, to widać też po opiniach jakie wystawiłaś paru innym filmom... i proszę Cię nie odradzaj ludziom filmów, których nie rozumiesz. sorrki za złośliwość

kaska0312

ja oglądałam ten film 3 razy 2 razy na dvd i dziś na Tvn. W tv aż tak mnie nie poruszył ani nie zainteresował. Pewnie to przez te głupie reklamy i że razem z nimi film trwał 4 godziny.

Zdecydowanie nie polecam oglądania takich filmów w TV. :|

ocenił(a) film na 9
dzasta_6

Nie chcę nikogo obrażać ale chyba muszę. Doprawdy nie wiem jak można odradzać innym obejrzenie jakiegoś filmu skoro samemu się go nie rozumie. Może za kilka lat zrozumiesz sens Zielonej Mili, a może zatrzymasz się na tym etapie co teraz czyli mniej więcej na poziomie głupiego 12 latka, który przez cały dzień ogląda MTV i durne telenowele.

ocenił(a) film na 10
aldarion_2

Film oglądałem kilka razy. I zawsze jest tak samo rewelacyjny. To istne cudo kinematografii. Cudo Kinga i Darabonta. Tak samo genialne dzieło jak Skazani na Shawshank.

Grzegorz88

"Po czwarte nie wymagajcie od prostaków zrozumienia dla sztuki wyższej "
nie no wcale, ale Ty nawet mnie nie znasz i twierdzisz, ze jestem pusta, bo nie lubie filmu który jest świetny. Pustakiem jestes Ty oceniajac ludzi z pozoru.Nie no wcale nie zrozumiałam filmu, jak bym go nie rozumiala to bym sie wcale nie wypowiadala. Widze, że jednak na tej stronie sie nie można wypowiadać, poniewaz wszyscy zaraz uznaja, że jestes pusta i powiennac siedziec i oglądac MTV i vivex// Tak, owszem zakonczenie było szokujace to wedlug mnie cały film nie był zbytnio ciekawy. Nie jestem wrażliwa, pusta moze cos jeszcze?

ocenił(a) film na 3
kaska0312

no i co się czepiacie,mi też się film nie podobał,i żeby nie było,zrozumiałam o co w nim chodzi,nie był znów aż tak głęboki,faktycznie był przydługawy,nudny i fantastyczny,scena z gryzoniem mnie rozwaliła,już po 15 min.nie miałam ochoty oglądać ale że wszyscy mówili jakie to arcydzieło więc się zmusiłam wysiedzieć do końca,jedyne co mi się podobało to zdjęcia i muzyka

ocenił(a) film na 8
kaska0312

Wy chyba nigdy nie zrozumiecie, ze kazdy ma prawo(zwlaszcza na forum sluzacym do tego) zeby wyrazic wlasne zdanie! Moze i zauwazyla plusy, ale ogolnie film jej sie nie podobal dlatego napisalala bardziej na minus, zachowujecie sie tak jakby ten film byl Wami, jakby to Was obrazano. Nie rozumiem jak mozna kogos oceniac i wyzywac po tym, ze NIE PODOBAL MU SIE JAKIS FILM.! O matkoo...Kiedy to w koncu skonczycie? Kazdy kolejny uzytkownik sie powtarza piszac to samo x// Bla bla bla...
"Pustakiem jestes Ty oceniajac ludzi z pozoru" dokladnie tak! Moze to wlasnie Ty siedzisz ciagle przed viva i MTV i naogladales sie tych wszystkich "wlatcow muh"? (czy jak to oni tam pisza)...Nie masz prawa oceniac ludzi z pozoru, tym bardziej tylko dlatego, ze nie spodobal jej sie film, ktory tak bardzo Toba wstrzasnal.!

Ayashi_2

Ayashi jej tak broni bo mu sie buzka w avatarku spodobala.Choc to pewnie nie jej.

ocenił(a) film na 8
jezi86

tak sie sklada, ze bronie przyjaciol...moze Ty o tym nie wiesz, ale zazwyczaj przyjaciele sie bronia...i nie moge patrzec jak oceniacie z pozoru...

kaska0312

widze ze stosujecie taktyke andrzeja leppera... najlepiej wyrwac z kontekstu jedno zdanie uczepic sie niego i na tej podstawie mowic ze ktos cos pwoeidzial.. porzeczytaj dalej kobieto....

ocenił(a) film na 8
czajnik_6

do mnie to bylo?
A co niby ciagle robicie? Mowicie, ze jest pusta, ze sie nie zna bo to taki wspanialy film, ze to tamto, ale chyba mogl jej sie nie podobac i to nie znaczy, ze sie nie zna...

Ayashi_2

ahhh, się piekło rozpętało!! oczywiście, że nie każdemu się ten film musiał podobać.
Ja na pprzykład nie przepadam za Ojcem Chrezstnym, bo to nie moj typ filmu :) jakoś muszę z tym żyć:]
A Filmweb, z całym szacunkiem, sie zrobil zbyt brutalny. Nie podoba mi sie jakis film to owszem- dodaję swoj komentarz, pisze dlaczego mi sie nie podobał i koniec. A nie jakieś głupie hasła i idiotyczne spory. Ah ludzie opanujcie się i 'porozmawiajmy' konkretnie, jak amatorzy kina (bo zakłada, że własnie tacy miłosnicy kina sie tu wypowiadają), owszem podyskutujmy, ale kulturalnie:)
Myślę, że Zielona Mila to film genialny. To jest moje zdanie. Zapytajcie dlaczego tak uważam, chetnie odpowiem.
Mogę tez napisac: Zielona Mila całkowicie nie przypadła mi do gustu. Zapytajcie dlaczego tak uwazam, równiez chetnie odpowiem.
Na tym powinny polegac nasze dyskusje, drodzy filmwebowicze:)
No bardzo proszę:)
Peace 'n love jak w 'Hair'.
Pozdrawiam serdecznie:)