Bolesław I Chrobry (Wielki) (ur. 967 w Poznaniu, zm. 17 czerwca 1025) – książę Polski od 992 roku, pierwszy koronowany władca Polski (od 1025 roku) z dynastii Piastów, w latach 1003-1004 był także księciem Czech jako Bolesław IV. 

Był synem Mieszka I, księcia Polski, i Dobrawy, czeskiej księżniczki. Objął rządy w 992 roku, wypędzając krótko potem swoją macochę Odę i przyrodnich braci. 

Sojusznik cesarza Ottona III, gościł go w 1000 roku w Gnieźnie na tzw. zjeździe gnieźnieńskim, podczas którego cesarz prawdopodobnie koronował Bolesława. Źródła są niejednoznaczne w ocenie gestów, które Otton wykonał podczas wizyty w Gnieźnie, lecz dowodem na to są monety z napisem rex datowane maksymalnie na 1020 oraz dary które cesarz wręczył Bolesławowi - włócznia i diadem. Po śmierci Ottona III (1002) Bolesław znalazł się w konflikcie z jego następcą Henrykiem II Świętym, prowadząc z nim długotrwałe wojny (1002-1018), zakończone pokojem w Budziszynie i zajęciem Milska i Łużyc.
W 1018 roku zdobył Kijów, osadzając na ruskim tronie swojego zięcia Światopełka I. W 1018 lub rok później przyłączył ponownie do państwa polskiego utracone w 981 roku Grody Czerwieńskie. 

Popierał akcje misyjne Wojciecha Sławnikowica, biskupa praskiego i Brunona z Kwerfurtu. W 1000 roku doprowadził do powstania metropolii gnieźnieńskiej i trzech biskupstw (kołobrzeskiego, krakowskiego, wrocławskiego).
W 973 zapadła decyzja, że miał zostać wysłany do Niemiec jako osoba gwarantująca postanowienia zjazdu w Kwedlinburgu (czy tak się w istocie stało jest kwestią dyskusyjną). Pojawiła się mało popularna hipoteza, że lata 80. X wieku spędził na dworze swojego wuja, księcia czeskiego Bolesława II Pobożnego. 

W 985 jego ojciec Mieszko I zaaranżował małżeństwo Bolesława z córką margrabiego Miśni Rygdaga. Prawdopodobnie po zawarciu małżeństwa Bolesław objął władzę nad Małopolską. Rok później odprawił on swoją żonę (po śmierci jej ojca), lecz zachował władzę w Małopolsce, a następnie, prawdopodobnie z inspiracji księcia czeskiego Bolesława II, ponownie się ożenił. W literaturze pojawiła się także teoria, że Bolesław mógł panować wówczas w Małopolsce z czeskiego nadania i przyjmując to założenie dopiero po śmierci księcia czeskiego (999) włączył ją do państwa polskiego[1]. Przy założeniu jednak, że Małopolska została zajęta już za Mieszka I do roku 990, Bolesław rządził w niej z nadania swojego ojca, a jego terytorium nie zostało włączone bezpośrednio do Polski. Uważa się, że ojciec nie uwzględnił go w dokumencie Dagome iudex (nie występuje w zachowanym
regeście). Może to oznaczać wydziedziczenie kosztem przyrodnich braci z drugiego małżeństwa, młodego Mieszka i Lamberta, jednak w ówczesnej rzeczywistości takie posunięcie względem pierworodnego syna nie wydaje się prawdopodobne. Można więc wnioskować, że Dagome Iudex objął najlepiej ukształtowany rdzeń państwa Mieszka I (tzw. państwo gnieźnieńskie, czyli rdzenne ziemie Polan i najpełniej zintegrowane z nimi tereny) i przeznaczył go do podziału bądź współrządów synów Ody, a za dziedzictwo Bolesława uznał wydzieloną Małopolskę.
Kurde, powiem ci, że bardziej zrąbanego idioty od ciebie jeszcze nie spotkałem. Gdzieś się ulągł? W jaskini Łokietka?
Encyklopedia chorób - alfabetyczny spis chorób. Podstawowe wiadomości na temat chorób i dolegliwości. Informacje na temat przyczyn, objawów i metod leczenia
Po śmierci Mieszka I (25 maja 992), Bolesław w nieznanych okolicznościach szybko przejął władzę nad całym krajem i wygnał przyrodnich braci. Już w czerwcu był w pełni samodzielnym władcą (Niemcy poprosili go o posiłki wojskowe). To wskazuje, że Bolesław Chrobry był obecny przy umierającym ojcu i wówczas Mieszko wyraził zgodę na takie rozwiązanie. 

Dążąc do ekspansji na tereny Prusów popierał misję chrystianizacyjne, między innymi misję wygnanego biskupa Pragi Wojciecha z rodu Sławnikowiców, która miała miejsce w 997 roku. Gdy Wojciech został zabity, Chrobry wykupił jego zwłoki za tyle kilogramów złota ile ważył wielebny i złożył je w Gnieźnie. Kanonizacja Wojciecha w 999 r. miała znaczenie prestiżowe dla polskiego Kościoła.
Sernik - najlepsze ciasto świata! 
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby sernika. Każda szanująca się pani domu ma własny, wypróbowany przepis na to wspaniałe ciasto. Można go piec na bazie własnoręcznie zrobionego twarogu, z dodatkiem bakalii, maku, na kruchym, półkruchym lub biszkoptowym spodzie... 

Efektownie wygląda ozdobiony świeżymi lub kandyzowanymi owocami, galaretką, polany słodkim sosem. 
Oprócz wersji tradycyjnej podaje się go wersji "na ciepło" lub w formie serowego ptasiego mleczka...
W pielgrzymce do grobu świętego Wojciecha i aby pozyskać Chrobrego do swych idei Cesarstwa uniwersalistycznego przybył do Gniezna w roku 1000 cesarz rzymski Otton III. Podczas zjazdu gnieźnieńskiego utworzono niezależną polską organizację kościelną z metropolią w Gnieźnie i biskupstwami w Krakowie, Kołobrzegu i Wrocławiu. Arcybiskupem gnieźnieńskim został brat św. Wojciecha, Radzim-Gaudenty. Biskup poznański Unger został dożywotnio wyłączony spod zwierzchności Gniezna - biskupstwo misyjne w Poznaniu powstało bowiem już w 968 roku. Najważniejszym aktem dokonanym podczas zjazdu gnieźnieńskiego była jednak symboliczna koronacja Bolesława Chrobrego na króla, dokonana poprzez nałożenie na jego skronie diademu cesarskiego. W ten sposób Chrobry otrzymał prerogatywy (uprawnienia) królewskie (prawo inwestytury biskupów). Oprócz tego Chrobry został również uznany przyjacielem Cesarstwa Rzymskiego i bratem cesarskim, co stanowiło najwyższa możliwą godność w ówczesnym ceremoniale. W trakcie owych uroczystości nastąpiła wymiana darów. Ponadto Polska uniezależniła się od Niemiec (została zwolniona z płacenia trybutu). Otton III podarował mu kopię włóczni św. Maurycego i relikwię gwoździa z Krzyża Pańskiego, a w zamian otrzymał ramię św. Wojciecha (zachowane do dziś) i 300 zbrojnych. Część historyków uważa, iż podczas tego zjazdu Otton III dokonał świeckiej koronacji Bolesława Chrobrego. Według francuskiego kronikarza Ademara z Chabannes (zm. 1034), Bolesław miał towarzyszyć Ottonowi III do Akwizgranu i tam otrzymać złoty tron Karola Wielkiego, którego grób w tym czasie Otton III kazał odnaleźć i otworzyć.
zastanawiam sie dlaczego usunol wszystkie wulgaryzmy (co bylo chociaz smieszne) a nie usunol ksiazki od historii autorstwa juzioka
juziok musiał się uczyć, wiesz. czwarta klasa podstawówki to już coś, nie? I mu się pomyliło, bo zamiast do worda powklejał tutaj...późno było więc moderator mu wybaczył i nie usunął ;]
eh a juz mialem nadzieje ze trafilem do spolecznosci w ktorej mozna spokojnie pogadac o filmach;) no coz przynajmniej sie posmieje z bifu
Heh ja odpisałam Dark, że mnie ten czwartoklasista sprowokował, a z alterkonta się śmiałam ;p 
Jestem jedna i ta sama stała keshia. A teraz spadam, bo mam babski wieczór ;]
Pokerka nie było (nie umiem grać) ale było whisky (z pepsi, ale cii) i po babskich tematach, Skazany na bluesa...I znowu się rozkleiłam ;p
a apropo filmu czy tylko ja uwazam ze milosc kobity do wampirka jest nie wazna a wazna jest milosc wampira do kobiety i jego walka z samym soba aby jej nie pogrysc ( kiedys probowalem rozpoczac dyskusje w realu z wielka fanka ksiazki i jej jedyny argument na to to bylo "pewnie dla facetow zawsze uczucia kobiety sa nie wazne nawet w filmie romantycznym" nie powiem zebym sie nie zirytowal)
powiecie mi (jestem tu nowy) jakim cudem na fw sa filmy ktore powstana w 2013 roku nie maja okladek opisu aktorow i zapewne nigdy nie powstana ale sa w bazie np. legend of spyro nie sadze zeby kiedys powstala ekranizacja tej gry a okladka jest robiona wlasnorecznie a nie przez producenta
a cha to zmienia postac rzeczy w takim razie tez skorzystam z przywileju i potrolluje